Tehnike lova na oradu (komar?u, podlanicu, ...)

Autor stibra, Studeni 06, 2011, 02:54:47 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

stibra

Da li netko lovi orade feeder tehnikom? Što stavljate u hranilicu? Da li zabijate udicu u hranu u hranilici ili samo klasi?no ispod hranilice?

Da li se netko od šaranaša sjetio raditi boile za oradu?

stibra

Našao sam nešto na pijanom tvoru ako vas zanima: http://www.pijanitvor.com/archive/index.php/t-1350.html

I odli?na serija filmi?a op?enito o feeder tehnici: Matt Hayes - How to Feeder fish, Episode 1

Strici

Ne veseli me kad pravi i strastveni jedrili?ari ovdje dijele savjete kako loviti ribe. Kao da nemaju što drugo raditi kad su na brodu nego loviti i to ne baš koju, jednu od najugroženijih, oradu. I kad ve?, onda se i hvale, ?ak i slikaju.
Ima za tu svrhu forum o ribolovu na moru, pa kad neka svoja umije?a tamo pokazuju i dokazuju. I ja sam svojevremeno bio na tom forumu, to sam i danas, ali jedva aktivan, jer mi mnogoštošta u vezi ribolova i bezskruplja ne paše.
Zato me uvijek pomalo štrecne, kad vidim da se ovaj ovdje topi? podosta otvara i ?ita.
Nekako mislim da su ovdje nauti?ari više orijentirani jedrenju i prirodi, da se pomalo i lovi riba, je skoro pa i normalno; ali da se baš otvaraju topi?i kako se može bolje uhvatiti koja riba, mislim da bi se to trebalo izbjegavati, a svoje znanje znala?ki na drugim temama pokazati.
Mnogi su i premladi da bi im bilo jasno gdje smo i kakvo nam je "sve u moru", kakvo je nekad bilo, i kakvo nam se piše, odnosno kakvo je ve? sada. A koliko su premladi, ali i ne i samo premladi, neka se trgnu i malo "skalaju", neka misle na sutra, da im djeca bar još u moru nešto vide. Neka shvate ono "kad ja u penziju, bar?icu pa uhvatim kilo ribe....", da toga više nema, i kako ?e sve manje biti. Tako ako se ve? lovi riba, pa što se onda još hvaliti. Ako ve? hvaliti, onda se hvali kako si nadmudrio nekoga tko ima više u glavi nego ti, neš ti mozga od ribe, pa ju prevariti.
Tako pustite nek love oni koji od toga moraju živjeti, ionako im je život gorak, a vi ako ve?, nemojte se još i hvaliti.
Koliko god da ne volim ribu iz uzgoja, tu i tamo je moram spremiti, a jer je prevelika mojoj supruzi i jesti. I osim da nije jeftina, ispe?e se perfektno, to orada o kojoj se ovdje pri?a, tako da kupnjom iz uzgoja, jedna je više ostala u moru, imala ikru i možda se pomnožila.
Imajte samilosti prema moru, i svemu u njemu; ionako je preiskorišteno i samo je pitanje koliko, odnosno do kad ?e nam potrajati. :icon_scratch:

Iz uzgoja naravno, dal je lošija nego ona iz prirode, možda kad bi se usporedile. Al nemora baš u guzi svršiti sve najbolje od najboljega. Kao da si ti nešto bolji od drugih :laughing7:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

kmekme

Molim moderatore da obrišu ovaj spam Stricija. Hvala.

pija mali

Strici slažem se s tobom, mada me ovim postom podsje?aš na kataklizmi?nu g?u. Šeparovi?, nažalost u mnogo?emu ste u pravu. ali da se vratim na ovaj post, ja ipak nemislim da ugroza stiže od tunje nauti?ara ješke koje ho?eš, ronjenja ili kakve vrše, dapa?e i to je dio podneblja i folklora. nitko ne govori da treba potu? sve što vidiš i ne vidiš, nitko ne govori da treba bacit ?iket (i toga ima) ili potopit prangal od 1000 udic. samo je istina da mi ne pada na pamet i? u peškariju i platit kilo ribe 300kn, za mene je srdela (delikatesa). ali da ne mogu ulovit arbuni?a i sl. bez grizodušja , ma dajte :angel4:
Živim danas jer sutra nije izvjesno

