Meteorološki radari konačno stižu na Jadran!!!

 

Foto. wikipedia.org

 

O iznimnoj važnosti pravovremene i precizne vremenske prognoze za pomorce i nautičare ne treba trošiti puno riječi. Pouzdana vremenska predviđanja čuvaju ljudske živote i materijalna dobra, a nerijetko mogu spriječitii ili bar umanjiti posljedice velikih katastrofa. A kada se one dogode, sve rasprave o visokim troškovima ulaganja u meteorološke sustave za pravovremeno predviđanje vremenskih nepogoda doslovno postaju besmislene.

Hrvatska se, kao tradicionalno pomorska zemlja, posljednjih nekoliko desetljeća intenzivno okrenula nautičarima i razvoju nautičkog turizma kao važnog izvora prihoda. Upravo zbog te činjenice još nevjerojatnije zvuči podatak da naša zemlja na području Jadrana nema niti jednog meteorološkog radara. Doduše, 2013. godine Građevinski fakultet u Rijeci je, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ), Institutom „Ruđer Bošković“ i Kontrolom leta zračne luke na Krku, na području Rijeke postavio manji meteorološki radar dometa do 60 km, a postoje najave da bi jedan radar uskoro – već 2015. godine – mogao biti postavljen na području Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu međunarodnog projekta ADRIARadNet. No ta dva sustava svojim dometom ni izdaleka neće pokriti cijelo područje Jadrana, a ovome treba dodati i podatak da je od kraja siječnja ove godine u kvaru i radarski centar na Bilogori (na slici), koji je jednim svojim dijelom pokrivao i područje sjevernog Jadrana.                                                                         

meteo.radar5

Uzevši, dakle, u obzir sve navedene činjenice, jasno je da je u narednim godinama potrebno iznaći dugoročnije rješenje ovoga problema kako bismo i domaćim nautičarima, ali i gostima omogućili sigurnost plovidbe i pravovremeno ih upozorili na moguće opasnosti od nevremena. Dobra je vijest da je Državni hidrometeorološki zavod već povukao određene poteze kako bi se problem meteoroloških radara u narednih nekoliko godina doista kvalitetno riješio.

 

Podaci korisni kontroli pomorskog i zračnog prometa, Hrvatskim vodama, MORH-u, ali i nautičarima

 

 „Radarska mjerenja imaju posebnu važnost na području Jadrana gdje nisu moguća klasična prizemna meteorološka motrenja. Osim praćenja olujnih procesa u realnom vremenu, radarski podaci bi, uz upotrebu numeričkih prognostičkih modela novije generacije, omogućili veću točnosti prognoza“ kazali su   nam u DHMZ-u kada smo se raspitali što je do sada poduzeto kako bi se problem nedostatka meteoroloških radara na Jadranu konačno riješio. Podaci s priobalnog dijela zemlje prikupljeni radarskim mjerenjima, osim Kontroli pomorskog prometa, koristili bi i Hrvatskim vodama, Ministarstvu obrane i Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, zbog čega se i DHMZ, kako su nam kazali, već godinama zauzima za instalaciju dualno polariziranih dopler meteoroloških radara velikog dosega na jadranskoj obali. DHMZ je stoga u suradnji s MORH-om već odredio najpogodnije lokacije za instalaciju radara, pripremljen je i veći dio projektne dokumentacije i ishodovane lokacijske dozvole za buduće radare koji će biti postavljeni kod Pule, Zadra i na Visu. Prema procjenama DHMZ-a, za nabavu i instalaciju tri moderna meteorološka radara u priobalju trebalo bi uložiti oko 56 milijuna kuna. 

Krajem 2011. godine Hrvatska je u sklopu Projekta ublažavanja i prilagodbe riziku katastrofa u Hrvatskoj, uz podršku Svjetske meteorološke organizacije i Svjetske banke, imala priliku nabaviti meteorološke radare, no projekt je obustavljen prije konačnog potpisivanja u Ministarstvu financija, potvrdili su nam u DHMZ-u, a razlog naprasnog odustajanja od već pokrenutog projekta nismo saznali. No u ovom trenutku DHMZ očekuje realizaciju projekta u sklopu strukturnih fondova EU-a, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

meteo.radar4

„Obzirom da DHMZ već ima definiran projekt i projektnu dokumentaciju nije problem u odluci već u potrebnim financijskim sredstvima. DHMZ ne može donjeti odluku o instalaciji radara dok nisu osigurana sredstva za nabavu ili od strane Vlade prihvaćen Projekt izgradnje kao prioritet za investiciju iz fondova EU, iako je cijela podloga već pripremljena“ potvrdila nam je Kornelija Špoler Čanić iz Službe za informiranje, strateško planiranje i korisnike DHMZ-a.

 Predstavnici DHMZ-a dio su radne skupine koja, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode, radi na obnovi i modernizaciji postojeće mreže meteoroloških postaja u cijeloj Hrvatskoj, a tom je projektu pridružen i projekt nabave i instaliranja tri meteorološka radara na Jadranu. Budući da realizacija projekta ovisi o financiranju iz strukturnih fondova EU-a i zacrtana je u financijskim planovima za razdoblje od 2014. do 2020. godine, u DHMZ-u se nadaju da bi spomenuti radari na obali mogli biti instalirani u naredne dvije ili tri godine.

Nautica Portal