Nova crikvenička luka donosi najmoderniju infrastrukturu za nautičare

Projektom vrijednim 33 milijuna kuna zadovoljeni su svi kriteriji za poboljšanje županijske brodske linije Crikvenica-Šilo, što će unaprijediti preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi stanovnicima otoka Krka

 

Luka Crikvenica Kružić Komadina Butković Rukavina

U crikveničkoj luci svečano je obilježen završetak najznačajnijeg projekta Županijske lučke uprave Crikvenica od njenog osnutka, koji je ujedno i među najvećim ulaganjima u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije do sad. Novoizgrađenim sekundarnim lukobranom dužine 130 metara i 50 metara dugim T-gatom u produžetku male palade sada su osigurani svi uvjeti za prihvat većeg broja linijskih brodova na relaciji Crikvenica-Šilo (otok Krk), liniji kojom se godišnje preveze preko 15 tisuća putnika, što stanovnicima otoka stvara bolje preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi na kopnu.

Luka Crikvenica Kružić Butković Komadina Rukavina

„Ponosan sam što je ŽLU Crikvenica bila dio ovog važnog investicijskog projekta koji, osim što je donio mnoge dobrobiti građanima Crikvenice i stanovnicima susjednog nam otoka Krka, promijenio vizuru crikveničke rivijere i samog grada nabolje“, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Mario Kružić, te dodao kako će plodovi projekta biti vidljivi kroz daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma vrlo brzo.

Ministar Oleg Butković također je izrazio zadovoljstvo finaliziranim projektom te naglasio kako je ovaj projekt pridonio integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu. „Realizirani projekt Županijske lučke uprave Crikvenica primjer je dobrog ulaganja u infrastrukturu hrvatske obale“, dodao je.

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, zahvalio je svima zaslužnima za ovaj veliki projekt te naglasio kako je ovo jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije. „Zajednička suradnja ključna je za daljnji razvoj naših otoka, a upravo je ovo primjer te dobre suradnje i na to zaista možemo biti ponosni“, zaključio je.

Novi gat omogućava i veći broj vezova za plovila s novim sidrenim sustavom, instaliranom vodoopskrbom, hidrantima i električnim instalacijama, a novim lukobranom osigurana je i nužna zaštita lučkog bazena od udara valova i vjetra prilikom nevremena, što značajno pridonosi očuvanju imovine stanovnika grada Crikvenice.

Luka Crikvenica Svečano otvorenje luke

Projekt „Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica“, ukupne vrijednosti gotovo 33 milijuna kuna, u iznosu od gotovo 28 milijuna kuna financiran je sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru specifičnog cilja – povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna.

Radove je za vrijeme trajanja projekta izvodila Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, BSK commerce d.o.o. iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.

 

MMPI / Nautica portal