Gliserom udario u jedrilicu

Nesreća se dogodila u kanalu kod Malog Lošinja

Foto: MPPI

 

Nesmotreni 28-godišnjak, austrijski državljanin, izazvao je u nedjelju kod mosta na kanalu Privlaka u Malom Lošinju pomorsku nesreću s velikom materijalnom štetom, ali na sreću bez ozlijeđenih osoba. 28-godišnji Austrijanac je zbog neiskustva i nepažnje, upravljajući  iznajmljenim gliserom, prilikom prolaska kroz prolaz Privlaka udario u 10-metarsku jedrilicu i teško je oštetio.

 

Prema izvještaju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Austrijanac je u nedjelju oko 12.30 sati iznajmljenim gliserom dužine 5,5 metara sa vanbrodskim motorom snage 85 kW pokušao proći ispod mosta u kanalu Privlaka, no kad je uočio da bi bimini glisera mogao zapeti o konstrukciju mosta naglo je prebacio pogon motora na vožnju unatrag, zbog čega se gliser krmenim dijelom zanio. Austrijanac je, videći da gubi kontrolu nad plovilom, u panici da ne udari u obalu ponovno prebacio pogon motora na vožnju naprijed, nakon čega je posve izgubio kontrolu nad gliserom koji je naglo krenuo naprijed te je pramčanim dijelom udario prvo u obalu kanala na koju se gotovo popeo, da bi potom u padu lijevim bokom nasjeo na lijevi bok jedrilice koja je propisno bila vezana u blizini izlaza iz kanala.

 

U nesreći ni austrijski skiper ni član njegove posade, također 28-godišnji austrijski državljanin, nisu ozlijeđeni, a unesrećenih nije bilo ni na udarenoj jedrilici. No prema preliminarnom očevidu koji je obavila Lučka ispostava Mali Lošinj, oba su plovila u sudaru znatno oštećena. Gliser je prilikom udara pramcem doslovno iščupao ogradu na lijevome boku jedrilice, a pritom je teško oštećen i lijevi bok glisera sa kojega je otkinuta bočna oplata iznad razine mora. Onečišćenja mora na mjestu nezgode nema, a protiv voditelja glisera pokrenut je prekršajni postupak te mu je naplaćena i novčana kazna u iznosu od 1.100 kuna.

 

Nautica Portal / MPPI