Rjesavanje otpada s broda

Autor traktor, Veljača 18, 2010, 11:25:06 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

traktor

guog98

Tin

Ha ono. Mi ljudi dosta lose gospodarimo otpadom i ima istine u tom tvom da su otocki deponiji lose organizirani i sl. Da je bacanje u more bolje rijesenje i nisam siguran: valovi i morske struje s vremenom mogu taj tvoj otpad podici s dna i lagano dovuci na plazu. Onda ces doci i rec gle opet je netko bacao smece na plazu. Po mom misljenju dobar dio tog otpada koji nadjemo na plazi nije tamo ostavljen, vec ga je donjelo more.

Jedino ispravno gospodarenje otpadom bi bilo sortiranje i odvojeno deponiranje. Bio otpad na to sto sad zovemo deponij, a sve ostalo na reciklazu ili posebno zbrinjavanje. Ali nazalost, daleko smo jos od toga.

Dario

sad za 50 lipa milsim d amalo tko ostavlja limenke i boce po plazi  :)

vragec32

Lijepo od tebe da se brineš za naše plaže i obalu no ... napravi još jedan korak
i to šo si uredno obra?ivao i "spremao" na duboko morsko dno - vrati na kopne jer je odtamo i poteklo. Pusti ra?i?e, školjkice ... oni su se prilagodili prirodi baš onakvoj kakva ona jest, bez naše intervencije. Jasno da se na ko?e i mreže ne mogu naviknuti osim da nestanu, no to je druga pri?a.
Naime, kada to ve? tako brižno tretiraš (u namjeri da "izgradiš kule i apartmane" malim morskim organizmima), izmi neku vre?u, kutiju ili sl. i to odloži do prvog mjesta gdje to možeš ostaviti, ako ne u, i pored kontejnera. Nažalost, toliko je ljudi kojima tih 50 lipica puno zna?i, tako da to ne ostaje dugo tamo. Provjereno. Osim toga, što je možda važnije, na taj na?in ambalaža završi na pravoj adresi, tj. reciklira se. Ta ideja s 50 lipa kaucije za ambalažu je genijalna stvar. Ne znam da li sada ima i 10% odba?ene ambalaže u odnosu na prije? Samo se pitam koje su to sitne duše da za tih prokletih 50 lipa tu istu ambalažu mogu ili ne mogu baciti u more, plažu, šumu ...?
Moj je princip da brzorazgradive tvari (hrana, ostaci i sl.) završavaju u moru (ali podalje od obale i mjesta gdje se ljudi kupaju, žive ...); razne folije, papiri iz broda, PVC i sl. u vre?i za sme?e a povratna ambalaža u posebnoj vre?i koja završava kako sam ti predložio.
I savjest mi je mirna a nadam se i ?ista.  :angel02

Groff

Osobno, u more bacan samo otpatke od hrane a sve ostalo nosin nazad na kopno.
Zato - ne zaga?ujte more !!! anim43 ch22 fight4

Seriola Dumerili

Evo i jedan ekoloski video malo stariji ali jako poucan  confuse0006
http://www.index.hr/video/film.aspx?id=987

Quarnery

Negdje u Tihom oceanu postoji otok od sme?a koji su napravile struje donose?i sme?e.
Otok je nešto ve?i od ameri?ke savezne države Teksas.
Razina mora se podigla za više od pola metra i to samo zbog otapanja uglji?nog dioksida u vodi odnosno moru. Nekako mi se u tu sliku uklapaju i vre?e, pune bioNErazgradivog odpada, potopljene na morsko dno. confuse0006

