Sudarili se gliser i gumenjak

U srijedu, 7.7.2021., oko 22:15 u kanalu između Hvara i Brača, 1,5km od punta Ražnja (otok Brač) u smjeru rta Pelegrin (otok Hvar) došlo je do pomorske nesreće, sudara glisera i gumenjaka

 

PU splitsko-dalmatinska - sudar gumenjaka i glisera

Foto: MMPI

Prema informacijama kojima za sada raspolažemo na oba plovila se nalazilo ukupno 16 osoba od kojih 12 stranih državljana, te su prevezeni u splitsku bolnicu radi pružanja liječničke pomoći. Jednoj osobi je konstatirana teška tjelesna ozljeda, dok za ostale sudionike još nije poznata težina zadobivenih ozljeda.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su 7. srpnja, u 22:23 sata poziv s brodice koja prevozi putnike kako su imali sudar s drugom brodicom na poziciji 1.5 nautičkih milja od rta Ražanj (otok Brač) u smjeru rta Pelegrin (otok Hvar).

Skiper prijavljuje 12 putnika i 2 člana posade na svojoj brodici te više ozlijeđenih među putnicima, dok su se na drugoj brodici nalazile 2 osobe. Provjerom oznaka plovila ustanovljeno je da se radi o sudaru gumenjaka za prijevoz putnika duljine 10 metara i brodice za osobne potrebe duljine 13 metara.

Pomorska nesreća 1

Foto: MMPI

U suradnji s Lučkom kapetanijom Split i Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom pokrenuta je spasilačka akcija u koju se upućuju dva plovila Lučke kapetanije Split, M/B „Pojišan“ i „RH 5 ST“ brodica lučke ispostave Milna te plovilo pomorske policije „Sv. Jure“. Prva na mjesto nesreće dolazi brodica lučke ispostave Milna koja ukrcava 7 osoba s ozbiljnijim ozljedama te ih prevozi do Lučke kapetanije Split gdje ih preuzima hitna medicinska pomoć, a 5 osoba s lakšim ozljedama do Splita prevozi policijsko plovilo „Sv. Jure“.

Nakon povratka na mjesto nesreće brodica lučke ispostave Milna uzima u tegalj gumenjak, dok drugo plovilo tegli M/B „Pojišan“ te u pratnji policijskog plovila kreću prema Milni na otoku Braču. Za vrijeme tegljenja 13-metarska brodica je uslijed pretrpljenog oštećenja trupa potonula kod južnog ulaza u Splitska vrata.

Pomorska nesreća 2

Foto: MMPI

U tijeku je očevid Lučke kapetanije Split u cilju utvrđivanja okolnosti i uzroka nesreće.

 

MMPI / Nautica portal