Damir s

Od par udica nece se istrijebiti riblji fond. Nekada dok sam plovio na Nedlod Everestu stali smo uz otoke u blizini Jemena bacili sidro u sat vremena znali smo izvuci 1500 Kg ribe kernje palamide poslje je bila festa filipinci i mi Hrvati (jos imam na vodeokaseti snimak) a onda su dosli Rusi i poceli orati dno i to je kraj svega. Isto tako spanjolci oru ispred Senegala pa na gore. U Hrvatskoj sam samo jednom ulovio i to na sablicevu malu zastavicu i to zakacio je za hrbat. Nemojte misliti da jedenjem uzgojene ribe spasavate riblji fond on ga unistavaju sustavno radi zarade, ovdje u Belgiji ribari dobiju par centi po kili i moraju je prodati veletrznici nema ribarnica kao kod nas ili u Spanjolskoj. Umjetno uzgojena ribana puna je antibiotika i ljekova, hrane je sa smjesom isto kao i pilice zna se dogoditi da imaju crve i da je opasna za prehranu, ali to je dio danasnjeg standarda koji svi mi placamo ali je kupujemo je i jedemo sve vise.

Ja sam pobornik da svtko tko plovi na barki ima pravo loviti ribu za svoje potrebe , na kraju bacamo ostatke hrane i ribe to pojedu znaci pridonosimo prirodi (smece nosim nazad u marinu) Za povratak u Hrvatsku planiramo kupiti pribor za ribolov da si popravimo jelovnik ako sto uhvatim, bar se nadam ne samo jesti pastu i konzerve.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Mala od portala

Citat: kmekme  u Kolovoz 21, 2015, 06:15:43 POSLIJEPODNE

Forum je mjesto gdje se razmjenjuju mišljenja i gdje svatko iznosi svoje. Pa i onda kada se ne slažete s nekim, to nije razlog da se ne?ije mišljenje briše jer nekome ne odgovara.
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

kmekme

Citat: Mala od portala  u Kolovoz 21, 2015, 07:43:29 POSLIJEPODNE
Citat: kmekme  u Kolovoz 21, 2015, 06:15:43 POSLIJEPODNE

Forum je mjesto gdje se razmjenjuju mišljenja i gdje svatko iznosi svoje. Pa i onda kada se ne slažete s nekim, to nije razlog da se ne?ije mišljenje briše jer nekome ne odgovara.
Radi se o o?itom spamu koji nema veze s temom i zdravim razumom. Ako netko želi pisati protiv ribolova i lova op?enito i sugerirati da jedemo iz konzuma hranu najblaže re?eno upitne kvalitete za zdravlje, nema problema, ali neka otvori svoju temu.
Ova tema je kao što joj i naslov kaže "Tehnika lova na oradu (komar?u, podlanicu, ...)".
Evo, to je moje mišljenje.

Y40

Moram re?i, da se i ja slažem s kmekme-tom. Suzdržati se od komentara ako ti nešto nije po guštu je isto lijepa vrlina. Ja sam strastveni jedrili?ar ali poštujem one koji to nisu a zanima ih na primjer ribolov. Pa neka pišu o svojim iskustvima i djele znanje. Šta ima u tome loše. A ako netko ne voli loviti i jesti ribu neka ne otvara temu. Ništa lakše.

Gec

Mene jako zanima ova tema, iako sam rije?ni ribi? od malih nogu sa lijepim uspjesima, na moru sam totalni po?etnik. Pokušao sam svašta sa kruhom i ultrapreciznim priborom bez plovka....kao uloviti ?u nešto na brzinu za lakši ru?ak za nas dvoje....malo morgen :violent1: ulovim jednu ribu a nema druge ni za lijek. Problem je finog pribora kad imalo zapuše sve se mrsi, ne možeš zabaciti itd. Na kraju sam odustao od kruha kao meke, mislim da nema ništa bez mesine na udici, ?itao sam da je za Oradu dobar Volak, nabrao sam par komada, složio "grunt" sistem sa prolaznim olovom, stavio gore meso od Volka, otpustio sam 3-4 metra najlona da slobodno visi. Nakon desetak minuta je tako drmnulo da je skoro rola sa štapom završila u moru, nisam stigao reagirati jer sam bio na drugom kraju broda. Imao sam premalu udicu, zato se vjerojatno nije zaka?ila, treba staviti br. 1-3 i hrgu mesine, navodno da prolaze i kocke tvrdog sira 2x2 cm. Tek sam po?eo i namjeravam se specijalizirati za ovu ribu, ako što uleti javljam ovdje svakako :icon_biggrin:
E da, od Volka se prsti pofarbaju tako da ih ne možeš oprati sa ni?im par dana pa pazite.
na bovi