Author Topic: Uskršnja regata 2012.  (Read 3333 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NP Tim

  • Terco
  • ****
  • Posts: 498
Uskršnja regata 2012.
« on: February 24, 2012, 04:43:39 PM »
Najavljena Uskršnja regata  :sail:

Danas je, u sklopu Sajma Nautike što se ovaj tjedan održava na Zagrebačkom velesajmu, najavljena ovogodišnja Uskršnja regata.

16. Uskršnju regatu već tradicionalno organizira Jedriličarski klub "ANA"u nadležnosti Hrvatskog Jedriličarskog saveza, a održat će se od 29. do 31.3. u Vodicama.

Pravo sudjelovanja imaju jedrilice kako slijedi: sustav ORC International - valjana ORC International svjedožba za 2012. godinu i razred OPEN: plovidbena dozvola. Svi natjecatelji moraju biti verificirani pri svojim nacionalnim savezima.

Više o pravilima, skupinama, startninama i prijavama pročitajte u oglasu Regate (http://www.uskrsnja-regata.com/naslovnica/content/2012/0/oglas-xvi-regate.aspx)
Offline NP Tim

  • Terco
  • ****
  • Posts: 498
Odg: Uskršnja regata 2012.
« Reply #1 on: March 30, 2012, 11:52:25 AM »
1. dan

Prvi dan jedrenja na ovogodišnjoj Uskršnjoj regati nije nam donio idealne vremenske uvjete za jedrenje, ali jest pregršt uzbuđenja, te najavio lijepe i uzbudljive dvoboje u preostala dva dana jedrenja. Naime, vjetar je počeo puhati relativno kasno za šibenski akvatorij, a uobičajena promjena smjera prema zapadu nije se dogodila na vrijeme. Taman kada je regatni odbor odlučio iskoristiti lagani vjetar južnog smjera, vjetar je 'usahnuo' te nakon dulje pauze počeo puhati iz očekivanog smjera. Kada se činilo da će uobičajeni maestral barem malo ojačati, vjetar se opet predomislio i sasvim prestao puhati.

Taman kada smo svi pomislili kako ništa od nastavka jedrenja neće biti, vjetar je zapuhao iz čistog juga i 'spasio dan' na moru. Po promjenjivom laganom vjetru iza 15 sati uspjela je startati samo Open skupina. S obzirom na bezvjetricu na startu dolazak do prvog malo jačeg refula bio je presudan za tok regate. Situaciju je najbolje procijenila posada Barba Branka koja se u zavjetrini konkurencije provukla do novog vjetra, te nakon letanja preuzela vodstvo koje nisu ispuštali do kraja regate. Kasneći malo za Zoričićem i njegovom posadom, Šime Stipaničev je ponovio istu taktiku te se na prvoj privjetrinskoj oznaci pojavio kao drugi, a s većim zaostatkom slijedila ih je jedrilica Vola Vola. Međutim, okret vjetra u lijevo i predugi 'repiket' Stipaničeva i Zoričića u desnu stranu vratio je Bojana Božića u igru, Vola Vola je umalo pretekla i Zoričića na zavjetrinskoj oznaci te su ušli u cilj kao drugi na skraćenom regatnom kursu, a Stipaničev treći. Vjetar nije samo promijenio smjer već je i sasvim utihnuo, a zahvaljujući strpljenju regatnog odbora i promptnoj reakciji kada se novi 'raz' pojavio s lijeve strane regatnog kursa, natjecanje je nastavljeno u popodnevnim satima. U Open grupi druga regata dana bila je znatno uzbudljivija. Iako je Barba Branko ponovno poveo utrku, jedva su se obranili od 'napada' Fulcruma i Vola Vole, jedrilice tipa Millenium 40 koja se u uvjetima od desetak čvorova vjetra pokazala najbrža, ali nije mogla nadoknaditi gubitak iz prve 'orce', te je u cilj ušla treća sa samo nekoliko metara zaostatka za posadom Fulcruma i tako ostavila borbu za postolje puno neizvjesnijom.

Ne treba biti nepravedan ni prema ostalim jedrilicama u Open skupini koje su imale bliske i zanimljive dvoboje te su se žestoko namučili da bi u cilj ušli ispred svojih konkurenata. S druge strane, ORC grupa imala je vrlo zanimljivu regatu punu preokreta. Nakon starta promjenu smjera vjetra u lijevo odlično je iskoristila (i predvidila) posada Teute koja je nakon letanja prošla cijeloj floti po pramcu. Većina brodova zbog promjene smjera vjetra također je letala te je započela duga stranica jedrenja uz vjetar na lijevim uzdama. Neke jedrilice otišle su još malo lijevo, ali bez previše koristi jer su jedrile u 'krivom dricu' prebacujući se u stranu u kojoj je zaista bilo nešto više vjetra. Po brzini superiorna Marina Kaštela okrenula je prvu privjetrinsku oznaku kao prva, slijedile su je Teuta i Quabremar koji je uz brzinu jedrilice odlično 'pročitao' ostatak jedrenja uz vjetar jedreći po sredini regatnog polja, te pulski Mireo s lijeve strane kursa.

Kada se činilo da je regata poprilično riješena započela su prava uzbuđenja. Duga stranica niz vjetar donijela je povratak Gringa i Mareusa u igru, a u drugoj privjetrinskoj stranici lijeva strana kursa više nije toliko 'vukla' pa su se karte promiješale. U zadnjoj stranici niz vjetar, vodeće jedrilice prve su upale u zonu s manje vjetra te su ih konkurenti s boljim premjerom stigli i u korigiranom vremenu zabilježili vrijedne rezultate. Flota se čini poprilično izjednačena i nitko ne može biti siguran u plasman do samog završetka regate. Za početak regate - sasvim dovoljno uzbuđenja. Lijepo je i što na ovoj regati jedre tri ženske posade, a najbolji rezultat na početku natjecanja zabilježila je Ana Gojčeta na 'svom' Striboru.

Filip Zoričić, skiper jedrilice Barba Branko:
Bili su ovo dobri uvjeti za nas s obzirom na broj članova posade. Negdje do 9 čvorova imamo brod pod kontrolom, kasnije je malo teško zbog težine jedrilice, ali i zato jer su nam konkurenti jako brzi niz vjetar, počinju glisirati kada vjetar pojača. Ipak, dobar početak regate.
 
Armano Zekan, skiper jedrilice Marina Kaštela:
Malo slabiji start nas je koštao prvog mjesta. Sve ostalo je bilo dobro, sve je štimalo i niz vjetar, ali u jednom trenutku smo upali u bonacu tako da su manji brodovi dolazili s jačim vjetrom i to je to. Za pobjedu ovaj brod treba voziti besprijekorno, posada od starta do cilja mora dati maksimum, skupa sa mnom.