elan 483

Autor joso126, Siječanj 09, 2019, 04:56:16 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Pogledao sam što su savjetovali i mislili o "sme?kastom" na ribolovnom forumu.
U kobilice se kod takvih pasara stavljalo drvo. Ali to je bilo samo da bi se uštedjelo na smoli, koja je tada vjerojatno bila skupa, a drvo je popunilo prostor, i bilo je eto toliko da je bilo, dakle neka vjerojatno jelovina ili što se našlo; kažem da bi se uštedjelo na smoli. I to je, a jer je i kvaliteta smole i rada bila slaba propuštalo vodu, i drvo je sagnjilo.
U tvom slu?aju je to kako sam i napisao. Takvo trulo drvo sam ne jednom vidio i to baš u kobilicama.
A to što ti savjetuju da nasjeckaš ili kupiš smolu s umiješanom staklenom vunom, to se upotrebljava i dobro je. Ali nije za krpanje takvih otvora. Takvi otvori i rupe se moraju krpiti krpama od staklene vune (ili rovinga, ja miješam te dvije vrste staklenog materijala), ono ve?a (ili manja, kako po?neš, ustvari možda je bolje da po?neš s manjom krpom, pa sve ve?om), pa natopiti, pa onda malo manja, pa natopiti, pa ponavljaš.
Tako i s druge strane, a sve se prije konusno od rupe vanka nabrusi.. I sve je onda armirano i bolje nego je i novo bilo. A tu nasjeckanu vunu u smoli možeš upotrijebiti kao malo deblji kit, na koji na kraju do?e epoksikit. I nije da tom zamiješanom smolom-vunom ne?eš sve to zakrpati, ne ho?eš, ali to je fuš, iako vjerujem da se ipak zato ne?eš potopiti. Ali ako ve? radiš onda radi tako kako se kod nas ne radi, i onda ?eš biti uvijek na pravom putu.
Mislio sam u svemu što uop?e radiš.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Damir s

Pozdrav moj Joso 126

Pa na koliko foruma si prisutan i trazis isti savjet????

https://www.pijanitvor.com/threads/popravak-kobilice-osmoza.30095/#post-475793
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Strici

Damire, je l' potrebno to ovdje pitati? Ustvari a što koga briga gdje je on pitao. Pitao, pa što?
Treba se primijetiti kad nekoga takva zapitkivanja smetaju i tada zako?iti, ne dalje podjeb..... . On je pitao ovdje i mi, ili netko od nad ako zna i ho?e  neka mu odgovori, i to je to. Samo tako ?e diskusija, ali i forum krenuti. Ne kažem da i na sli?an na?in kako je krenulo  ne?e biti diskusije, ali ako je netko frustriran takvim do?ekom, vremenom ?e odustati.
Eto Joso je pitao nešto jednostavno, a ti kao meštar odgovori  i savjetuj, a znaš i sam da mnogi i znaju, ali i dva tri puta pitaju drugdje. (sigurno znaš ono, doktorska dijagnoza, ali ti pitaš drugog, ili i tre?eg, da bi bio siguran).
Zato pustimo prepucavanja i *****ancije, to mislim kad to nije potrebno (ina?e ono malo nije loše, ali tek kasnije), a pogotovo kad je netko tek došao na forum. Pere ?e to tako i tako pro?itati, vrijedi isto.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

kompica

Strici  :thumbsup:
?ovjek ljepo i kulturno pita, pa je zaslužio isti takav odgovor. Ja neznam, odnosno nisam siguran da znam pa mu nisam ništa ni odgovorio. Ako je pitao još na kojem forumu to zna?i da je ?ovjek pametan pa se snalazi i drugdje, jer da je pitao samo ovdje trebao bi mu prije ulaska na forum - Apaurin.
Pesimist se žali na vjetar, optimist o?ekuje da ?e se promijeniti a realist prilago?ava jedra.Sir William Arthur Ward

Strici

Ma njegova je stvar koga pita, pogotovo ako nije dobio zadovoljavaju?i odgovor. Zbog toga se stvarno ne treba prepucavati. :icon_scratch:
Ja sam ti se prije probavao "uvaljivati" i kod nekoliko cura :thumbsup:, ono jednoj, pa drugoj, ako je bilo šanse i tre?oj, ali samo zato što me odreda otprva nisu htjele, pa kao morebit jedna ?e me vremenom "zavoljeti" :laughing7:.
I onda kad su se "prosvijetlile" :angel4: i uvidjele koji sam muškadin i prilika, meni je bio veliki problem jer su se sve polakomile za takvom muškar?inom kao što sam bio (jesam i sada, ali mi ne da supruga :laughing7:).
Onda sam ti ja ?ak i mislio prije?i na vjeru koja dozvoljava više hanuma, jer nisam imao srca ijednu odbiti.
Bi ja, ali sam se bojao da me tri ne?e satrat, pa ostao vjeran jednoj, odnosno sadašnjoj :laughing7: :thumbsup:.

