7. Grobni?ka regata - 23.6. Uvala ?rišnjeva

Autor NP Tim, Lipanj 20, 2012, 10:25:20 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

NP Tim

Ovogodišnji Paštekin memorijal ide po protokolu.

Prognoza je dobra… sun?ano, a vjetru se nadamo.

Uz vašu pomo? o?ekujemo i obaranje prošlogodišnjeg rekorda od 61 posade.

PROGRAM, subota, 23.6.

Prijave od 08-10 h u ?rišnjevu

Po?astit ?emo vas rakijicom i marendom

Otvaranje regate i skiper miting je u 10,30

START regate je u 11,30 a ograni?eno vrijeme trajanja je do 17,05 h.

Nakon toga ide pivo party, ve?era i oko 20 h proglašenje rezultata.

Zabava uz glazbu

Upute za jedrenje i prijavu prona?ite na http://www.neverin.hr/index.php/zanimljivosti/7-grobnicka-regata-2012/

JK Neverin

NP Tim

GROBNI?ANI nimaju more, ma imaju regatu

Bilo je potrebno samo par godina da Peštekin memorijal Jedrili?arskog kluba Neverin postane nezaobilazna regata za hrvatske jedrili?are. Ve? sedmi memorijal, koji je kao i proteklih godina startao u uvali ?rišnjeva, ponovo je okupio 50-tak posada, što je broj koji se danas u hrvatskim jedrili?arskim krugovima itekako respektira. Tako je skromno zamišljen Peštekin memorijal postao veliko jedrili?arsko natjecanje. Ujedno, svojevrsni jedrili?arski fenomen s obzirom na dva zanimljiva podatka â€" njegov je organizator Jedrili?arski klub Neverin ?avle, a puni naziv natjecanja je 7. Grobni?ka regata, Peštekin memorijal. Uspjeh memorijala stoga navodi na nekoliko zaklju?aka, a od svih koji padaju na pamet svakako je najvažniji onaj da stara latinska poslovica »ploviti se mora, a živjeti ne mora« važi i za Grobniš?inu!

Zahvala Prdeli

â€" Na Grobniku ima puno ljudi koji vole more i jedrenje, objašnjava nam ju?er u uvali ?rišnjeva jedan jedrili?arski fenomen Josip ?argonja, predsjednik vije?a op?ine ?avle.
    â€" Upravo su ti zaljubljenici u more i jedrenje osnovali Neverin, jedrili?arski klub koji danas ima ve? stotinjak svojih ?lanova. Op?ina ?avle potpomaže brojne udruge, pa tako i Neverin, klub koji svojim radom, i ovom regatom, uspješno promovira našu op?inu. Sve dok bude tako, imat ?e našu podršku, dodaje ?argonja.
    â€" Klub Neverin osnovala je ekipa entuzijasta s Grobnika koja cijeli život voli more i jedrenje. Kupili smo barke, te brzo pokrenuli regatu. Ve? prve godine sudjelovalo je 70 posada, a kako svake godine više-manje imamo jednako dobar odaziv jedrili?ara, možemo re?i da nismo pogriješili, kazuje nam Arel Mikuli?i?, jedan od organizatora Grobni?ke regate koji se na nesebi?noj podršci posebno zahvaljuje Žarku Žeželi?u Prdeli.
â€" Danas radimo vlastite jedrilice, a samo ove godine porinuli smo tri nove tipa i550, dodaje Mikuli?i? koji ovogodišnju regatu posve?uje preminulom jedrili?aru Andreju Boži?u.
    U znak sje?anja na Boži?a vremensko ograni?enje završetka regate je bilo u 17.05. Naime, Boži? je znao kazivati: »da mi je bilo još pet minuta, završio bih regatu«.

Cro A Sail pobijedio drugu godinu zaredom

Posebno atraktivno jedrenje bilo je u tjesnacu »ispod« Kr?kog mosta. Pogreške tamo nije smjelo biti, jer bi se ona skupo platila. Nakon svega, može se re?i da su svi sudionici sedme Grobni?ke regate pokazali kako su dorasli zadatku, zadatku kojeg je ipak najbrže svladala posada jedrilice Cro A Sail ?iji je kormilar Bojan Grego.
    â€" Klju? našeg uspjeha je uigrana i koncentrirana posada, ali i poznavanje regatnog polja, objašnjava Grego koji drugu godinu zaredom osvaja Grobni?ku regatu i to s jedrilicom koja ne dominira svojom veli?inom.
    â€" Bili smo koncentriraniji od konkurencije, iskoristili smo njihove greške te se brzo probili na prvo mjesto. Da, posebno zahtjevno je bilo jedriti na povratku, pogotovo ispod Kr?kog mosta. Naša posada je tamo fantasti?no reagirala na promjene ja?ine i smjera vjetra, te smo prvi prošli ciljem, dodaje Grego, ina?e ?lan kluba Pesja.

Srdelice i palenta

Uvala ?rišnjeva tako se još jednom potvrdila kao istinska grobni?ka rivijera kojoj balinjerada i jedrili?arski memorijal vra?aju život, ali i smisao. Naime, obje manifestacije su dobar mamac i za brojne znatiželjnike iz Rijeke i njezinog prstena koji (ponovo) otkrivaju uvalu neko? od životne važnosti, mjesto koje je povezivalo Krk s kopnom. Kako potrebe za trajektnim pristaništem ve? odavno nema, ?rišnjeva je dobila novu, ali jednako važnu funkciju â€" zabaviti, razveseliti, oraspoložiti… Ujedno, ?rišnjeva objedinjuje dvije gastronomije, pa su se tako ju?er u isto vrijeme nudile pržene srdele i palenta kompirica.

No, ju?erašnja Grobni?ka regata svojim je natjecateljima ponudila i puno više, slobodno se može re?i â€" zavidnu dozu adrenalina. Naime, bura je ju?er dobro uzburkala more na regatnom polju koje se rasprostiralo na 14 nauti?kih milja. Petnaestak ?vorova u uvali ?rišnjeva, a dvadeset i više kod Kraljevice, odnosno Omišlja ponijelo je 50 jedrilica. Jedrili?ari znaju koliko je jedrenje po buri zahtjevno i izazovno; od kormilara i posade iziskuje i zavidnu vještinu i maksimalnu koncentraciju. A refuli su znali dobro napuhati jedra, pritisak je opasno naginjao jedrilice, valovi od bure su nezaustavljivo prelazili pramac i bok. Jedra je trebalo skratiti, ina?e bi bilo svega. Svejedno, neki su morali odustati, oprema jednostavno nije izdržala.

www.novilist.hr

vragec32

Možda mala korekcija: sedma je regata ali nije i sedmi memorijal, mislim da je šesti.
Koliko sam ja upu?en, dok se smišljao "sromno zamišljen Paštekin memorijal" ?ovjek je još bio živ.
Tko je pisao gornji tekst, posebno uvod, neki novinar?  jilp8

Damir s

Evo par slika sa grobnicke regate, (u subotu je Kraljevicka)

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

gindac

Za one koji ne znaju kamo idu nema povoljnog vjetra