Solo jedrenje

Autor vivakompa1, Srpanj 11, 2012, 11:41:02 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mac

Imam gennaker i otkad sam nabavio ?arapu, jedan ?ovjek  može bez problema rukovati s njim.
Dizanje i spuštanje je jako jednostavno, sve dok se držim one stare: "skini spinaker prije nego što majka priroda to napravi za tebe."

Jedrenje sa leptir jedrima Jazinom metodom sam pokušao par puta kad je vjetar bio direktno u krmu, pa glavno jedro i gennaker nisu bili od prevelike koristi.
Funkcionira fantasti?no po slabijem vjetru i jedra prirodno drže brod u kursu.
"Tangun" za genovu sam improvizirao od mezomarinera, pa po ja?em vjetru to vjerojatno ne bi funkcioniralo...

sottoventin

Moram priznati da sam i ja imao poprili?no problema sa solo jedrenjem dok nisam prilagodio sisteme na jedrilici do te mjere da mogu sam (sigurno) jedriti. I za sada mi to sasvim dobro funkcionira, ali moram priznat , nisam probao po lošem vremenu. Ti moji"sistemi" su u biti roll genova, pa prilago?ene kop?e za gl.jedro i još neki sitni detalji i od nedavno tiller autopilot. Ono što mi je najdraže u cijeloj pri?i je da toga ni?eg nije bilo i da sam ve?inu toga osmislio/napravio sam. Mogu samo re? da je gušt odjedrit makar na sat-dva, jer ?esto mi se dešavalo da ne mogu na? nekoga da ide samnom u vrijeme kad mi odgovara. Ili bi mi se desilo da je na jedrilici par ljudi ali nitko ne zna ni konop nategnut, pa bi motorirao samo iz razloga da nešto ne po?e po zlu.. anim43

jazavac

citat:
''Mogu samo re? da je gušt odjedrit makar na sat-dva, jer ?esto mi se dešavalo da ne mogu na? nekoga da ide samnom u vrijeme kad mi odgovara.''

Najdulje solo-lundranje po moru mi je par puta po tri dana, normalno, uz no?enje na sidru, muringu ili bovi. Kad sam sam, naglasak je na jedrenju, ne kupanju, sun?anju ili motoriranju, pa stvarno maksimalno guštam i prilagodim si rutu i destinaciju uvijetima na moru i prognozi. Kad sam sa familijom, manje-više je isto bilo solo jedrenje, ali bitno kra?eg trajanja  jilp8 . Zadnjih godinu - dve mi pomaže  k?er, i od velike mi je pomo?i na kormilu kad radim sa genakerom.
Ina?e, ja sam imao sre?e da sam kupio barku na kojoj je prethodni vlasnik ve?inu sistema ve? prilagodio solo jedrenju, ja sam samo doradio neke detalje po mom ukusu. ?ak sam i dvije regate na Rabu odvozio solo, ubo pritom i pehare, a jednu od tih  i sa genakerom i 'prešišao' i neke ve?e barke od moje  anim35. No, na preko 20-25 kts definitivno vrag odnese šalu ako si sam i treba ti ruka pri manovrama, ili na vrijeme sve spusti i ostavi si samo komad krpice kojim možeš vladati, jer ni motoru nije za vjerovati.
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

