"Boot" ne pruža razloge za optimizam

images


Dusseldorfski nautički sajam pokazao svu težinu posljedica koje je svjetska ekonomska kriza ostavila na sektor nautike images Najveći sajam za sportove na vodi, njemački Boot, koji se od 19. do 27. ovog mjeseca održava u Dusseldorfu, ozbiljno je zabrinuo europske i svjetske proizvođače novih brodica i jahti i pokazao svu težinu posljedica koje je svjetska ekonomska kriza ostavila na sektor nautike. Sajam je i u ova teška vremena okupio oko 1.600 izlagača, među njima je i 15-ak tvrtki iz Hvatske, a prema očekivanjima organizatora u devet dana trajanja manifestaciju će razgledati približno 250.000 posjetitelja. No u vrijeme kada samo rijetki pomišljaju na kupovinu novog plovila, izlagači se jedva usuđuju procijeniti što ih čeka u ovoj, 2013. godini i svi se slažu da će prodaja značajno pasti u usporedbi sa dobrim godinama. Njemačko tržište još koliko toliko uspijeva držati glavu iznad vode, no situacija u ostalim zemljama na jugu Europe šalje loše signale i ne ulijeva optimizam.

To pokazuju i prvi sakupljeni podaci o poslovanju prošle godine i to na temelju podataka o broju proizvedenih ugradbenih motora, iz čega je vidljivo da je u prva tri kvartala prošle godine prodaja brodica i jahti pala za 23 posto i stanje za proizvođače nipošto nije dobro. I dok tržište Njemačke koliko-toliko uspijeva ostati stabilno, u zemljama juga Europe prodaja je značajno pala i to ne samo zbog slabije kupovne moći potencijalnih kupaca, nego i činjenice da je primjerice Italija uvela poseban porez za plovila za luksuznu razonodu, što je uzrokovalo pad prodaje novih brodova za oko 70 posto. Ni potencijalni kupci u Grčkoj ili Španjolskoj ne žele izazivati i poreznike i gnjev sugrađana kupnjom nove jahte, tako da su mnogi odlučili i ovu sezonu, u najboljem slučaju, provesti na svojoj "staroj" brodici.

Jedini koji bilježe porast interesa za svoje proizvode na ovogodišnjem Bootu jesu proizvođači elektronske opreme, jer se stara plovila sve češće opremaju novim uređajima, ali ne ide loše niti proizvođačima udobnijih kreveta za brodice i trgovcima klime i grijanja za plovila ili druge opreme koja će povećati udobnost boravka na moru.

DW tvrdi da je Hrvatska i dalje jedno od najdražih odredišta njemačkih hobby-kapetana koji se odlučuju na najam charter brodova, ali dodaje da se već osjeća kako je ponuda brodica veća nego potražnja. Poduzeća koja se bave charterom se žale i na još jedan trend koji se širi: već na prošlom Bootu su se mnogi već vrlo rano odlučili da ugovore charter, ali umjesto da se onda knjiženje nastavi ravnomjernim tempom, zavlada duga, duga stanka. Mnogi se potom tek u posljednji trenutak odluče na tzv. „last minute“ iznajmljivanje brodice pa nije rijetkost da će charter tvrtka pristati i na nižu cijenu kako mu plovilo ne bi stajalo neiskorišteno u marini. To pak vlasnicima charter tvrtki uvelike otežava život, ne samo zbog smanjenja zarade već i zbog toga što ne mogu planirati prihode od sezone za iznajmljivanje i eventualnu obnovu flote.

Izvor: Deutsche Welle

Foto: Boot Dusseldorf