Kakvo je ovo jedro?!

Autor tacodar, Lipanj 08, 2015, 11:14:41 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tacodar

pozdrav,

neki dan ugledah jedrilicu kako pi?i (iza je Biševo na slici) i tek ju?er kad sam krenuo pregledavat slike, vidim nešto mi je tu ?udno s prednjim jedrom. Da li stvarno postoji ovakvo jedro da ga vjetar napuhuje na dvije strane ili je neka opti?ka varka u igri? da sam barem bliže bio ili bolji foti? imao.

Leo

Mislim da je to "najobi?niji" "malo ve?i" genaker.
A opti?ka varka nastaje zbog sjene jedra a možda i dijela genakera, treba vidjeti smjer sunca i kad je snimljeno pa to razjasni sjene
Ovako odoka djeluje mi da je sunce u produžetku prednjeg štraja zapravo malo više prema jarbolu, pa ako je ovo po maeštralu onda bi moglo bit oko 11-12 sati.
Sjena gornjeg dijela genakera projicira se na donji dio s time da sjena vrha pada na provu. Kako je površina na koju se projicira zaobljena a i kut gledanja je takav da nema lomova sjene, ili barem vidnih lomova, sjena jedra presjeca trup pa izgleda da trup završava na tamnom dijelu a zapravo trup se nazire i dalje, naprijed.

vragec32

Jedro je  :icon_scratch: ... veliko i bijelo!
Zgodna opti?ka varkica (svjetla i sjena) :)

tacodar

samo za info, krivo sam rekao, ovo nije Biševo. prenisko je to za Biševo, a i po datumu i dobu dana na slici bih rekao da je dio Šolte snimljen na izlasku iz splitskih vrata prema jugu.
slikano je u 13.20h i brod s ?udnim jedrom plovi prema nekom sjeveru - sjeveroistoku. dakle, sunce je taman negdje iza njega.
jasan mi je ovaj osvijetljeni unutarnji dio tog genakera bliži jarbolu, ali ovaj bijeli dio naprijed koji pada skroz do mora nikako ne mogu shvatit kako i zašto je tamo. :D

hrvoje

Najobicajnije genaker na bastunu nista posebno samo je malo veci  genaker u pitanju
Inace ova barka je u pitanju
https://www.facebook.com/pages/Full-Pelt-X-Sailing-Team/167093853322088?sk=photos_stream

vragec32

Taj bijeli osvjetljeni dio je prednji dio genakera na kojeg nije pala ni sjena gornjeg dijela genakera ni jedra s jabolom.
U donjem dijelu (ono što se ?ini kao trup ili neki oto?i? u daljini :) ), oko sredine genakera ti je "ba?ena" sjena vrha jarbola (s vrškom glavnog jedra i vrškom genakera),
nije sjena trupa niti se trup nazire kroz jedro (a niti otok). Dakle, genaker stoji najnormalnije i tako ga "vriti" u glavi i polako ?e ti "sjest" slika pravog stanja.
U svakom slu?aju zgodna igra svjetla i sjena.

Leo

Ono što se vidi kao sjena trupa ili otoka/špic , zapravo je sjena izba?enog vršnog dijela..

Strici

Je da je slika od prošle godine, ali je i dalje vrlo zanimljiva. Ne da se ja razumijem u blistere, (valjda genakere, to ono "deformirani" špinaker), ja sam ga imao, ali izbjegavao, falila mi je ruka. Mene rajcaju takva pitanje, iako nisam neki kapacitet za rješavanje, a onako od oka ja mislim da su jedrili?ari na jedrilici iskusni (zaklju?ujem po brodu i vrsti velejedra, a zato mislim da su "eksperimentalno" zakrenuli blister za 120 udesno, tako da je vršni rogalj na desnom izbaciva?u, livi rogalj na vrhu jarbola, a desni rogalj na livom izbaciva?u. Pod rogalj smatram vrh jedra, a izbaciva? ona štanga za izbaciti jedro.
Onaj tupi trokut na donjem porubu jedra bi bila sjena vrha glavnog jedra
Probat ?u slikom pokazati što mislim:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Leo

zbog jednostavnosti evo sli?ice sa pojmovima genakera

i nekakav prijevod na hrvatski

head - vrh
tack - pram?ani rogalj
clew - škotni rogalj

teško da se može genaker okrenuti, vjerovatno ne bi ni dohvatio od jarbola do prove odnosno djeliuje da ovaj brod ima špirun, a s druge strane bio bi predug prema krmi za efikasno trimanje

Strici

Lijepo Leo, pregledna slika, ali me bodu ti Engleski izrazi. Koliko ne znam ili znam na engleskom, ja ih namjerno ne?u i ne želim koristiti. Ustvari kad napnem ovo malo "sivih" ve?inu bih znao (na engleskom). Nekad sam skoro sve znao i na talijanskom, odnosno našem talijanskom pomorskom izražavanju, ali ja sam se uvijek trudio ne govoriti na tim jezicima, koliko god da najviše cijenim englesko pomorstvo i skriveno zavidim Talijancima na pomorskom ukusu. Ja sve te izraze znam i na Njema?kom, ustvari koliko je ostalo, jer ve? godinama nemam "morskojezerskih" kontakata s ovdašnjim jedrili?arima, a istini za volju njema?ki pomora?ki izrazi mi se najmanje svi?aju.

Toliko, dosta sam filozofirao. Pade mi zamisao. Meni nije teško, ustvari rado to i radim; na ovakvu sliku kao što si stavio, staviti umjesto stranih izraza naše. Napiši i ostale izraze na Hrvatskom, pa ?u engleske zamijeniti našima. Samo su slike malo premale, ova koju si stavio ima 640 piksla.
Kad ve? o veli?ini slika, onaj (Tacodar) koji je otvorio temu, stavio je preveliku, a to je razlog da je tekst u širinu preduga?ak, pa se mora šiberom da bi se ?itao pomicati.
Dakle u forum ne stavljati slike ve?e od 800 piksla, da bi forum normalno funkcionirao.
Ja imam program za ubacivanje koji nasre?u sam smanji ako sam se zabunio.
ps. Nego Leo što mislim o mojoj zamisli da je genaker "zaokrenut"?
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!