Nemile scene na Šolti: Vlasnik ilegalnog mulića prijetio nautičarima

Mještanin Nečujma agresivnom vikom i prijetnjama tjerao nautičare sa mulića koji je bespravno sagradio

Foto: Facebook

 

Nevjerojatne scene snimio je nautičar u jednoj od uvala kod Nečujma na otoku Šolti. U pokušaju da se privežu na mul, niz betonske stepenice do mora zaletio se muškarac koji ih je otjerao, a snimatelj tumači da je bilo prijetnji na rubu fizičkog obračuna. „Čovjek koji je napravio bespravan mul tjera nautičara sa 'svog posjeda'. Prijeti da će pokidati konope, da će ubiti, zaklati. Evo, to je Hrvatska“ govori u videu šokirani neimenovani nautičar koji je sve snimio i koji traži savjet što učiniti u ovakvim situacijama.

 

„Ovo je nastavak. Bit će fizičkih obračuna. Lokalni šerif stvara probleme ljudima, tjera ih“ govori na video snimci nautičar i tvrdi da je spreman posvjedočiti o događaju. Nazvali smo autora snimke koji nam je potvrdio autentičnost svega rečenog u videu, ali i kazao da više od toga ne bi ni komentirao. Tek je rekao da mu je prekipjelo jer su ovo redovite scene koje viđa na Jadranu i da se tome mora stati na kraj. U objavi na Facebooku naveo je i lokaciju gdje se događaj odigrao, a  objava je naišla i na priličan broj osuđujućih komentara ovakvog ponašanja.

 

Što napraviti u ovakvoj situaciji?

 

„Ako se radi o kršenju javnog reda i mira, onda slučaj obavezno treba prijaviti policiji. Ako je nelegalno korištenje bova ili pomorskog dobra u cjelini onda treba nazvati komunalne redare i lučkog kapetana. U ovom konkretnom slučaju može se nazvati lučku ispostavu u Rogaču“ odgovorio nam je lučki kapetan u Splitu Željko Kuštera. „Ne možete vi sebi prisvajati pomorsko dobro. Tu je vjerojatno riječ o neodgovornim pojedincima, a takvima treba stati na kraj. Dakle, postoje neodgovorni pojedinci da nešto sebi umišljaju. Treba im jasno poručiti 'to je moje kao i vaše, to je vlasništvo Republike Hrvatske!'. Jedina je iznimka ako netko na pomorsko dobro plaća koncesijsko odobrenje, ali na muliće se ne daje koncesijsko odobrenje“ jasan je lučki kapetan. Dakle, ukoliko doživite ovakvu situaciju, svakako nastojte izbjeći sukobe, nazovite policiju i prijavite galamdžiju i uzurpatora javnog pomorskog dobra.

 

Jurica Gašpar / Morski.hr