moj novi stari elan 31s

Autor janko_ka, Studeni 13, 2013, 10:56:20 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

janko_ka

janko_ka

prošli vikend su službeno završeni planirani radovi u unutrašnjosti, sve je bilo posloženo i spremno za odlazak na dokovanje, ALI nije meni dao vrag mira, išao sam pogledati odokuda se nakuplja u prostoru ispod motora po par kapljica morske vode nakon vožnje,, i zaklju?io da to može biti samo od spoja fleksibilne cijevi što vodi sa koljena ispuha prema ispušnom loncu. na tom se mjestu nalazi inox šelna, pa rekoh da to pritegnem, i u jednom trenu, raspadne se cijev koja vodi vodu i ispušne plinove van iz tog koljena  :angry4: . skinuo dio i dans tražim specijalna zavarivanja da mi to poprave.. i prona?em poznanika koji može variti gus, i kaže on daj da ti to ispjeskarimo da vidimo da nema još neka pukotina,, nakon toga eto vrijeme provodim na netu traže?i taj dio  :evil3: , i naravno toga više nema za kupiti, niti kod ovlaštenog uvoznika, niti na ebayu ,, ima li tko ideju što napraviti?? to su po meni dva sifona koja se spajaju u jedan, bitno je to napraviti pametno da ne u?e morska voda prema ispušnim ventilima.. evo par slikica da bude jasnije.

Strici

Ja nemam pojma koji je to motor, no svejedno, radi se kako mislim o nekoj vrsti mješalice (?) ili mi to tako izgleda. No sve se to može napraviti, naravno na novu osnovnu polo?u koja mora imati to?ne dimenzije stare. Znaš i sam da tu ima šta za raditi, a kad nema zamjenskog dijela.
Na mom starom Volvu je bilo sli?no. Ono posebno ho?e hr?ati na ispuhu; mješalici morska voda sa ispuhom.
Ja sam vario sam, ali je bolje da to uradi neko ko to odli?no zna. Elektrode za gizu su jako skupe, pa se to zamjenski radi sa onim zelenima, nehr?aju?ima. Iako taj tvoj komad ne izgleda dobro, savjet je dobar, pjeskari pa ?e on vidjeti. Ona cijev na kojoj je šelna i guma ispuha, nova se navari na otpiljenu staru, a tu se vjerojatno netreba držati dušine, osim promjera; od ner?aju?e cijevi. Meni je probilo po strani. Ja sam tamo trulo otukao i izvana navario od plo?e izrezano i skrojeno. Od ner?aju?e plo?e. I tako sam neko vrijeme vozio. A koliko bi još moglo, neznam, jer sam iako prastari Volvo nagodinu lako kupio novi dio. Dakle ne o?ajavaj, dobar varilac zna kako ?e, ?ak i ako u tvom slu?aju kaže da tu nema pomo?i, a ako je stvarno dobar, poslušaj što kaže. :angel9:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Brale

meni je sli?na stvar se dogodila na Volvu 2002. Vra?ao je more prema ispušnim ventilima umjesto da ga tjera vani sa ispušnim plinovima i morem hla?enja, a sve zbog korodiranog tog ispušnog lakta koji je propuštao me?u kanalima. Vrijeme i uvjeti rada (hladno more i ispušni plinovi visoke tmperature koji se u njemu miješaju) u?ine svoje i materijal propadne. Sumnjam da s eikad mijenjao a motor je star skoro 30 godina.
Nisam se htio *****avati nego sam kupio novi (zastupnik za Volvo ga je imao na stanju). Nije jeftin sa obzirom od kojeg je materijala.
?itaju?i po nekim forumima sam vidio da su neki si taj dio radili sebi od inoxa.

more

I ja sam to u?inio iz inoxa, i godinama sam bez brige. Pri tome moraš uzeti u obzir da je koeficijent prolaza topline u inoxa relativno puno ve?i, pa s toga treba  ra?unati s ugradnjom toplinske izolacije.

Strici

Eto popravljaju i drugi. Zna?i da se može. Jankec vidio si sigurno kako stari Tomosi ?etvorke isto imaju samonapravljen auspuh. Tamo ga je napraviti "pipljiv" posao, a na tvom brodu je to "pravi" posao. Ako sam dobro pogodio o ?emu se radi, evo malo primjera kod mene na Volvu:

To valjda ovaj dio u sredini

Ugra?en na motoru

i na takvom novom motoru. Jel se o ovom dijelu radi, mislim kod tvog motora?
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

janko_ka

je Strici to je taj dio, malo druga?ije izgleda ali je poanta pri?e ista. Tog dijela nema za kupiti, te glavni uvoznik preporu?uje da napravimo dio od inoxa, i napominje da OBAVEZNO napravim sifon za morsku vodu koja dolazi iz motora, jer u suprotnom se taj dio hladnjaka prazni dok ne do?e nivo vode do najniže to?ke a to je plasti?ni lonac od izpuha ili što je puuuuno gora verzija postoji mogu?nost da morska voda krene prema cilindrima i ako je neki od ispušnih ventila otvoren, u?e more u cilindar.. prilikom pokretanja motora uslijed hidrostatskog tlaka puca klip i klipnja?a.. kaže mi isto da su imali puuuno slu?ajeva baš takvih havarija uslijed nestru?no izvedenog spoja. dio je sada kod majstora prijatelja i ideja je da skidamo bo?ne stranice dok ne naletimo na zdravi dio metala, na njega bi naknadno zavarili i rekonstruirali dio tijela koji ne dostaje.. a ako su pregrade i unutrašnjost truli idemo na izradu novog dijela od inoxa.  i mislim da je bolje da to sada pukne nego u trenutku kada mi motor treba jako :-)

Strici

No dobro kad je to to. Evo vidi; sliku onu pravu nemogu na?i, ali sam nacrtao gdje je šta vareno. Livo crveno je navarena niro plo?a skoro preko cijele strane, prije toga donekle "anatomski" prilago?ena. Dolje je otpiljeno, i navarena je nirocijev, malo duža nego original, no to nema veze, jednostavno mi je je bilo žao odrezati. Na suprotnoj strani od plo?e je bila vjerojatno jedna pukotina, ili sam sumnjao na nju, pa sam preko toga naširoko povukao par varova i sve dobro prekrio.

Strici

A vidi kako je to neko drugi napravio, cijeli komad na istom mororu, a uz to je "nabio" druk?iji filter za zrak. Nije lijepo i originalno, ali služi:

Strici

A ovdje je jedan isto Volvo, sa dijelom / mješalicom koja je ovdje vjerojatno originalna no izgleda kao da ju je konstruirao neki isto?njak (otprije), no ona služi, i ujedno je neke vrste sifona, gdje je dolje sigurno ispust za isprazniti vodu.