Moje brodice

Autor Strici, Veljača 08, 2009, 06:44:15 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

Strici

Služi te služi. Usmjerlio mi traženje. Mene ne služi toliko, ustvari „zacementirano“ mislim, u ovom slu?aju nikako nisam mogao povezati konkretno isto tako izgledaju?u pjeskarsku pumpu na Aranu jednog pjeskara s tom „pumpom“ kod kormilarskog kola.
A nisam ni znao da se kormilarski stroj može nalaziti tako daleko od osovine i lista kormila, jer mi je to i eto sada vrlo nelogi?no. Zbog ve?eg prijenosa energije na daljinu i time do istezanja sajli, lanaca i sveg ?ime se ta energija (ustvari povla?enje vamo tamo) transportira do lista kormila, pa dolazi do mrtvog hoda.
Li ona poluga ostaje upitnikom, a vjerojatno je ?isto logi?an odgovor.
Evo jedne  s neke stare karampane od remorkera, ali nije parni.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Koje li razlike. Otprilike sli?na komandna plo?a na sli?nom brodu, pedesetak i koja godina kasnije, iako i ova nije na najnovijem. :icon_scratch:

Ali najve?a razlika je u osoblju. Danas je toliko žena i to lijepih da bi mogao birati i nabrzake se i oženiti. :icon_joker:

Žalim samo za današnjim ženskim personalom, a ostalo mi je u dragom sje?anju, iako baš i ne znam kako bih se ja danas  proveo? :laughing7:.
Toga prije uop?e nije bilo, a i danas rijetko (mislim kod nas).
Lijepo je to vidjeti, ali kako bi kod nas funkcioniralo, pitanje je sad?
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Eventum je napisao HHI je objavio „Registar hrvatskih otoka, oto?i?a i hridi“,
https://registar-otoka.gov.hr.    pa kako sam još uvijek sentimentalno vezan za taj Institut, pogledah što je s malom hridi oko koje sam mjerio dubine i nešto doživio, a nisam zaboravio. :icon_joker:
Znao sam da je na tom "kami?ku" tada od 1,4m² koji je bio na razini mora, 2010 godine izgra?ena betonska oznaka, žuto crna s dva obrnuta stožca.
Pa sam iz zeza ovdje na slici „zalijepio“ hidrografa kako „lovi“ (u tadašnjem žargonu) horizontalni kut sekstantom, iako kad sam mjerio mjereno je tzv „zvijezdom“ hidrografskom žicom (dakle bez sekstanta), puno dužom nego je bilo uobi?ajeno, sa poteško?ama i usred turisti?ke sezone; to usput napisano.

Hidrograf je rekoh „zalijepljen“ i nisam ja, a kad sam ja tako mjerio  nisam zijevao kao ovaj :laughing7:.
A oznaka na hridi danas izgleda ovako:

Strici

I dalje sam tu negdje, ali se skrivam :icon_thumleft:

jazmi

Strici

Strici