Donesena odluka o trajnoj zaštiti Jabučke kotline

Odluka o trajnoj zaštiti Jabučke kotline, koja se prostire od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, donosi situaciju u kojoj svi dobivaju: morska biološka raznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od obilnijeg i vrjednijeg ulova.

 

WWF Jabučka kotlinaFoto: WWF

Zemlje Sredozemlja sastale su na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo za Mediteran (GFCM) uz sudjelovanje nevladinih organizacija uključujući WWF, IUCN i Oceana. Tijekom sjednice odlučeno je da se posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, koja sada privremeno štiti ribolovna dobra, učini trajnom.

Jabučka kotlina nazvana je prema vulkanskoj hridi Jabuka, koja se nalazi na središnjem području Jadrana, a proteže se od otoka Žirja prema Ortoni na ušću Pescare, u dužini od 130 km. 

Jabuka 2017Foto: Tihomir Steigl

"Mjera zaštite do sada se pokazala vrlo uspješnom i pridonijela je oporavku populacije oslića i škampa uz niz drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave za ribarstvo. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije nalazi se pod obvezujućom trajnom zaštitom kako bi nastavila opskrbljivati ribom okolna područja u kojima je ribolov dozvoljen", rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a u GFCM-u.

Također, treba napomenuti kako područje Jabučke kotline obuhvaća oko 10% Jadrana i nalazi se u dijelu hrvatskog teritorijalnog mora te eksteritorijalnog mora Hrvatske (ZERP) i susjedne nam Italije.

Zemlje regije također su usvojile višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičnih stokova u Jadranskom moru kako bi osigurale održivost ribolovnih aktivnosti usmjerenih na te resurse.

Jabuka 2016Foto: Tihomir Steigl

WWF Adria čestita svima koji su doprinijeli ovoj velikoj pobjedi za očuvanje našeg Jadrana i naše ribarske tradicije. Ovo je veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i izvrstan primjer za uspostavu novih zaštićenih područja, kako na Jadranu tako i na cijelom Mediteranu.

 

WWF / Nautica portal