Damir s

Lijep odgovor Pero :hello2: necu nista komentirati, vec na pocetku mi nije bilo sve normalno poslozeno u clanku pa sam napisao moje vidjenje situacije  :thumbsup:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

joso126

Što je bilo, da li je drvo, neki kit ili nešto drugo neznam.
Uglavnom stakloplastika nije.
Uglavnom sve sam to izbrusio jer mi se nije svi?alo, a tad sam vidio da se proteže dodatno još 7-8cm.
Tad sam izbrusio i to, ali nisam probio do kraja nego sam ostavio tanak sloj, a rubove sam izbrusio skroz do stakloplastike, tako da se imam za što vezati.
Gdje je bila rupa sa unutarnje strane sam stavio zakrpu od 3 sloja 2 vune i 1 rowinga.
Kad je sve stislo tad sam sve plastificirao dok nisam postigao potrebnu debljinu.
Sad trebam izbrusiti, pokitati i nanjeti premaze kako ide.
Slike su prevelike da ih sta im pa možete ih vidjeti ovdje
https://imgur.com/a/lhKAeoo

Strici

Kako god da je bilo i kako god da je, drvo i stakloplastika, su bar za mene dva potpuno razli?ita materijala i drvo ni u snu usporedivo s kitom ili stakloplastikom.
Važno je da je obrušeno do zdravog i stakloplastificirano, i to ?e te nadživjeti, a koliko ?eš brusiti, to je pak kako si stakloplastificirao i potom kitao. No danas i brušenje nije bauk. :angel4:
Kako ve? vjerojatno znaš, taj materijal je "bez duše", ali fantasti?an za obradu, a jedini problem je što je nezdrav, i to kao kemikalija, a možda i opasniji jer je to rad i sa  staklenim vlaknima, pa nadam se misliš na zaštitu pri radu.
Takve pasare kakva je tvoja su se prije dosta gradile, a vidi se koliko ih i danas plovi i dušu su dale za Tomoseka. 
I nekadašnja Jugoplastika pored Elana, solidnije u Bristu mislim :icon_scratch:, Vodicama i ko zna gdje još, ali mnoge su bile otprilike sli?nog trupa dužine itd, a mislim da se za njih sve kaže "pasara" :icon_scratch:.
Iako me nisu zanimale ?esto sam se susretao s njima, sa susjedom njegovu i popravljao, a u jednoj maloj firmi gledao kako dvije radnice ru?no laminiraju baš trupom "pasaru".
Nisam ja bio tamo zbog laminiranja, ali jedna od radnica mi se je dopadala, pa zato :laughing7:.
Takve "pasare" imaju još prave kobilice, to isto onakve kakve imaju drvene brodice, samo su od stakloplastike. I te kobilice nisu ispunjene nego šuplje. E tu u tu uzdužnu šupljinu su ulamimirane tako ispiljene gredice, valjda zalivene smolom, i odozgora s nekoliko slojeva zalaminirane.
Prije se nije znalo koliko danas, pa se tako i radilo, tako?er i šlampavo i ko je mislio da bi to drvo moglo kad tad i istrunuti i td.
U te šupljine su neki vjerojatno stavljali i pjenu (?), ako su je imali i tako odlu?ili, ili možda napunili i sa stakloplastikom (?), iako bi tek tada bilo ?vrsto i pravo :icon_scratch:.
Trulo drvo sam vidio kod dva moja prijatelja oboje s takvom ili sli?nom pasarom.
Prijatelj, moj susjed s kojim sam zapo?eo sanaciju jedne takve, ve? tre?eg dana mi se zahvalio na savjetu i pomo?i, sve je nau?io i nastavio sam (to sa stakloplastikom) :laughing7:.
Zahvalio mi se (jer sam htio da iznutra skinemo taj sloj stakloplastike i izvadimo trulu jelovinu, pa napravimo kako bog zapovijeda) i nastavio sam.
On je sve to smandrljao za još dva dana (uglavno radilo se o krmenom zrcalu i nadpram?anoj palubi), i  nije baš ispalo estetski za oko, ali ipak eto ga deset godina poslije još uvijek plovi, i ne topi se :thumbsup: :thumbsup:.
Dakle ne brini se to ?e ispasti dobro i vjerojatno ?e te i nadživjeti, a ako, lako se u me?uvremenu sanira :icon_scratch:.
Ali ipak još o drvu u kobilici. Naravno da nema tog tko bi išao to slikati, pa slike nemam.
Jedrilice pak nemaju kobilicu u smislu koji sam napisao, ali sa su i tu nekad stavljali drvo, mislim da se ovdje može prepoznati; iako nije mi baš sve jasno, ali se drvo prepoznaje:

joso126

Po tome drvo definitivno nije.
Bilo je puno razglabanja vezano za temu da pitam neke osnovne stvari.
Pitao sam zato što nisam bio siguran.
Jer nije problem da li je to drvo ili kit, pa se malo pobrusi i stavi koji sloj plastike i riješen problem.
Problem bi bio da je to neka vrsta osmoze, odnosno istrunula plastika, pa sad ja malo pobrusim i plastificiram, pa trulež se nastavi širiti i prije?e i na nove slojeve plastike.
Nisam se susretao sa tim pa neznam kako to izgleda, a onaj tko je vidio trulu plastiku, sigurno ?e je prepoznati iz aviona.

Znam da je plastika štetna, pa prilikom brušenja koristim zaštitnu masku sa filterima.