Kakav mi brod treba?

Autor Mala od portala, Lipanj 01, 2020, 10:15:16 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Dosta je postova napisano na ovu temu, no imamo novog ?lana. Bernyja, koji skuplja iskustva i savjete, pa ?u ovdje za po?etak staviti svoj post koji sam nedavno pisala nekome od forumaša. Neka to bude poticaj Bernyju da krene s pitanjima, a ostalim forumašima da se uklju?e sa svojim iskustvima i preporukama.

Dakle, prvo trebate biti na?istu što vam doista treba, za kakvu namjenu kupujete brod - ho?ete li na njemu boraviti nekoliko mjeseci u godini ili tek tjedan ili dva (ako na brodu namjeravate biti tek tjedan ili dva, onda se ne isplati kupovati, jeftinija je opcija iznajmiti ga), ho?ete li ploviti sami ili sa familijom (ako namjeravate kupovati brod za obiteljske plovidbe, prvo se dogovorite sa ženom slaže li se ona i je li spremna na takvu avanturu. Vjerujte, na toj su naoko sitnoj pojedinosti mnogi polomili zube i na kraju odustali od broda  :-[), ho?e li na brodu biti male djece (ovo je važno zbog sigurnosti), namjeravate li krenuti na duže plovidbe (u tom slu?aju brod treba biti bolje opremljen) ili tražite nešto što ?e vas odvesti na kupanje u tre?u ili ?etvrtu uvalu, pa nave?er doma u sigurnu luku, jeste li i koliko spremni uložiti u održavanje broda (jer to košta, a ako za alate imate dvije lijeve ruke i ne znate mnogo toga sami napraviti, ra?unajte da ?ete za svaki popravak trebati usluge servisa koje nisu jeftine)...  Dakle, puno toga odre?uje što ?ete tražiti i što kupiti. I, jasno, koliko novaca ste spremni potrošiti.

Je li bolje kupiti novi ili polovni brod? Danas se za relativno pristojen novce mogu kupiti polovni brodovi u dobrom stanju, potpuno opremljeni. Sjedni i vozi. Ima i više web stranica u zemljama EU koje nude polovne brodove svih vrsta na prodaju. Samo u tom slu?aju ra?unajte na dodatni trošak dopremanja broda u svoju zemlju. A ako je rije? o velikom brodu koji ne možete transportirati kopnom, treba na?i nekog iskusnijeg skipera koji ?e biti spreman dovesti vam brodu tamo gdje tražite. A to košta. Ponekad trošak transporta broda "pojede" svu uštedu na cijeni. Novi brodovi nerijetko dolaze posve goli, dakle ra?unajte na dodatni trošak opremanja, kupovinu dodatne opreme, elektronike, ?esto i opreme u unutrašnjosti broda,... Novac koji ?ete potrošiti na kupovinu potrebne opreme ponekad može  narasti na cijenu skoro pa još jednog broda. Sve ovisi kakav brod možete kupiti. Logi?no, što više opreme ima model broda, to mu je viša cijena.

A kada je rije? o plovidbi, preporu?ila bi vam da plovidbeno znanje ne skupljate isklju?ivo u knjigama - iako i one mogu biti i te kako korisne, ali kao dopunski izvor savjeta  - ve? da se obratite onima koji u tome imaju iskustva. Pogotovo ako namjeravate ploviti na dalje rute. Toplo vam preporu?am da upišete neki od te?ajeva jedrenja (puno toga što ?ete na njima saznati jednako vrijedi i za motorne brodove, osim, jasno, pogona) kakvih imate više na Jadranu i da nau?ite osnove plovidbe, sidrenja, priveza, ponašanja na moru, pra?enja vremenske prognoze na moru, pravila sigurnosti plovidbe i ostale važne stvari. Svaki od ovih segmenata plovidbe ima bezbroj detalja i trikova koji ponekad mogu biti presudni u nekim situacijama, a ne?ete ih na?i u knjigama. Ako vam se ta opcija ?ini preskupom, vjerujte još uvijek je puno jeftinija od  uništenog broda zbog neiskustva i neznanja.

