OPREZ: Ne jedite srebrnoprugu napuhaču, otrovna je!!!

Srebrnopruga napuhača ili riba „fugu“ u Jadranu je primijećena još 2012. godine, a sadrži otrov Tetrodoxin koji je 1250 puta jači od cijanida

Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo Split / Facebook

 

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita na svojoj je Facebook stranicama objavio alarmantno upozorenje o otrovnoj ribljoj vrsti koja je u protekle dvije godine primijećena u Jadranu, a poznata je pod nazivom srebrnopruga napuhača ili riba „fugu“. Ova opasna riba, koja je još 2012. prvi put otkrivena u Jadranskom moru, u tijelu krije visoke razine Tetrodoxina, paralitičkog otrova koji je čak 1250 puta jači od cijanida.

 

Svim ribarima, koji se profesionalno ili pak amaterski bave ribarenjem i ribolovom, Institut savjetuje da nikako ne jedu ovu ribu ako je slučajno ulove, jer i minimalna količina otrova Tetrodoxina uzrokuje brzu paralizu dišnih organa i smrt. Ulovite li slučajno ovu ribu, Institut za oceanografiju i ribarstvo apelira da im svakako dojavite o ulovu na mail:    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

 

Lagocephalus sceleratus, kako je latinsko ime ribe „fugu“, jedna je od najinvazivnijih ribljih vrsta koja se širi Sredozemnim morem, a ima je i u našem Jadranu. Zanimljiva je i po tome što, unatoč otrovu koji posjeduje, spada u riblje specijalitete. Naime, riblja jela od ove vrste najveća su delikatesa i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. Količina otrovne supstance Tetrodoxina nađena u jednom odraslom primjerku ribe „fugu“ dovoljna je da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

 

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) opisuje smrt nakon konzumacije fribe „fugu“ kao „brzu i nasilnu“. Osoba koja je konzumirala „fugu“ i u čije je tijelo dospio Tetrodoxin na početku osjeća mučninu i grčeve, za kratko vrijeme nastupa paraliza nakon čega otkazuje sustav za disanje i nastupa smrt. Protuotrov još uvijek ne postoji, jer Tetrodoxin ima nepoznatu molekularnu strukturu koju organski kemičari još nisu uspjeli rasvijetliti. U Japanu, koja ribu „fugu“ smatra delikatesom, postoje majstori među kuharima koji se godinama pripremaju i uče pripremu određenih dijelova ribe. Samo iskusni i licencirani kuhari mogu pripremati ovo jelo, jer i najmanji zalogaj može završiti kobno za osobu koja ga pojede.

 

Nautica Portal / IZOR