Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu za redom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije sudjelovalo je u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji će se priključilo i više od 50 djece, sudionika VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole.

 

Čišćenje bez granica

U sklopu eko patrole 2021. Čišćenje bez granicaVI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola koja se održala 5. i 6 lipnja 2021. čistila je obje strane zaljeva – slovenske i hrvatske te su ronioci uklanjali krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kampu Veli Jože i u Luci Savudrija.

Ronioci Hrvatske i regije kao i EU okupili su se u inicijativi „Ronioci za Banovinu“ te su od prvog dana organizirali prikupljanje humanitarne pomoći za nastradale u potresu, pa se tako ove godine akciji čišćenja podmorja pridružilo više od 30 djece u dobi od 7 do 17 godina s područja Banovine koja je zajedno s roniocima i uz stručni nadzor instruktora ronjenja čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija.

Čišćenje bez granica i promocija ronjenja

Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak te su djeca, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole kroz edukativne programe učili o izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a provodi se u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Međunarodna dječja ronilačka eko patrola

Akcija se provodila u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije. U eko patrolu se uključilo više od 40 klubova i udruženja, Javne vatrogasne postrojbe, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Čišćenje podmorja Kamp Veli Jože

Eko patrola 2021. - Čišćenje bez granica i VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt su poduprli i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva dok su medijski pokrovitelji projekta bili Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Dr. Auto.

Eko patrola

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se provodila uz poštivanje i provođenje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Promocija ronjenja  / Nautica portal