estan

Meni je tangun velik i težak i zaista me strah i?i na provu dok brod plovi sam, da me ne baci u more (nemam autopilot, a da nabavim neki nepouzdani ne vidim neki smisao). Zato ga ipak ne koristim za jedrenje u duboku krmu, ve? radije ostavim samo genovu, bez jedra (može i obrnuta kombinacija, ako je vjetar jako slab) pa tako mogu jedriti i ?istu krmu bez problema. Ako je vjetar jak, više od same genove mi ne treba, jer i tako brod tada ide oko svoje kriti?ne brzine, a po dovoljno jakom (a to je svaki vjetar koji se pristojno osjeti na koži) vjetru nije problem ni leptir bez tanguna. Kod brodova, koji lijepo jedre u drugim pravcima, ali u duboku krmu im jako padne brzina, spinaker je nužna stvar ukoliko se ho?e pristojno jedriti s krmenim vjetrom, ali, za pravi spinaker opet treba koristiti tangun. Spinakeri i genakeri su tako?er prava stvar za barke koje mogu izglisirati. No, kako moja jedrilica ionako ne ide preko šest ?vorova (ajde, možda bi se navuklo ipak sedam s golemim spinakerom, ali ne vidim smisao u ulaganju u to jedro zbog rijetkih situacija kad bih dobio taj jedan ?vor) ja jedrim samo s jedrom i ?enovom, odnosno, samo s jedrom kad jedva jedvice nešto puše. Naravno, ja jedrim samo za svoj gušt, ne za rezultat na regati, gdje i male razlike u brzini puno zna?e. Ipak, jako mi je žao, što sam prije dosta godina propustio priliku kupiti nekorišteni genaker od 25 kvadrata s mehanizmom za rolanje. Poslužio bi mi dobro i na bivšoj i na sadašnjoj jedrilici, a cijena mu je bila vrlo povoljna. Nažalost, takuin mi je bio prazan i nisam ga mogao uzeti. Dobro bi poslužio kod neznatnih vjetrova od laške orce do pola krme, a takve su situacije ?este kad je ljeto vru?e i sa slabim te nestalnim vjetrovima, kakvo je baš ovo teku?e.

estan

Zaboravio samodgovoriti Vivakompi što se ti?e škotine. Kad digneš promjenjivi flok ili genovu, normalno je da mlati na vjetru dok ne do?eš u kokpit i ne nategneš škotinu. Manje ?e mlatiti što je brod više u oštroj orci, a to postigneš trimom glavnog jedra (što nategnutije i postavljeno u sredinu). Naravno, trebaš biti brz, da to vrijeme mla?enja što više skratiš. Ne znam,jesu li ti genova i flokovi opremjeni kop?icana za na prednji štraj. Ako jesu, tada je dizanje jedra posao od par sekundi. Pri tome ne mislim na posao kop?anja jedra i vezivanja škotine za njega, ve? samo dizanje do vrha štraja pri ?emu stojiš uz jarbola. Još par sekundi da namotaš gindac oko bitve na jarbolu i par sekundi da se ubaciš u kokpit i to je to. Ako ti pak, genova ide u šinu na prednjem štraju, a šina je pri dnu malo previše raširena i porub jedra zna ispadati, tada operacija može zaista dugo trajati i jedro dugo mlatiti i zapinjati po križevima i sar?ama. Ukoliko je vjetar jak, tada ne diži genovu, ve? flok. Biti ?e ti lakše nategnut škotinu, manje ?e mlatarati dok ga ne netegneš i imati ?eš bolji kut u orcu, pogotovo ako je strmo krojen.

vivakompa1

...da, da, imam kop?ice na genovi koje naravno zagancam na štraj još u luci, privežem dno genove za okov ispod štraja, navežem gindac za gornji rogalj, sve bude potpuno spremno za podizanje, jedino je obujmim tankom špagicom za pram?anu ogradu koju kasnije za sekundu dvije odvežem i vratim se korak do jarbola dignuti genovu. Manja prednja jedra još uvijek nemam, jer ih nisam dobio uz barku a nisam još ni kupovao ništa jer mi je sva lova ušte?ena za taj sektor otišla na smolu, matu, roving, siku i sli?ne stvar?ice ovoga prolje?a. Sada treba napuniti ?arapu sa šoldima, pa u nove pobjede. Doduše, ako netko ima ili zna da netko drugi ima flok za 6 metara jedrilicu, zainteresiran sam i sada za kupovinu...postavit ?u ustvari post pod KUPUJEM na onom drugom mjestu. Na drugom su mi kompjuteru podaci i mjere za sva jedra koja je proizvo?a? dizajnirao za moju barku...
Ali puno ve?ih peripetija imam sa podizanjem glavnog jedra, jer mi se, kao prvo, ono uvla?i u jarbol a nema zaka?ke...pravi problem nastaje negdje kod druge tre?ine jarbola, kada mi gindac po?ne i?i jaaako teško gore...moj sveznaju?i barba predložio mi je da stavim na vrh jedra obi?nog deterdženta za su?e. To sam probao i klizilo je lakše, ali kad je došlo do druge tre?ine jarbola, opet je otežalo i onda moram stalno malo vra?ati pa opet gore, pa opet malo dole, pa gore...tako da se to i u dvoje otegne na par minuta, što je za šest i po metri jarbola brdo vremena. Razmišljao sam da pokušam randu podignuti još na vezu, ali me je malo strah, pogotovo sa dnevnim maestralom koji se dosta ?uje po mom vezu jer je otvoreno na NW i SW...pa ne znam da li bi me bacio na susjedne barke...naravno da bih pritom imao upaljen motori? i krenuo sa njime iskobeljati se tih prvih 30-tak metara izme?u drugih brodova...

