HanseYachts AG proširuje svoj portfelj novom markom motornih plovila

Prvi put u povijesti tvrtke HanseYachts AG narudžbe su premašile brojku od 1000 brodova. Financijska godina 2020./2021. završila je 30. lipnja i bila je iznimna za ovu tvrtku u svim pogledima. Prodaja HanseYachts AG posebno se pozitivno razvijala.

 

HanseYachts AG banner

Potražnja kupaca za vlastitim brodom kao sigurnom opcijom za opušteni odmor općenito je velika. Kao industrijski lider u digitalizaciji, HanseYachts ima posebno veliku korist od ovog razvoja. Kako kupci nisu mogli posjetiti sajmove širom svijeta, HanseYachts brendovi predstavljeni su dovoljno detaljno u digitalnom obliku da bi se odluke o kupnji mogle donositi ispred zaslona računala. To je rezultiralo primanjem narudžbi koje su, nakon odbitka prodajne marže, dosegle prihod od preko 230 milijuna eura i prvi put dosegle brojke veće od 1.000 brodova. Ta je vrijednost također premašila rekorde iz 2007./2008. godine, kada je naručeno 940 brodova, ali po znatno nižoj vrijednosti.

HanseYachts AG

Učinci na prognozu zarade zbog kašnjenja u isporuci

Utjecaj COVID-19 pandemije na proizvodnju nastavio se u četvrtom tromjesečju financijske godine 2020./2021. Nakon kašnjenja proizvodnje vezanih uz pandemiju između studenoga 2020. i ožujka 2021., problemi s opskrbnim lancima utjecali su na završetak brodova od travnja 2021. nadalje. Dobavljačima u cijeloj Europi privremeno je nedostajalo sirovina za proizvodnju brodova, od nehrđajućeg čelika i elektroničkih komponenti do presvlaka i toaleta. Od travnja, dakle, HanseYachts AG skladišti između 45 i 65 brodova koji su već prošli proizvodnju, a koji su 99% završeni. Međutim, nedostatak samo nekoliko komponenata istodobno dovodi do kašnjenja u isporuci novih brodova. Izvršni odbor želi iskoristiti ovu priliku i zahvaliti zaposlenicima i kupcima na strpljenju u ovoj situaciji. Ovih 45 do 65 brodova predstavlja vrijednost od 10-15 milijuna eura. Nakon isporuke dijelova koji su još uvijek potrebni za završetak, brodovi će biti spremni za isporuku u kratkom roku, a zatim se mogu očelivati prilijevi sredstava na račune. Budući da do danas nije isporučeno dovoljno dijelova koji bi omogućiti završetak do kraja financijske godine, odnosno 30. lipnja, dovršetak ovih brodova morat će se preliti na novu financijsku godinu 2021./2022. Sukladno tome, prognozu EBITDA-e za financijsku godinu 2020./2021. trebalo je prilagoditi s brojkama „niže nego prethodne godine“ na „negativnu s niskim jednoznamenkastim milijunima“. Sve ostale prognoze za 2020./2021. ostaju nepromijenjene. Prognoza za novu poslovnu godinu 2021./2022. biti će objavljena s godišnjim i konsolidiranim financijskim izvještajima 2020/2021. 27. listopada 2021. godine.

Hanse Yachts AG Best Sailboats 2021 30od winner

 

Sedma korporativna marka HanseYachts AG za inovativna motorna plovila s izvanbrodskim motorima

Kako bi mogao postići srednjoročni cilj povećanja prihoda na 200 milijuna eura uz EBITDA maržu od 10%, HanseYachts AG najavio je sljedeći korak širenja za financijsku godinu 2021./2022 . - uspostavljanje sedme robne marke HanseYachts AG. Ova nova marka na tržište će donijeti inovativna motorna plovila u rasponu od 24 do 39 stopa i to s izvanbrodskim motorima. Ovi će brodovi biti elegantno dizajnirani i postavljati će nove standarde u obitavanju na njima, kao i voznim svojstvima. Premijere i prateći marketing planirani su za prvo tromjesečje nove financijske godine 2021./2022.

 HanseYachts AG exterior

Planirano proširenje proizvodnih kapaciteta u Poljskoj

Kako bi osigurao potrebne proizvodne kapacitete za ciljani rast, a posebno i za novu marku, HanseYachts je kupio još jedno zemljište u Poljskoj, koje je izravno u vlasništvu brodogradilišta tvrtke. Kupnja ovog dodatnog dijela zemljišta odvijala se istovremeno s pripremama za razvoj nove marke. Novo imanje prostire se na 27.500 četvornih metara, što povećava površinu poljskog brodogradilišta za 40%. To povećava proračunski kapacitet do 250 plovila.

Nautica portal