I još jedna važna preporuka: more valja poštovati i dobro ga upoznati. Nikada ga ne podcjenjujte i dobro savladajte pravila sigurne plovidbe, jer ?ete jedino tako u odmoru stvarno uživati, bez neugodnih iznena?enja i ružnih iskustava. Pogotovo što ?ete na plovidbu krenuti sa obitelji i malim djetetom.

Evo, nadam se da sam bar malo pomogla za po?etak. A na forumu, u starijim postovima, imate puno savjeta starih, iskusnih pomoraca koji vam sigurno mogu puno više pomo?i. Nadam se da ?e se i oni uklju?iti, a u ovom podforumu koje se zove "Škola jedrenja za neznalice" na?i ?ete puno dobrih savjeta i uputa o tehnikama plovidbe, sidrenja, pra?enja vremenske prognoze, o životu na brodu i svim ostalim detaljima koje je važno znati kad se otisnete na more. Neka vas naziv "škola jedrenja" ne odbije jer ono što vrijedi za jedrenje u 90 posto slu?ajeva vrijedi i za motorne brodove.

I samo naprijed s pitanjima!!!
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Berny

Hvala na iscrpnom odgovoru! Uh... odustat cu ðŸ˜,

Dolazim s kopna tj rijeke Save gdje duzi niz godina imam metalnu brodicu 7 metra...
znam da rijeka i more su dvije price ali evo necemo odustati! Ucimo dok smo zivi!

Imamo zelju sjesti na ‚brodic‘ zaploviti od uvale do ulave, od plaze do plaze, nociti na sigurnom vezu, vecer provesti u najblizem mjestu, prosetat razgledat i sutra dalje.
Maksimalan boravak je 3-5 tjedana godisnje.

Ne planiramo nikakve velike ture, ono oko otoka APSOLUTNO pocetnicki.

Razmisljao sam o brodici s stabilnim motorom, kabinom dovoljnom za boravak nas troje, sve ostalo je more!

Mi smo i za opciju najma, ili da se plovi snekim ko nudi takvu uslugu (sto bi bilo super za pocetak)

Zena je ZA! Kci jedva ceka! ðŸ'ª

Groff

Pa ako te financije ne ograni?avaju onda je najbolje iznajmiti motornjak sa skiperon i napravit “ ?itu “ i videt kako ?e ti se dopasti ! Pozdrav !

Berny

Eto bas mi je on trebao sa zenom i djetetom ðŸ˜,

Salu na stranu, naravno da me ogranicavaju...

Zadnje sto sam nasao a svidja mi se su one ‘motorne jedrilice’ motorsaile svidja mi se koncept :) mozda da kupim pa dam dalje u najam ako ima interesa bilo bi super!

U medjuvremenu napravim skolovanje za jedrenje i polako se ucim.

??

Mala od portala

Slažem se sa Groffom, mudro je za po?etak iznajmiti brod na tjedan ili dva i "omirisati" kako to izgleda i jeste li za to ili ne. Život na brodu, u sku?enom prostoru je specifi?an i dio onih koji probaju nikad ga ne prihvate. Ali ako ga prihvatite, e onda ste se zarazili za ?itav život  :toothy9:  A to je "zaraza" koja traje puno duže nego bilo koja korona!   :blob7:

Budu?i da je ova sezona dobrim dijelom "ošte?ena" koronom, lako je mogu?e da ?e charter agencije dosta sniziti cijene najma brodova. Iskoristite to i probajte zaploviti i iskušati more. A ako si to možete financijski priuštiti, uz brod uzmite i skipera. Plovidba ?e vam tako biti puno opuštenija i ugodnija za prvi put, a ako se aktivno uklju?ite u plovidbu od skipera možete dosta toga nau?iti.

