ACI marina Dubrovnik u svom novom izdanju

Nakon sveobuhvatnih rekonstrukcijskih radova, vrijednih čak 35 milijuna kuna, ACI marina Dubrovnik otvorila je sezonu i dočekala goste u novom, osvježenom izdanju te ugostila projekt „Nautičko jedro 2022.“ Jutarnjeg lista koji je ove godine zaplovio upravo s juga Hrvatske.

 

ACI Dubrovnik Ministrica Nikolina Brnjac i posada Nautičkog jedra

Foto: Božo Radić, Cropix

Povodom otvorenja nautičke sezone i početka projekta „Nautičko jedro 2022.“, kojim Jutarnji list promiče nautički turizam, održivost i ekologiju te promovira Hrvatsku kao destinaciju čiste i očuvane prirode, u ACI marini Dubrovnik okupili su se Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja, Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik i brojni drugi uzvanici.

U protekle dvije godine nautika se pokazala najotpornijim oblikom turizma te jednom od ključnih uzdanica, ne samo turističke, već i cjelokupne nacionalne konkurentnosti Republike Hrvatske. Jedna od tajni ovog uspjeha svakako leži i u kontinuiranim strateškim investicijama u podizanje kvalitete svih segmenata, pri čemu se posebno ističe najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d. Štoviše, ACI je u posljednjih pet godina u izvrsnost infrastrukture i usluge svojih marina samo na području Dubrovačko-neretvanske županije uložio ukupno 95 milijuna kuna. S obzirom na znatno veću slobodu kretanja i dosadašnje pozitivne pokazatelje, Hrvatska očekuje još jednu uspješnu turističku sezonu, pri čemu će ponovno jednu od glavnih uloga imati upravo nautika.

 

ACI Dubrovnik Nikola Dobroslavić župan DNŽ Nikolina Brnjac ministrica turizma i sporta RH Kristijan Pavić predsjednik Uprave ACI ja

Foto: Božo Radić, Cropix

„Veliko mi je zadovoljstvo što se kroz projekte poput „Nautičkog jedra“ promovira kvaliteta lokalne zajednice, gastronomije i kulture manjih i manje poznatih destinacija u našoj zemlji. Održivi turizam koji zagovaramo, uz ekološku održivost itekako podrazumijeva i društvenu, gospodarsku i socijalnu održivost, odnosno poštivanje ljudi i lokalne zajednice te kulturnih i prirodnih obilježja Republike Hrvatske. To je ujedno i važan segment nautičkog turizma, koji ima posebno mjesto u strategiji održivog turizma i koji također uvelike ovisi o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara naše zemlje. Važno je naglasiti da Ministarstvo ovog tjedna započinje i javno savjetovanje za privatnu turističku infrastrukturu od 1,2 milijarde kuna, od kojih će se određena sredstva odvojiti i za nautički turizam“, poručila je ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac.

„Osim najvećeg ulaganja u povijesti nautičkog turizma, onog u ACI marinu Rijeka čija je izgradnja u planu, u proteklom smo razdoblju veliku pažnju posvetili i rekonstrukciji marina na jugu naše zemlje, koje su od vitalne važnosti, ne samo za nautički, već i za cjelokupni turizam Republike Hrvatske. Tijekom prošle godine, nešto manje od 25 milijuna kuna uloženo je u rekonstrukciju lukobrana u ACI marini Korčula, turističkoj žili kucavici cjelokupnog otoka, koja sada ponovno blista u svom punom sjaju. Uz to, realizirali smo i vrlo značajno ulaganje od oko 35 milijuna kuna u rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik i zato nam je iznimno zadovoljstvo što ovaj hvalevrijedan projekt i sama nautička sezona službeno počinju baš ovdje. Vjerujemo da će težnju prema kvaliteti svjetske klase, iz koje proizlaze i navedena ulaganja, prepoznati i nautičari te se radujemo nadolazećoj sezoni koja je vrlo obećavajuća, kao i novim investicijskim projektima koji će našu zemlju postaviti u sami svjetski vrh nautičkog turizma“, poručio je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić u marini koju mnogi smatraju biserom, ne samo južne Dalmacije, nego i čitavog Jadrana.

ACI Dubrovnik Svečano otvorenje Nautičkog jedra 2022

Foto: Božo Radić, Cropix

Na investicije u izvrsnost infrastrukture i usluge te provedene rekonstrukcijske radove osvrnuo se i Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik. „Zaista smo ponosni na uloženi trud u proteklom razdoblju, kada smo ovu marinu, koja je već bila u samom vrhu nautičke ponude Mediterana, podigli na jednu novu razinu. Gradnjom obalnog zida osigurali smo više od 230 metara nove obale za uplovljavanje i prihvat četiri do pet metara duljih plovila nego dosad, a proveli smo rekonstrukciju infrastrukture u cijeloj marini, što obuhvaća rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, elektromrežu i instalacije te rasvjetu. U planu je i izgradnja servisne zone koja će biti najveća na južnom dijelu Jadrana, čime će se značajno povećati razina servisnih nautičkih usluga“, zaključio je Ajduković.

ACI / Nautica portal