down wind jedra

Autor dmeter, Lipanj 03, 2016, 06:17:29 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Y40

Citat: dmeter  u Lipanj 20, 2016, 01:47:17 POSLIJEPODNE
u biti sam ja kriv 100% imam sajlicu koja služi kao ko?nica.ali tada ne možeš više skra?ivat genovu bez odlaska na provu.
još jedna greška moram ugraditi dodatni win? samo za skra?ivanje genove i nije mi bilo pametno kupiti genovu 150% svi kažu najbolja genova je 90% ne triba je skoro ni skra?ivat.
Pa kakvu sajlu odnosno ko?nicu (pretpostavljam nekakav stoper) imaš za kra?enje genove. Daj kakvu fotku. Pa furlex nema smisla ako moraš na provu. Stoper (bilo kakav ali da funkcionira) mora bit u kokpitu a ne na provi.
Ako je sve kako treba onda ti na tvom brodu dodatni vin? za namatanje genove ne treba. Za teško namatanje genove treba potražiti uzrok. Naj?eš?i razlog teškog namatanja je previše nategnut podiga? genove. U tom slu?aju je furlex previše ekscentri?no optere?en i ne vrti se jednakomjerno odnosno djeluje kao da preskakuje što može uzrokovat preskakivanje konopa za namatanje i onda se on zaplete. Meni se to dogodilo i kada je trebalo skratit jasno, nije išlo. Isto tako sam uništio UV zaštitu, prednje svjetlo na jarbolu i kožu na rukama. Kada sam popravljeno jedro opet digao i samo malo manje natergnuo podiga? genova se motala bez ikakvog problema.

dmeter

Citat: Y40  u Lipanj 21, 2016, 09:42:19 PRIJEPODNE
Citat: dmeter  u Lipanj 20, 2016, 01:47:17 POSLIJEPODNE
u biti sam ja kriv 100% imam sajlicu koja služi kao ko?nica.ali tada ne možeš više skra?ivat genovu bez odlaska na provu.
još jedna greška moram ugraditi dodatni win? samo za skra?ivanje genove i nije mi bilo pametno kupiti genovu 150% svi kažu najbolja genova je 90% ne triba je skoro ni skra?ivat.
Pa kakvu sajlu odnosno ko?nicu (pretpostavljam nekakav stoper) imaš za kra?enje genove. Daj kakvu fotku. Pa furlex nema smisla ako moraš na provu. Stoper (bilo kakav ali da funkcionira) mora bit u kokpitu a ne na provi.
Ako je sve kako treba onda ti na tvom brodu dodatni vin? za namatanje genove ne treba. Za teško namatanje genove treba potražiti uzrok. Naj?eš?i razlog teškog namatanja je previše nategnut podiga? genove. U tom slu?aju je furlex previše ekscentri?no optere?en i ne vrti se jednakomjerno odnosno djeluje kao da preskakuje što može uzrokovat preskakivanje konopa za namatanje i onda se on zaplete. Meni se to dogodilo i kada je trebalo skratit jasno, nije išlo. Isto tako sam uništio UV zaštitu, prednje svjetlo na jarbolu i kožu na rukama. Kada sam popravljeno jedro opet digao i samo malo manje natergnuo podiga? genova se motala bez ikakvog problema.
Slikam sve da vam bude jasno. riješenje je i da stavim jednu malu bitvu kraj stopera da osiguram kraj.i jedan manji winch jer je trenutni prejak i prevelik za 8 mm konop

janko_ka

tako ja imam, iza stopera malu bitvu, i to drži, a vinch na kabini uspije namotati 8mm konop, to je lewmar16 ?ini mi se..