jazavac

U obavezan dio brodskih zaliha iliti provište spadaju i dostatne koli?ine vre?a za otpad i papirnatih ru?nika. Iako ni jedno ni drugo nije ekološko (proizvodnja papira uništava šume, najlon ostaje dugo vremena ipak negdje kao zaga?iva?) U vre?e dakako skupljam svoje sme?e koje završi u kontejneru, iako sam ga par puta poželio ostaviti koncesionaru vezanog za bovu koju je masno naplatio bez obaveze odvoza sme?a (?ast izuzecima) , ali to je ve? druga tema.
Papirnatim ru?nicima skinem što ve?i dio masno?e da ne koristim deter?ente (koji nisu prijatelji moru i vodi) a koristim plasti?ne jednokratne tanjure i ?aše.  Iako je to opet sve gomila plastike koja stvara zaga?enja ve? u procesu proizvodnje, nekako mi je mrsko zamisliti masnu mrlju za?injenu deter?entom koja se širi oko broda gdje se ljudi kupaju...

Svaka ?ast Traktoru i ostalima koji svoje vrijeme troše na ?iš?enje plaža...ipak nisam za to da nerazgradivi otpad završava na dnu.

Glede ?iš?enja plaža, slobodan sam spomenuti jednu akciju svake hvale vrijednu.
Radi se o Nauti?kom koncertu puha?kog orkestra Josip Kašman iz Malog Lošinja. Naime, jedan dio Malološinjskog zaljeva zatvara i oto?i? Koludarac, koji ima jednu prekrasnu uvalu - Vala Ingleze. Tu uvalu godinama svojim radnim akcijama ?iste od sme?a-naplavljenog i ba?enog- osobito u dijelu gdje je mala pješ?ano-šljuinkovita plaža - vrijedni ?lanovi tog orkestra. U dnu uvale postavili su tablu  uz zamolbu da se tu ne ostavlja sme?e, a u znak zahvalnosti svim nauti?arima koji se tu zateknu druge ili tre?e nedjelje u kolovozu održe koncert koji je u proteklih desetak godina stekao ogromnu popularnost i posje?enost. Nešto od toga ima u arhivi Morskog Prasca i drugdje...
http://www.morsko-prase.hr/2006/index.php?option=com_content&task=view&id=1083&Itemid=31
http://camping.croatia.hr/Events/EventView.aspx?idLanguage=1&id=1069
Nauticki koncert Vale Inglesi
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

Tin

Pa zar je samo vizualno zagadjenje bitno? Ako polazis od toga da su sve tvoje tvrdnje apriori tocne, a sve nase su iracionalne budalastine, pa zasto si nas uopce pitao za misljenje? Tvoj rad na ciscenju plaze svi cemo jednoglasno pozdraviti, ali nadam se da nisi ocekivao kako cemo biti odusevljeni tvojim "spremanjem" otpada na dno mora, s argumentom tamo to nitko ne vidi.

GRINGO_ZD

Evo me, tu sam laptop se oporavio od snježnih radosti.
Daklen ovako pod rizikom da pro?em za ekološkog sljepca moram priznati da se sa jednim dijelom traktorove TEORIJE slažem.
Naime nisam za presitni otpad, plastiku
Na 60 m se vidi a i ljudi imaju baterije
ali ono sa staništima nije bez vraga, mislim da su u mediteranskom dijelu francuske i italije, na pogodnom dnu nešto sli?no isprobavali s otpadnom bijelom tehnikom,.
Pokupili bi sa otpada stare perilice, štednjake i pe?i i potopili ih na hrpu na pješ?anom dnu, prili?no duboko. Nešto hr?a, nešto more i alge i ostali stanovnici ubrzo bi se stvorio zgodan podvodni greben kao stanište i zaštita za razne vrste i trapula za sve vrste mreža i ostalih ribolovnih alata.
Ina?e francuski ribari koriste limenke vezane na špagu koje spuštaju na pješ?ano dno i nakon kratkog vremena dižu i vade hobotnice.
Drugi pokušaj izrade podvodnih grebena koji su služili i za zažtitu podmorja od struja je primjenom starih guma negdje u liguriji, italia.
No najzanimljivije je sigurno ono što su napravili ameri, oni su ispraznili i o?istili jedan stari ratni brod i potopili ga u sli?ne svrhe (ribe=ronjenje= turizam= $$$)
Leo