Greenpeaceov prosvjed u Omišlju: Mir, ne nafta!

Rat koji ruska vlada vodi u Ukrajini moguć je i zato što je Europska unija ovisna o uvozu nafte, ugljena i fosilnog plina iz Rusije. Greenpeace zahtijeva hitne i konkretne mjere od Vlade Republike Hrvatske i EU kako bi se prekinuo uvoz fosilnih goriva iz Rusije i ubrzao prijelaz na obnovljive izvore energije, za koje Hrvatska ima goleme potencijale.

 

Greenpeace Bojan Haron Markicevic

U srijedu ujutro kajaktivisti Greenpeacea istaknuli su poruku „MIR, NE NAFTA“ u blizini tankera “NS Leader ” koji je na JANAF-ov Terminal u Omišlju na Krku dovezao naftu iz Rusije. Ístovremeno, kod Omišlja je usidren tanker “Primorsky Prospect” koji je pak u utorak završio istovar nafte iz Rusije na JANAF-ovom terminalu.

“Već više od mjesec dana ruska vojska granatira ukrajinske gradove i sela, civile, djecu… Ovaj rat financira se i trgovinom fosilnim gorivima. Ruska nafta, fosilni plin i ugljen i dalje pristižu u Hrvatsku i Europsku uniju. Skandalozno je da europske zemlje svakoga dana Rusiji šalju stotine milijuna eura omogućujući tako Putinu da i dalje vodi krvavi rat” - izjavio je Perica Štefan iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu zemlje Europske unije potrošile su više od 20 milijardi eura na uvoz nafte, fosilnog plina i ugljena iz Rusije. Greenpeace poziva na prekid uvoza svih fosilnih goriva iz Rusije i na hitan prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo, a ulaganja u obnovljive izvore energije odredi prioritetom nacionalne sigurnosti.

Greenpeace Bojan Haron Markicevic

“Jasno je da odgovor na našu ovisnost o fosilnim gorivima nije u tome da nađemo novog “dilera” nego da ubrzamo tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, tj. pravoj energetskoj neovisnosti. Svaki dan oklijevanja na tom putu znači novu financijsku injekciju Putinu i njegovom ratu. Prestanak ovisnosti o fosilnim gorivima stvar je naše nacionalne i ljudske sigurnosti. Sada vidimo koja je prava cijena fosilnih goriva, kada se ona mjeri ljudskim životima, dok računi rastu u nebo, a otprije smo znali koliko su pogubna za okoliš i klimu. Krajnji je čas da oslobodimo puni potencijal obnovljive energije i energetske učinkovitosti” - zaključuje Štefan.

Od početka rata Greenpeace je slične prosvjede održao u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj.

Izvori podataka:
1. www.marinetraffic.com
2. https://twitter.com/RUTankerTracker

 

Greenpeace / Nautica portal