Les Sables d’Olonne – prijestolnica samačkih offshore regata

Nakon ovogodišnjeg spektakularnog izdanja Vendée Globea, Les Sables d’Olonne se priprema za sljedeće avanture u samačkim offshore regatama.

 

Les Sables dOlonneFoto: Saem Vendée

Mini-Transat u rujnu ove i Golden Globe Race sljedeće godine, dva su najvažnija događaja u kalendaru samačkih offshore regata. Ove obje regate startaju iz Les Sables d’Olonne!

Luka Olonna, sa svojom visokokvalitetnom infrastrukturom, opasnim kanalom, kojega je preplovilo toliko sjajnih jedriličara, zaljevom okrenutim prema jugu i Atlantskim oceanom koji zaplahuje valovima prostrane plaže...profilirala je Les Sables d'Olonne kao izvrsnu polaznu točku za samačke offshore regate, a time i promidžbu najistaknutijih nautičara koji na njih kreću.

"Les Sables d'Olonne pozornica je za najprestižnija jedriličarska natjecanja. Veličanstveni ambijent i infrastruktura za ugostiti i doživjeti najveće pomorske avanture. U Les Sables d'Olonneu živimo za more i ponosni smo što to dijelimo sa svijetom. Naše tvrtke, klubovi i udruge u potpunosti su predani izvrsnosti i utjecaju naših jedriličarskih poveznica. Iako je nevjerojatno izdanje Vendée Globea upravo završilo, naš se grad sada sprema za sljedeći nezaobilazni događaji u samačkom offshore regatnom natjecanju. Mini Transat, koji će se održati u Les Sables d'Olonne sljedeća tri izdanja, od kojih će se prvo održati u rujnu ove godine, te Golden Globe Race koja će se održati 2022. godine, duh Sablaisa i regije Vendée nastavit će širiti nadahnuće širom oceana."; navodi Yannick Moreau, gradonačelnik Les Sables d'Olonne i predsjednik aglomeracije.

Les Sables dOlonne 2

Foto: GGR 2018

Regate, postignuća i mnoštvo emocija

Tijekom godina Vendée je postao svjetska prijestolnica samačkih offshore regata, mjesta na kojem su se odvijale najveće suvremene pomorske pustolovine. Svjedočanstvo tome je Vendée Globe u najnovijem izdanju, kojega je pratio nevjerojatan broj zaljubljenika u more i jedrenje. Najprestižnija utrka IMOCA, za koju će se službena ceremonija dodjele nagrada održati 22. svibnja u Les Sables d'Olonne, ponovno će se održati za četiri godine, krećući u studenom 2024. godine.
Nakon Vendée Globea, brojni događaji postali su ključni u kalendaru regata: Mini-Transat, Golden Globe Race, ali i Solo Maître CoQ, Les Sables-Les Açores i Les Sables-Horta. Svima im je matična luka Les Sables d'Olonne.

 

Mini-Transat i Golden Globe Race na pomolu

Mini-Transat vodeći je događaj klase Mini 6.50, gdje će jedrilice dužine 6,50 metara prelaziti Atlantik da bi u solo jedrenju stigli do Guadeloupea. Ova regata, koja će započeti u Les Sables d'Olonne u svoja sljedeća tri izdanja (26. rujna 2021., 2023. i 2025.), postaje neizostavna za sve amatere koji sanjaju o tome da sutra budu prvaci na nekoj od offshore regata oko svijeta. Yannick Bestaven (2001.), Armel Tripon (2003.), Thomas Ruyant (2009.) su među onima koji su svoje ime stavili na popis pobjednika prije sudjelovanja na posljednjem Vendée Globeu.

Godinu dana nakon Mini-Transata, Les Sables d'Olonne bit će domaćin drugog izdanja Golden Globe Race. Ovo je non-stop, samački jedren krug oko svijeta i posebno naglašeno - bez pomoći moderne tehnologije - kako bi se ponovno otkrio pionirski duh izazova Golden Globea. Sudionici će ploviti sa sektantima, kompasima, kartama i pomorskim radio stanicma, pokušavajući ponoviti nastup Jean-Luca Van Den Heedea, pobjednika od prije četiri godine, koji je Golden Globe Race tada završio nakon 212 dana provedenih na moru.

Les Sables dOlonne

Foto: SASmini

 
Zajednica usmjerena prema oceanu

Poput "Van Den Heede", mnogi su pomorci odabrali Les Sables d'Olonne za svoju matičnu luku. Oni žive u gradu, pripremajući se za svoje buduće avanture na moru, i imaju posebno mjesto u srcima domicilnih stanovnika. Institut Sports Océan, Sports Nautiques Sablais, Les Sables d'Olonne Vendée Course au Large te deseci škola jedrenja i sportova na vodi i sportskih klubova u gradu također doprinose razvoju velikih skipera sutrašnjice.

Uz sportaše i sportašice usmjerene prema oceanu, lokalno gospodarstvo također je neizbježno dio ove dinamike. Kao vodeća luka za jahte i ribolov u Vendée regiji, Les Sables d'Olonne dom je za četiri brodogradilišta, proizvođače opreme, inovativna novoosnovana poduzeća, kampus za pomorska zanimanja i brojne poslovne parkove. Ovaj nautički sektor također pridonosi privlačnosti grada, kao drugog najvećeg po broju zaposlenih u nautičkom sektoru.

Štoviše, Les Sables d'Olonne vodeće je turističko odredište u Vendée regiji, zahvaljujući svom primorskom nasljeđu i raznolikosti obale. Grad ima 112.000 turističkih kreveta, a turizam u regiji ostvaruje ukupan promet od 361 milijun eura godišnje. Sa svojim plažama, liticama, raznolikošću ponuđenih aktivnosti i gostoljubivom prirodom svojih stanovnika, Les Sables d'Olonne ima sve preduvjete kako bi dugoročno postao prijestolnica samačkih offshore utrka i kako bi ostao nezaobilazno mjesto svim ljubiteljima mora i oceana.

Više informacija i zanimljivost o Les Sables d'Olonne možete naći ovdje.

Les Sables dOlonne 3

KALENDAR NADOLAZEĆIH REGATA:

  • 19.-28. travanj 2021. - Solo Maître CoQ (Figaro Béneteau 3)
  • 27. lipanj 2021. - Les Sables-Horta (Class 40)
  • 26. rujan 2021. - the Mini-Transat (Mini 6.50)
  • srpanj 2022. - Les Sables-Les Açores
  • 4. rujan 2022. -  Golden Globe Race
  • studeni 2024. - Vendée Globe (10. izdanje)

 

Nautica portal