Sretno!
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

dmeter

Citat: Berny  u Lipanj 01, 2020, 10:54:29 POSLIJEPODNE
Hvala na iscrpnom odgovoru! Uh... odustat cu ðŸ˜,

Dolazim s kopna tj rijeke Save gdje duzi niz godina imam metalnu brodicu 7 metra...
znam da rijeka i more su dvije price ali evo necemo odustati! Ucimo dok smo zivi!

Imamo zelju sjesti na ‚brodic‘ zaploviti od uvale do ulave, od plaze do plaze, nociti na sigurnom vezu, vecer provesti u najblizem mjestu, prosetat razgledat i sutra dalje.
Maksimalan boravak je 3-5 tjedana godisnje.

Ne planiramo nikakve velike ture, ono oko otoka APSOLUTNO pocetnicki.

Razmisljao sam o brodici s stabilnim motorom, kabinom dovoljnom za boravak nas troje, sve ostalo je more!

Mi smo i za opciju najma, ili da se plovi snekim ko nudi takvu uslugu (sto bi bilo super za pocetak)

:toothy9:
Lagun 42/45 Vlasni?ka verzija,ti je super 3 kabine, radna soba.Ako ti je to preskupo tada Lagun 40 isto vlasni?ka verzija 2/3 ogromne kabine. :icon_biggrin:
i pošto si po?etnik dobro kasko osiguranje.

Strici

To je ve? nešto, dakle brodica za boravak na njoj, koliko re?e do 5 tjedana, valjda u dva navrata, jer 5 odjednom je u tvom slu?aju predugo :icon_scratch:.
K?erka „princeza“ je za brod, princeza je iz milja, ne?u re?i razmažena, ali ju držite i pazite ko oko u glavi; dakle ako netko gleda sa strane re?i ?e to što sam napisao, jer se danas tako djeca odgajaju, pogotovo ako je jedinica. :thumbsup:
Uop?e ne?u spominjati motorne brodove, jer ovdje su jedrilice, ali za tebe je i motornjak u pitanju, pa kao prvo manje od 8 metara nikako, a jedrilica svakako ve?a, jer nemoj smetnuti u stanu ili ku?i je sav luksuz a na brodu ?e sve to pofaliti i to ve? nakon 7 dana, pa koja nevera, pa koja modrica, pa kišica, dosadnica, gužva itd, pa mislim da za po?etak na?eš apartman u blizini neke marine gdje su takve brodice i švrljaš marinom i upoznaješ jahtaše, skupljaš kontaktom iskustva .
Unajmiš brodicu, nekoga, s nekim i nakon nekog vremena trezveno zaklju?iš da slu?ajno nije prerano ispunjavati ovako lijepe želje. Idi sporije i tako ?eš se pravilnije odlu?iti, a da se tako danas ne radi i to mi je jasno, a da mnogi brzo „padnu na kljun“ to mi je poznato
Drugim rije?ima, uklju?i se u diskusiju i malo pomalo u?i „teoriju“ i figurativno kad stablo malo "odrveni" onda ?eš se lakše odlu?iti. Za sada je to klica mladica, i „princeza“ isto tako.
A za direktnije savjete trebalo bi i dosta drugih podataka. 
Tako ja zbrda zdola, ali sve to stoji. Pomalo i ne odustaj.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Berny

Samo zdravlja! Do godine cu da zaplovim na svom brodicu u Bozjom pomoci!

Ja imam nepoznanicu plovidbe morem, te razne koncesije, gdje smijes stati, gdje placas, sta placas itd.
Zivot 2-3 tjedna nije nikakav problem, sta vise jedva cekam :)

Pokusat cemo ovo ljeto naci nekoga da zajedno plovimo, malo da ucimo, malo da gradimo iskustvo i puno da uzivamo, a nakon toga cemo sigurno biti pametniji za odluciti kakav je to brod za nas i More :)
p.s. Rjecni vec imamo :)