M A S L I N O V O U L J E

Autor Strici, Srpanj 22, 2014, 12:13:03 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Vaga, pranje, transport pužnim vijkom u mlin. Tako bi trebao biti slijed, po meni. :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

I ide dalje u makinju koja porcionira samljeveno na "kola?", pa se po njemu samljeveno rasprostre, i tako "kola? na kola?" pa u prešu.
Ovdje fali neki komad kroz koji izlaze samljevene masline. Ja to opisujem onako logi?ki pretpostavljam.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Ve?e da se bolje vidi. Tu se stavljaju ti "kola?i", ustvari okrugle od jute pletene podloge:

Pa se na kola?e stavi odre?ena okli?ina samljevenih maslina, a postolje se vjerojatno vrti, pa se masline rasporede u krug, i ...

Strici

Odnose se u prešu. Tu se slažu na onu okomitu željeznu motku (kola?i imaju u sredini rupu) i prešaju se, sa 400, valjda bara:

Strici

Poslije prešanja isprešan sok curi kanali?ima pozadi preša i ide u separator. Neznam dal je napisano separator ili nije u slici, ali u svakom slu?aju se isprešani sok u separatoru dijeli na ulje i teku?inu. No meni nije bila namjera tuma?iti kako se ulje preša, nego samo informativno, i dokazati da još ima malih uljara koje prešaju ulje na donekle "starinski" na?in, 100% sigurno HLADNO PREŠANJE :thumbsup:, a ovdje bar jedna koju ja znam.

pija mali

Pa tako je, to je hladno prešanje . Dobije se manje ulja ali jekvaliteta druga?ija, naravno bolja :blob1:
Živim danas jer sutra nije izvjesno

estan

Slažem se, ja obožavam hladno prešano ulje.

Strici

Pro?i du?anima. Sve sama junferica ulja :laughing7:. ?ak i ono miješano sam vidio da piše djevi?ansko.  Ja naprimjer kad vidim da se kod prešanja ulja pari, vodena para u zraku, za mene to nije hladno prešanje, pa mogu pri?ati koliko ho?e, ja nikom ne vjerujem. Navodno su od od odprešanog (što u ovoj maloj uljari gore za grijanje velikog bojlera), radili dobra maslinova ulja. Navodno ?esi, ali ako oni, nisu oni tu ra?u izmislili. Dok ne kupiš uljaru na koju je proizvodnja mnonopol ili nisi u igri sa njima, pa na koji ve? na?in, nemaš te predikate kao extra ver?ine, djevi?anska i sve pizd..... šta na etiketama piše, u najboljem slu?aju imaš dobro maslinovo ulje. Kako su ljudi pametni, kupuju kod tih koncerta uljne preše i automatski dobiju sve predikate. Tako da se ne sramimo mita i korupcije; nismo to mi izmislili, niti mi to toliko strašno provodimo, osim što kod nas to rade tako o?igledno i neuvijeno da nam se ?ini strašno puno. Kod nas ?e biti u par postotaka, kod pametnijih, ne?u ni misliti. I tu se vidi razlika, ne?u re?i u inteligenciji, ali u naivnosti :icon_scratch:

Strici

Evo ga; kako se mljelo. Šupe od ?ive ?ivulina iz Prožura. Pa kad magarac nije htio, on je morao sam okretati kamene kota?e, ili pripomagavao magarcu. Tako je postao najja?i ?ovik na otoku. A poklen kad je došla lektrika, isto je mora zapeti, jerbo Šupe samo kad mu se o?e, a struja slaba, napon pa na 160 volti :laughing7:

Strici

Vidi  Bartula  Škratulj Anuhli?-a kako je mljeo masline. Danas je sigurno i tamo modernizirano, no njega više nema, a da vidi kako se to radi, okreno bi se u grobu :laughing7: