Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama

Ugovor o izgradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe potpisan je u srijedu, 13. listopada u Zadru. Ugovor je potpisan između Ministarstva zdravstva i Zajednice ponuditelja: Tehnomont Brodogradilište i ISKRA brodogradilište.


Hitna pomorska medicinska služba

Hitna pomorska medicinska služba uključivat će šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi koje će se nalaziti u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa. Također, kako bi se prevenirali nepotrebni visoki troškovi prijevoza s otoka na kopno brzim brodicama, u ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata, omogućit će se izvođenje jednostavnih kvalitativnih ili kvantitativnih medicinsko-biokemijskih pretraga pomoću automatskih biokemijskih analizatora radi utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu ustanovu hitne medicine/bolničku ustanovu na kopnu.

Hitna pomorska medicinska služba

Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu sklopili su još 2018. godine Sporazum o zajedničkoj pripremi i provedbi EU projekta "Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama" ukupne vrijednosti 76.440.000,00 kuna. Dio projekta sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." i to u iznosu od 85 posto temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Središnje agencije za financiranje ugovaranje programa i projekata Europske unije, dok se preostalih 15 posto osigurava putem nacionalnog financiranja. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjelovao je u navedenom u ukupnom iznosu od 23.796.000,00 kuna.

Hitna pomorska medicinska služba

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, župan Zadarske županije Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, kap. Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnatelj Lučke uprave Robert Škifić, lučki kapetan Alen Rukavina te ravnatelji zavoda za hitnu medicinu županija u kojima će brodice biti smještene.

MMPI / Nautica portal