Švedska Nimbus grupa kupila američki škver Edgewater Boats

Nimbus Group AB potpisala je ugovor o preuzimanju svih dionica u američkoj tvrtki EdgeWater Power Boats, LLC ("EdgeWater").

 

Edgewater 285CC

Akvizicija vrijedna 9,5 milijuna USD financira se vlastitim kapitalom, a Društvo namjerava provesti usmjerenu emisiju dionica do 1.937.781 dionica. Očekuje se da će se akvizicija Edgewatera završiti tijekom drugog kvartala 2023. U svjetlu akvizicije i namjeravanog usmjerenog izdavanja dionica, Upravni odbor Nimbus grupe također je odlučio povući prethodni prijedlog za dividendu.

Tvrtka EdgeWater Boats osnovana je 1992. sa svrhom projektiranja i proizvodnje robusnih, sigurnih i pouzdanih glisera pod premium markom EdgeWater. EdgeWater prodaje brodove na sjevernoameričkom tržištu i prodao je 2022. godine više od 300 brodova u veličinama do 37 stopa. To su uglavnom brodovi za morsku vodu, sa središnjom konzolom, koji se koriste za razonodu, ribolov i prijevoz. Sva plovila opremljena su vanbrodskim motorima. EdgeWater ima približno 165 zaposlenika s iskusnim menadžerskim timom i ostvario je prodaju od približno 47,7 milijuna USD u 2022., te je imao prilagođenu EBIT od približno 3,0 milijuna USD i prilagođenu EBIT maržu od približno 6,3%.

Edgewater 230CC

„Kroz razvoj novih modela plovila, globalno širenje, zgušnjavanje mreže zastupnika i akvizicije, ostvarili smo našu jasnu strategiju rasta. U toj strategiji, ekspanzija na važnom sjevernoameričkom tržištu jedan je od temelja. Akvizicija tvrtke EdgeWater dodaje snažan i uspješan brend našem portfelju, proširuje našu prisutnost na sjevernoameričkom tržištu i dodaje važnu lokalnu organizaciju s proizvodnim kapacitetom u SAD-u”, rekao je Jan-Erik Lindström, predsjednik i izvršni direktor Nimbus grupe.

Edgewater 262CX

Tržište motornih plovila u SAD-u najveće je pojedinačno na svijetu i kako bi podržala širenje Nimbus grupe u SAD-u, tvrtka je napravila velika ulaganja posljednjih godina. Tvrtka je 2022. godine osnovala svoju vlastitu lokalnu organizaciju u isto vrijeme kada je tvrtka najavila osnivanje svog novog američkog prodajnog ureda i sjedišta u Annapolisu, Maryland, koji se nalazi na istočnoj obali SAD-a. Ulaganja su dovela do toga da Nimbus Group udvostruči broj svojih lokacija na sjevernoameričkom tržištu 2022. godine.

Nimbus_group.jpg

Nautica portal