HanseYachts AG prodaje udjel u francuskoj podružnici

Tijekom optimizacije portfelja, HanseYachts AG je preko svoje podružnice Privilège Marine Holding GmbH danas, 16. lipnja 2022., postigla sporazum o pravu prodaje (put opcija) u vezi sa svojim udjelom u Privilège Marine.

 

Privilege Signature 510

Konzorcij oko dugogodišnjeg izvršnog direktora Gillesa Wagnera predviđen je kao kupac francuskog proizvođača katamarana sa sjedištem u Port Oloni, Les Sables d'Olonne, Francuska. Ako HanseYachts iskoristi prodajnu opciju nakon primitka izjave radničkog vijeća Privilège Marine SAS-a, koja se mora prethodno konzultirati prema francuskom zakonu, može se očekivati ​​da će odgovarajući ugovor o kupoprodaji dionica biti sklopljen do srpnja 2022.; HanseYachts tada očekuje da će transakcija biti izvršena najkasnije do listopada 2022. godine. Međutim, transakcija je i dalje podložna daljnjim uvjetima.

Cilj i uvjeti su: 

  • Sklapanje ugovora o kupoprodaji udjela u Privilège Marine u tijeku optimizacije portfelja
  • Određeni kupac je konzorcij oko izvršnog direktora Privilègea Gillesa Wagnera i grupe kupaca marke koji djeluju kao investitori
  • Potpuna reorganizacija serije modela Privilège od akvizicije 2019
  • Privilège je nedavno postigao veliki uspjeh na tržištu i sada može ubrzati s punim knjigama narudžbi
  • U HanseYachtsu, koncentracija na uspješan razvoj preostalih šest ključnih brendova u savezu brodogradilišta Njemačka/Poljska


Kao rezultat prodaje Privilège Marine SAS-a za simboličnu kupovnu cijenu, HanseYachts AG, kao matična tvrtka grupe, dekonsolidirala bi Privilège Marine SAS. U pojedinačnim financijskim izvještajima HanseYachts AG za relevantnu fiskalnu godinu sastavljenim u skladu s Njemačkim trgovačkim zakonikom (HGB) otpisala bi se značajna imovina u iznosu od cca 15 milijuna eura, dok bi imala znatno manji utjecaj na konsolidiranu zaradu. . Čak i kada se uzme u obzir moguća prodaja, vlasnički kapital HanseYachts AG (HGB zasebni financijski izvještaji) pozitivno se razvijao od kraja prošle fiskalne godine (30. lipnja 2021.). Izvanredni, neplanirani trošak od predviđenog otuđenja imovine i obveza koji se pripisuju društvu u iznosu od približno 1,5 – 2,0 milijuna eura morao bi se iskazati u konsolidiranim financijskim izvještajima za relevantnu fiskalnu godinu. U slučaju dekonsolidacije, Uprava očekuje odgovarajuća smanjenja prihoda od fiskalne godine 2022./2023. nadalje zbog prestanka prodaje katamarana (trenutačno doprinosi oko 6% konsolidiranim prihodima u tekućoj financijskoj godini 2021./2022.), ali u isto vrijeme vremenski pozitivni učinci na konsolidiranu zaradu HanseYachts AG, osobito u fiskalnoj godini 2022./2023., zbog odvajanja od rizika. HanseYachts AG pridržava se svoje najnovije objavljene prognoze za fiskalnu godinu 2021/2022, koja završava 30. lipnja 2022.

Privilege Signature 580

Privilège je jedan od najstarijih brendova katamarana na svijetu i proizvodi luksuzne katamarane za prekooceanske plovidbe čija se prodajna cijena kreće od 1,5 do 7 milijuna eura (bez PDV-a). Tvrtku je kupio HanseYachts AG u lipnju 2019., ali je ostala operativno neovisna. Od preuzimanja cjelokupni proizvodni asortiman je u potpunosti obnovljen i kao rezultat toga postignut je veliki uspjeh na tržištu. Osim uspješnog faceliftinga Privilège Signature 510, slijedila je potpuno nova izrada Privilège Signature 580, koji je nominiran za prestižnu nagradu Multihull of the Year 2022.

Signature 650 i Signature 750, također novi modeli, već su fizički u izgradnji. Kao rezultat toga, Privilègeova knjiga narudžbi narasla je na sadašnji povijesni maksimum od 57,4 milijuna eura. Privilège trenutno zapošljava 250 brodograditelja i kvalificiranih radnika.

"Želimo izraziti iskrenu zahvalnost svim zaposlenicima i vlasnicima HanseYachtsa što su omogućili novi rast za Privilège Marine i tako nam omogućili ovu dobru početnu poziciju za budućnost punu nade na globalnom tržištu katamarana. Novi partneri su trgovci s iskustvom i također posjeduju Privilège katamarane. Njihovo veliko iskustvo na tržištu i s proizvodom pomoći će u daljnjem razvoju marke Privilège i njegovog asortimana", kaže Gilles Wagner, izvršni direktor Privilège Marine.

Privilege Signature 650

"HanseYachts je iskreno zadovoljan što Privilège Marine plovi natrag u neovisnost. Obje tvrtke su puno naučile jedna od druge. Međutim, kako se očekivani sinergijski učinci nisu mogli ostvariti u mjeri u kojoj se nadali, ovaj strateški korak sada je najbolje rješenje za obje strane. U budućnosti će se HanseYachts usredotočiti na preostalih šest marki, koje također imaju povijesno velike zaostale narudžbe i suočavaju se s razdobljem profitabilnog rasta," kaže Hanjo Runde, izvršni direktor HanseYachts AG.

Preostale tri HanseYachts lokacije u Njemačkoj i Poljskoj kontinuirano se proširuju. Čak i bez Privilègea, HanseYachts AG ima najveću knjigu narudžbi u povijesti tvrtke s 272,9 milijuna eura ukupne vrijednosti. HanseYachts već planira novi Hanse, Dehler i veliki novi model Fjorda svaki za ljeto, s novim modelom Moody koji će slijediti zimi.

Nautica portal