Kako nauciti?

Autor skvamo, Prosinac 02, 2008, 04:21:53 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

paagus

Da li je nekim slu?ajem Illustrated Seamanship (Ivar Dedekam, krasna knjižica)  prevedena na Hrvatski ?
Googlao sam ali nisam ništa pronašao (osim Trimanje jedara i jarbola, a to mi na moju žalost ne treba  :(  )

Prevedeni Ilustrated Seamanship bi dobro došao mojoj boljoj polovici, a i drugima ne bi škodio . . .
Paagus

estan

Puno toga je ovdje jako dobro napisano. Jedini je problem ostati smiren kad se netko dere, a pogotovo kad bez razloga požuruje. Ja doduše s takvima nisam imao problema, ali sam imao prilike koji put vidjeti kako se netko bez razloga dere na ?ovjeka koji polako radi manevar, po meni sasvim pravilno. To šta je njemu priša nikako mu ne daje pravo da stvara paniku drugima. A, ako mu se dere, nek se dere tamo gdje ga nitko ne ?uje.

ventus

Sad, šta se deranje ti?e ima par jednostavnih stvari koje treba uzet u obzir i par postupaka koji to riješe i sve brzo smanji.

Prvo, triba malo shvatit i te mornare koji po cijele dane gledaju nesposobne budale svih vrsta koji ama baš ništa neznaju i rade razne urnebese a ponekad i štete. Sebi i svima ostalima.
Naravno da ima slu?ajeva i da mornari sjebu stvar i deru se bezveze, ali to se lako riješi bez problema.

Uglavnom, kad se dolazi u marinu ili luku jednostavno treba ra?unat da ?e biti povišenih tonova i da je strka i gužva, kao što obi?no i jest. Pogotovo usred sezone, jel.

Drugo, ve?ina ljudi na moru povisuje tonalitete, jer se sve to treba ?ut u svoj toj galami i buci, ili na nekoj daljini.
A i Dalmatinci se po prirodi lako rastegnu, pa iako to izgleda kao nešto pretjerano ustvari nije.
Nije ljutnja ili agresija nego... jednostavno svakodnevna upotreba.

Kad se na to sve ra?una unaprijed onda se sve lakše doživljava.

E sad, kad se neko tamo dere "brže!! brže!! "

Onda je najbolje onako sasvim hladnokrvno samo pokazat onaj potez laganog mahanja dlanom prema dolje, da se stiša intezitet.
A kad se do?e bliže, onda onako blago i iskulirano, pa i sa laganim osmjehom doviknut "Samo polaaaako!" ili "Vrag prišu odnija! Bi?e sve ok, samo laganini..."  :D

E - nije stvar u ulagivanju, nego je stvar u tome da kad se tako to odradi onda oni na obali vide "Aha! Pa ovaj je naš." I pomisle "Ajde dobro, ovaj zna."
I odmah se opuste.

I onda više nema problema.

A rijetko, rijetko da ?e se nastavit ikakva dernjava.
A ako se nastavi onda se prvo pokaže znak zatvaranja patenta preko usta.
"Zip it!"

A ako se nastavi poslije toga onda se brate ti razreveš tako da te ?uje cijela marina i dalje.
Sve sa "Pusti me da radim svoj hebeni posal u tri P! M!!" i svime ostalim.

Najgore je odmah prije? u ovu zadnju fazu jer, naj?eš?e se i ne radi o nikakvom problemu nego jednostavno tako ide ta cijela frka po marinama ljeti i to je tako.
A nikad, nikad se ne mijenja brzina ili op?i plan na osnovu onog šta govori bilo ko na obali.
Naravno, u slu?aju da se zna šta se radi i gdje se dolazi.
Kad se negdje dolazi prvi put, onda prije dolaska triba prou?it peljar i nazvat nekog ko zna, pa pitat da se vidi jel ima tu ikakvih detalja na koje treba obratit pažnju.

estan

To?no je da ima ljudi koji se zapute na more, a nemaju pojma baš o ni?emu, ali da bi nau?ili moraju krenuti plovit. Doduše, bilo bi pametno da su za prvih par sezona uzeli skipera, ali, ako nisu, deranje ?e tu najmanje pomo?i, zapravo, samo ?e ih do kraja blokirati i raditi ?e puno ve?e gluposti. Nije da ne razumijem i onog koji se dere, stvarno nije lako kontrolirati se uvijek i u svakoj situaciji, ali valja imati granice. Tako?er, ima ljudi koji imaju iskustva s plovidbom, ali neka komplicirana marina iz zbuni i treba im malo vremena da shvate gdje to treba da stanu, a mornar koji ih usmjerava, svojom nervozom dodatno pogorša stvar umjesto da pomogne.

Kapo

Kao što je ve? re?eno,važno je to?no znati što želiš i imati plan kako to izvesti. Prilikom uvla?enja u uske prostore,poput marina i sl. dobro je postaviti pajete,oni ipak mogu sprijeciti mogu?u štetu s boka. Poznavanje ponašanja plovila tako?er ima veliku ulogu. Ipak,mislim da je jedan od važnijih faktora STRPLJENJE kod svake manovre, dakle, pomalo,i sa ciljanim komandama kontrolirati plovilo. Ekipa s kraja,na muringu, ?esto zna biti kontraproduktivna sa vikom i prekomjernim mahanjem rukama,doduše naj?eš?e s dobrom namjerom i u cilju što bržeg vezivanja,no taj moment prilikom manovre pristajanja u svakom slu?aju ne bi trebao biti presudan u o?ima skipera, tim više jer sigurno dobar dio zaposlenika na muringu nije nikad manovrao sa ve?im plovilima.
Dakle : strpljivo,ciljano,smireno i pomalo !!

traktor

Fino si ovo napisao. Ja bi samo dodao dva momenta. Jadan objektivni, a to je da decki na molu  znaju biti skokosani u onim vrucinama a druga subjektivna: da neki nemaju pojma da najprije treba vezati  'privjetrinsku' cimu sto je abeceda abecede.

ventus

Je, sigurno i dio krivice je na samim mornarima i ?injenici da se osoblje zna mijenjat i novi momci uzimat i pre?esto, pa eto, neznaju ni koja cima ide po kojem redu niti sa koje strane dati mooring, zavisno od vjetra.

Ali to eto... nije ?esto, ili pre?esto.