down wind jedra

Autor dmeter, Lipanj 03, 2016, 06:17:29 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Damir s

Kasno si shvatio da rolgenova nije za oluje, svi misle da ako je zarolas (skratis ) koliko treba to je super ali tu je jos jedan problem sila vjetra na jednom konopu i naravno pukne tamo gdje se konop lomi. Jedra se krate uvijek prije nego vidis da ides u probleme jer poslje je kasno i opasno. Kao i sto si sam rekao dobro si prosao da ti nije jarbol sj....  ko zna sto bi bilo onda. Ja ti imam uvjek olujni fok pored timuna u zgabucinu spreman za svaki slucaj da se nadje dok ostala jedra su u pramcanoj kabini u vrecama. Ma mozes ti imati rol genovu za put oko svijeta samo se moras kontrolirati jer ako ti se sto desi a to je uvije po losem vremenu poravci nisu jednostavni (normalno ona se skida i stavlja u portu) pogotovo ako si sam na brodu. Ovdje kod nas u marini sam vidio par rol genova koje su se otvorile i u pola sata ostale su samo krpice od njih. Isto tako kad je zatvorena mora ti konop 3 puta omotati genovu. Jedro ces pokrpati svjetlo popraviti ali glavno da tebi nije nista.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Damir s

Hi  dmeter:
Ima kakvih novih vijesti oko popravka jedra i kolika ti je cijena popravka istoga i koja slicica.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

janko_ka

evo kako je to izgledalo u živo na moru,

išli smo sa Drvenika za Murter, namjerno po jugu, htio sam isprobati koliko može..
nije ništa puklo, osim koji metar UV zaštite, ali bio je slab i prije. jedina recimo neugodna situacija dogodila se kod spuštanja niz val u velikoj brzini, došlo je do štraorce, lijevi bok i krma su se probližili moru a u taj tren poklopio nas je val koji se lomio, i napunio kokpit morem, sva sre?a Elan 31 ima visok prag do kabine, ina?e bilo bi puno mora u nutra :-)
max brzina zabilježena na gps-u je 14 ?vorova.

eto i video..
https://youtu.be/-u315oSutKs

Damir s

Hi janko_ka:
Dobro ste letili ali ja licno mislim da se ne isplati riskirati glavu da bi se nesto dokazalo jer kad pukne onda je kasno. Lijepo je vidjeti jedrilicu kada su jedra puna a ona leti. Kako si rekao nista nije puklo imo si srecu. Ne zelim stvarno nikome da dozivi da saila pukne, nikada se ne zna gdje ce kraj zavrsiti, vidio sam kako sajla sjece cijev od 8 cm kao putar. Najgore je da ti pukne jarbol a ostale sajle su dobro ucvrcene a vani nevera a ti moras kljestima sjeci sajle da odvojis jarbol da ti ne napravi rupu  u jedrilici. Mozda je to izazov i uzivanje dok andrealin radi i to se ne moze nicim platiti , uzivaj dok si mlad i mozes si to priustiti (i ja sam nekada davno bio isti) danas sa godinama i iskustvom vise razmisljam o posljedicama pa sam oprezniji.

janko_ka

u stvari je, puklo, škopac koji drži kraj genove na gornjem furlexu, ali da to nisam probao ne bi znao da je to slaba karika :-)

Damir s

To sam i ja planirao pogledati gore kao i koloturnike na vrhu jarbola a moram i promjeniti vjetromjer ali jednostavno nemam vremena za otici na barcicu. Posla preko glave a i lose vrijeme tako da mi se bas ne ide gore 2 sata voznje i toliko nazad za par sati gore u Ijmuidenu. To ti je na gambetu ocito zamor materijala ili extremno naprezanje jer su oba oka puknuta. Treba svako toliko sve prekontrolirati, najbolje je napraviti neku cek listu i po njoj se ravnati jer sve ima svoj vijek trajanja i tako se izbjegavaju nesrece i stete.

Leo

Po mom skromnom sudu problem je u tome da na dnu vala se brod zabije i izgubi brzinu, pove?a se otpor, pove?a se pritisak na jedra, brod se više nagne i tu je zapravo najve?a opasnost nešto drugo.
Naime sumnjam da ?e po takvim uvjetima stradati jarbol, rijetko se to doga?a i po ja?em vjetru i uglavnom u krmu, mislim da je tu ve?i potencijalni problem kormila, brod je nagnut, kormilo je plitko ili ?ak dijelom van vode, malo i nikako nsluša i upravlja brodom, zato i brod štraorca (pove?ana sila + pove?ani nagib povuku brod u orcu, a kormilo ne djeluje) brod se još više nagne i najopasniji trenutak je da se desi kormilo u zraku a val se stuši na njega.
Ukoliko se to desi više puta nije loše pogledati u kakvom je stanju.

Leo

Recimo da bi to trebalo preduhitriti tj sprije?iti zaranjanje na dnu vala penjanjem uz val prije nego brod izgubi brzinu (prakti?ki imitirati ono što se radi u malim klasam, održavati brzinu broda, pojavanjem kad ubrzava a orcavanjem kad usporava)
Lako za re? a teško za napraviti jer traži konstantni rad na škotama i jedra i genove...
Neizvedivo je da kormilar samo timunom, a pogotovo na brodovima sa jednim listom  uspije kontrirati tj zapojat bez suradnje na škotama

dmeter

Citat: Damir s  u Lipanj 19, 2016, 08:00:53 PRIJEPODNE
Hi  dmeter:
Ima kakvih novih vijesti oko popravka jedra i kolika ti je cijena popravka istoga i koja slicica.
https://plus.google.com/u/0/b/101830595236536073694/101830595236536073694/posts?gmbpt=true&_ga=1.148016318.806998450.1465330773

a dodam i slikicu selden furlexa koji je prvi popustija.
u biti sam ja kriv 100% imam sajlicu koja služi kao ko?nica.ali tada ne možeš više skra?ivat genovu bez odlaska na provu.
još jedna greška moram ugraditi dodatni win? samo za skra?ivanje genove i nije mi bilo pametno kupiti genovu 150% svi kažu najbolja genova je 90% ne triba je skoro ni skra?ivat.

Popravak ne znam koliko ?e koštat,otišla je zaštita genove ostalo triba samo prošit jer je pucalo  po šavu.

Damir s

Evo kako ostajes sa krpicama od jedara ako ne skratis jedra na vrijeme.

http://rnli.org/Pages/Video-Details.aspx?VideoItemID=xT2ClkDk