RIO 630 Fish

Autor zagor, Veljača 02, 2024, 09:29:23 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zagor

Bayliner je prodat. Sad je aktuelan RIO 630 Fish.zagor

Nedavno sam kupio čamac italijanskog proizvođača RIO, model 630.

Dužina je 6,45m, a širina 2,45m. Čamac je sa gliserskim, nepotopivim, samopraznećim, dubokim V koritom specijalizovanim za "Big Game" ribarenje na otvorenom moru, ali i za uživanje u plovidbi.
Bilo ih je u proizvodnji nekoliko varijanti. Varijanta sa  i bez kabine, kao i brodskim ili vanbrodskim motorom.

Varijanta sa brodskim motorom imala je paletu od tri dizel motora snage od 90 do 130HP.
Kod varijante sa vanbrodskim motorom proizvođač navodi da se može montirati jedan ili dva motora snage do 240HP. Moj je varijanta sa vanbrodskim motorom. Pozadi je"2 stroke" YAMAHA 115HP.
Čamac ima centralnu konzolu i poseduje fabričko hidraulično upravljanje.

Poseduće veći broj boksova za odlaganje stvari:

-   Boks sa prednje i zadnje strane centralne konzole,
-   sa obe strane na palubi bliže pramcu koji su ujedno i klupe za sedenje,
-   na pramcu veličine da čovek može unutra da stane,
-   manji boks na pramcu za sidro i lanac,
-   sa oba boka koji služe za ribarske mreže,
-   boks ispod palube za živu ribu, nalazi se između dva boksa koji služe kao klupe za sedenje,
-   boksovi ispod palube sa obe strane iza sedišta upravljača čamcem,
-   jedan veliki i dubok boks ispod palube iza sedišta upravljača čamcem, a između dva boksa iz prethodno navedene stavke.

U poslednje navedenom (veliki boks ispod palube) nalazi se električna kaljužna pumpa, fabrička ručna kaljužna pumpa, rezervoar za gorivo od 200 litara, rezervoar za Yamaha dvotaktno ulje zapremine (mislim, ali nisam siguran) nekih 5, 6, 7 litara. Ovo ću još proveriti kako bi imao tačan podatak. Sve navedeno je u ovom boksu, a on i dalje deluje poluprazan, pa se i tu može nešto staviti.

Čamac je u ispravan i plovnom stanju, kupljen dok je bio na vodi. Donji deo je već farban, a gornji je u fabričkom želkotu.

Detaljno je pregledan i nema osmozu. Potrebno je ojačati vrata od nekoliko boksova koji su na podu, kao i pod gde se nalaze noge upravljača čamcem.
Planira se zatvaranje oba boksa na stranicama čamca koji služe za odlaganje ribarskih mreža i na njihovo mesto montiraće se inspekcijski otvori. Zatim, smanjiće se otvor od velikog pramčanog boksa i postaviti manja vrata, jer su originalna bila od tikovine, a neko je umesto njih postavio velika prohromska koja liče na vrata od zatvorske samnice i zveče u toku plovidbe.

Ukloniće se aluminijumski držači, koje je neko montirao na centralnu konzolu, a ostaviti samo ono što je bilo u fabričkoj varijanti. Ukloniće se i naknadno dodat reflektor i još neke sitnice.
Zatvoriće se svi otvori na konzoli od mernih uređaja, a nakon toga  izbušiti novi na mestima gde će biti preglednije njihovo praćenje. Biće zamena nekih postojećih, kao i ugradnja dodatnih mernih uređaja.

Zameniće se ručica Yamaha 703 sa modelom 704 kao i sajle.

Odradiće se kompletno rastavljanje, ojačavanje i na kraju kompletno farbanje poliuretanskom bojom. Podvodni deo farba se epoksidnim prajmerom i nanosi se antialgin.

Po onome što sam video u marinama, oglasima za prodaju čamaca, mislim da je čamac jedini u Srbiji. Nisam pronašao ni jednog da se prodaje u inostranstvu, a pregledao sam petnaestak internet stranica za prodaju čamaca u Evropi. Jedino sam pronašao da se prodaju modeli sa kabinom i brodskim motorom.

zagor

Informacije o RIO 630 iz nautičkog časopisa: