Dodatni udar na poslovanje čarteraša

Zbog pandemije, naši brodovi nisu uprihodili 7% svoje vrijednosti. Sad smo dodatno kažnjeni jer nam se porezno ne priznaju kao rashod troškovi veza, servisa i amortizacije! - naglašavaju iz Udruge nautičkog sektora, te dodaju: Tražimo zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilnika o porezu na dobit za vrijeme trajanja epidemije.

 

Čarter tvrtke na udaru

Foto: Tihomir Steigl


Zakonom i Pravilnikom o porezu na dobit, čarter kompanijama se kao rashod priznaje amortizacija i pripadajući troškovi plovila, ali samo ako po osnovi korištenja, takvo plovilo u poreznom razdoblju ostvari prihod najmanje u visini 7% nabavne vrijednosti!

S obzirom na koronom pogođenu skraćenu sezonu, koja je stoga trajala tek nešto više od dva mjeseca, više od pola brodova hrvatske čarter flote nije ostvarilo dovoljno prihoda niti kako bi pokrili svoje osnovne troškove! Da bi stvar bila gora, ti isti troškovi bit će porezno nepriznat trošak i za njih će se uvećati porezna osnovica te će zbog svega navedenog, čarter kompanije platiti porez na dobit. Plovila imaju visoke troškove hladnog pogona, a to su vez, osiguranje, dizalica, troškovi godišnjih pregleda i atesta sigurnosne opreme te troškovi redovnog održavanja. Većina tih troškova su fiksni troškovi, bez obzira na to je li plovilo bilo u upotrebi ili ne.

Stoga je zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilnika poreza na dobit za vrijeme trajanja epidemije od vitalne važnosti za poslovanje hrvatske nautičke industrije.

„Tražimo hitnu reakciju Zakonodavca obzirom da se bliže rokovi predaje Završnih računa, te nam je dovoljno teško raditi u ovim neizvjesnim vremenima i bez dodatnih nameta“ - navode predstavnici čarter kompanija okupljenih u HUP-ovoj Udruzi nautičkog sektora.

Dodatni je ovo udar na poslovanje sektora na kojega se računa kako će u predstojećoj nautičkoj sezoni biti jedan od glavnih nostelja povratku uspješnom razdoblju koje je prethodilo vremenima tijekom pandemije COVID-19. Mjerodavni bi trebali ozbiljno razmotriti kako pomoći tom, ali i sličnim sektorima, te im omogućiti povratak poslovanju i prijeko potrebnim investicijama neposredno prije početka nautičke sezone

 

Nautica portal