Udruga skipera postaje dio radne skupine za izmjene pravilnika o brodicama i jahtama

Prema informacijama Udruge skipera u dogovorenom terminu 01.02. sastali su se u Ministarstvu pomorstva s ministrom Butkovićem te njegovim uskim suradnicima g. Orlićem i g. Ercegovcem, o temi od iznimnog značaja za Udrugu skipera - izmjeni Pravilnika o brodicama i jahtama, koji se tiče dijela o svjedodžbama.

 

Na čelu CROSCA tima bio je g. Horvatović u pratnji predsjednika Udruge, g. Ozretića, pojačani timom iz učilišta Adria Libar, gospođom Barić i gospođom Knežić Rak.

CROSCA - THE CROATIAN SKIPPER AND CREW ASSOCIATIONFoto: CROSCA 

Nakon uvodne riječi ministra, koji je pohvalio inicijativu, probleme vezane uz brevete prezentirao je g. Horvatović. Istaknuo je da su breveti postali neadekvatni današnjim uvjetima, te da su nužne izmjene najviše oko potrebne prakse za stjecanje breveta. Ukazano je na činjenicu da zbog nepriznatog breveta hrvatski skiperi i zapovjednici jahti, te svi oni čiji breveti nisu izdani po STCW standardu, imaju problema prilikom zapošljavanja na stranim komercijalnim jahtama. Istaknuta je želja da svim agentima i charterima uskratim onaj standardni argument - nije vam brevet izdan po standardima.

Predstavnici CROSCA-e poručili su i kako žele konačno priznavanje njihove profesije kao skipera u nautičkom turizmu, a to, smatraju, mogu postići samo uz adekvatne svjedodžbe.

S druge strane stola zatekli su ljude upoznate s problematikom, spremne za otvoreni razgovor i želju da uz pomoć cijele stručne zajednice naprave bolji zakon, bolji pravilnik i svjedodžbe zbog kojih će stranci dolaziti polagati kod nas, a ne obratno, kako je to danas.

Zaključak sastanka je da CROSCA postaje dio radne skupine oko izmjena pravilnika te su dobili zadatak pripremiti prijedlog pravilnika za stjecanje svjedodžbe zapovjednika jahte do 500 bruto tona. Izradu je na sebe preuzeo g. Horvatović koji će uz pomoć svih članova CROSCA predložiti svjedodžbu za budućnost.

Za nadati se da će se buduće svjedodžbe za zapovjednika jahte A i B naći u pravilniku o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

CROSCA