JK Scor: Regata tisuću otoka vraća se u pandemijskom izdanju

Već skoro dvije godine svijet živi s pandemijom koja je značajno promjenila naše živote pa je tako i Regata tisuću otoka 2020 morala biti odgođena za 2021.

Regata tisuću otoka 2021

Situacija s pandemijom je sada nešto bolja, ali još uvijek postavlja ograničenja koja znatno otežavaju organizaciju regate kako je prvotno planirana. Bez obzira na to, poštujući veliku želju jedriličara da se što prije opet vidimo na moru, ovogdišnja Regata tisuću otoka održava se u nešto izjmijenjenom obliku.

Kurs spaja dosadašnje dvije etape u jednu sa startom iz Rijeke u subotu, 18.09 poznatim kursom između više of 1000 jadranskih otoka i povratkom u Rijeku nakon obilaska otoka Sv. Andrija bez zaustavljanja u Crnoj Gori. Ukupna duljina kursa je 482 NM što Regatu tisuću otoka svrstava među najzahtjevnije na Jadranu.

Ovo je privremeno rješenje obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, a već sljedeće godine očekuje se povratak na tradicionalni format u dvije etape od Rijeke do Porto Montenegra i Porto Montengra do Rijeke. Porto Montenegro Yacht Club ostaje vjeran partner u organizaciji regate te i ove godine dodjeljuje pobjedniku regate vaučer od 5000 EUR za godišnji vez u Marini Portomontenegro.

Pomjene na Covid karti Europe uzrokovale su nekoliko odustajanja prijavljenih jedrilica pred sam start regate jer nije bilo jednostavno organzirati posadu i transfere jedrilica. Ipak na startu u subotu, 18.09 u 18:00 iz riječke luke naći će se 7 jedrilica među kojima i dva višetrupca. Startna lista uključuje austrijski “Vento Cadela” Crhisrtiana Pfanna pobjednika Regate tisuću otoka 2019 kao i slovenski “Macropus” Žige Merhara koji je iste godine osvojio 2. mjesto. Boje Hrvatske braniti će novi Swan 45: “Damaco” Berislava Vranića ove godine koji je 2014. pobjedio s istoimenom jedrilicom tipa Millenium 40.

Novost ovogodišnje regate je polazak iz riječke luke gdje je linija starta, istovjetna liniji cilja, bila između pramca Botela Marina i Kontrolnog tornja Lučke uprave Rijeka.

Kao i prethodnih godina regata se može pratiti uživo na intrenetu putem GPS/GSM tracking sustava koji daje pozicije jedrilica u regati i prikaz poretka po korigiranom vremenu. Vremensko ograničenje regate je u nedjelju 26.09. u 12:00. Ovisno o vremenskim uvjetima prve jedrilice se očekuju na ciljiu nakon 3-4 dana jedrenja.

Organizator je zahvalan vjernim pokroviteljima koji ga prate od samog početka i nastavljaju podršku: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Lučka uprava Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka.

JK Scor / Nautica portal