Damir s

Ja za orvoriti rol genovu HARKEN MKIV koristim dva vinca od spinakera ST 46 a rolu kocim na bitvi (to je neka posebna) Na Jeanneau je montirana radi i kao kocnica a kada prebacujem genovu ili kratim onda od role ide na vinc a drugu kocim na bitvi koliko mi treba. Kako uglavnom sam radim sa jedrima moram se snalaziti kako znam i umijem. Zena onda ide na timun i slusa komande kako mi treba drzati brod. Stopere imam za ostala jedra oni su na kabini sa dva obicna vinca 40 ali problem je kada je tenda na lijevi vinc moram staviti kracu rucku jer je preblizu cijevi od tende pa ne mogu motati. Do sada sa mojim sistemom rada nisam imao problema i tako cu nastaviti raditi.
https://s5.postimg.org/wro1agrrb/PB300305.jpg
https://s5.postimg.org/9c6454807/DSC01223.jpg
https://s5.postimg.org/za9qb5dhj/P9200164.jpg
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

dmeter

Nisam imao vrimena ?ekati popravak jedra pa sam danas kupija novu roll genovu,Mislija sam uzeti 100-120% roll genovu,ali je ispala povoljna ponuda roll genova 150% godina proizvodnje 2016 4 mjesec nikad korištena za 1300â,¬ i uzeja sam je.(?ovik platija 50% jedra i u me?uvremenu prodao brod)Sritan ja sritan jedrar.
Glavno jedro mi je iz 2003 i malo je istrošeno,pa sam se dogovorija ako neko plati 50% i odustane od jedra da je kupim.

Damir s

Ki ima srece ni u zahodu nije gladan.
Ajde dmeter neka ti je sa srecom.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

Damir s

dmeter

Novo sranje mi se desilo.Otpala mi propela kraj gospa od tarce kornati vanjska strana. Plovili na bonaci uz same klisure kad je kraj nas proglisirala mega yahturina 30-40 metara.Okrenija sam jedrilicu prema italiji da do?ekam 3-4 metra valove od seronje.i tada sam u nešto pod morem udarija na 100 metara dubine po pri?i mehani?ara to je tribalo biti samim krajem propele i ona se odvila kao što je projektirana i ode na 100 metara dubine.Digao brzo jedra i s 0,5 nm se odmakao od klisure prema otvorenom,projedrija na bonaci kroz kornate i put Murtera 2-3-4,5 knots(Jezera) Kad smo došli bluzu murtera zapuvao je solidan sjevero zapadnjak 9,5 knots jedrenja. Uplovija pod jedrima u Marinu i pristao jedva uz mul po sad ve? jakoj buri 15+ ?vorova.Ne bi to nikome preporu?ija jer je veoma stresno.Otok Ljutac sam morao 2x otploviti da uhvatim pravi pravac uplovljavanja u marinu. u jednom momentu sam jedrija 11,8 knots,ali sam tada skratija jedra jer je previše.a i na brodu je bija jedan starac 74 godine ja i cura neiskusna u jedrenju.Kažu u Marini da se ne si?aju da je neko uplovija na vez pod jedrima.Ne bi ni ja to želija nikada više ponovit.

Y40

Pa ti si skoro ko Pegula iz Velog mista. A ni meni ne ide baš puno bolje :BangHead:  Ajde sredi novu propelu pa barem ti idi nazad na more.

dmeter

Citat: Y40  u Srpanj 06, 2016, 01:05:11 POSLIJEPODNE
Pa ti si skoro ko Pegula iz Velog mista. A ni meni ne ide baš puno bolje :BangHead:  Ajde sredi novu propelu pa barem ti idi nazad na more.
Propela je odmah sre?ena to se desilo u Nedilju. u Ponediljak priko telefona ja sredija sve žena došla u navu dala pare uzela dijelove i ja sve montirao za 20/30 minuta.prispavao no? da stisne Loctite i vratija se u Split.Šta je tebi bilo. Ja sam skinija bimini i moram ga prepravit,prenizak je bio.
Ajme meni da sam imao neko dobro solo downwind jedro moram nabavit genaker ili parasail.