daco

Bok

Ja sam na moru i ne lovi mi baš signal tako da mi je teško surfat po  internetu...
U subotu sam imao ?ir solo iz Baške na Krku okolo otoka Prvi?a i nazad po jugu cc 15?v.Nekih 20tak milja.Uglavnom orca i jedno 50tak min krma sa spinakerom i havtanje rekordnih 'slabih' 10kn sa valom od oko 0.5-1m  anim19 .Imao sam i jedan 'broach'  hilhz47.

Ono što bih ja preporu?io i što me stari najviše natjerao,posebno za one sa autopilotom, je da barem obavljanje stvari na provi obavljaju vezani.Mislim da mora biti jako ružno gledati jedrilicu kako jedri iz mora a na njoj nema nikoga.

Za zapinjanje jedra u kanalu bi ja preporu?io da se proba silicon spray.Nakon toga bi trebalo i?i lakše.
Lamatanje jedra najviše radi nelagodu zbog buke,barem meni.

Estan, isplati vam se imati spinaker ili bolje gennaker za jedrenje u laganom vjetru u bok.Sa dobrim trimom ?e vam jedrilica u puno manje vjetra hvatati brzine koje sa genovom i glavnim lovite u dosta je?em vjetru.
Kod jedrenja duboke krme pazite da vas boom ne nokautira.nevjerijatno  je kako brzo može preletiti.

Jazavac,ja planiram u slijede?a 2 tjedna,obaviti solo navigaciju samo na jedra iz Baške do oto?i?a (svjetionika) Trstenik i nazad.Možda se sretnemo na moru pošto je to (koliko vidim iz drugih postova) tvoj akvatorij.?ekam samo povoljni burin jer sam postao ovisnik o downwindu.Imam sad i mali gennaker i ovih dana ?u montirat bow sprit - rotiraju?i pa da vidimo kako ?e i to funkcionirat.

5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

jazavac

citat Daco:''Jazavac,ja planiram u slijede?a 2 tjedna,obaviti solo navigaciju samo na jedra iz Baške do oto?i?a (svjetionika) Trstenik i nazad.Možda se sretnemo na moru pošto je to (koliko vidim iz drugih postova) tvoj akvatorij.?ekam samo povoljni burin jer sam postao ovisnik o downwindu.Imam sad i mali gennaker i ovih dana ?u montirat bow sprit - rotiraju?i pa da vidimo kako ?e i to funkcionirat.''

Ta mi je strana otoka malo van ruke, a ove godine ne jedrim nikako jer me pritisnuo posao a i brod mi je silom prilika na kraju jer mi je propustila osovinska brtvenica. Nadam se do kraja tjedna srediti brod, ali neznam kad ?u zajedriti  :'(
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

sottoventin

Citat: jazavac  u Srpanj 16, 2012, 04:16:35 POSLIJEPODNE
citat

Ta mi je strana otoka malo van ruke, a ove godine ne jedrim nikako jer me pritisnuo posao a i brod mi je silom prilika na kraju jer mi je propustila osovinska brtvenica. Nadam se do kraja tjedna srediti brod, ali neznam kad ?u zajedriti  :'(

A zato ti nije bilo jedrilice nekimdan na ?ikatu...

jazavac

Citat: sottoventin  u Srpanj 16, 2012, 10:16:30 POSLIJEPODNE
A zato ti nije bilo jedrilice nekimdan na ?ikatu...
Da, zato. A što se ne javiš  :callme: ako si u mom kraju, našli bi  5 minuta za pivo anim32