Lučka kapetanija Dubrovnik sudjelovala u vježbi "Požar otvorenog prostora"

Na otoku Lopudu u srijedu je održana vježba operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite "Požar otvorenog prostora", a u kojem je sudjelovala i Lučka kapetanija Dubrovnik.

 

LK Dubrovnik vježba

Tema vježbe bila je angažiranje i koordinacija operativnih snaga civilne zaštite u slučaju požara na području Grada Dubrovnika – Elafita, odnosno, gašenje požara, potraga za nestalim osobama, evakuacija i zbrinjavanje ugroženog stanovništva.

Lučka kapetanija Dubrovnik u vježbu je bila uključena brodom "Danče", a kojim su, prema scenariju same vježbe, s Rta Poluge i Šiškovo prebacivali operativne snage Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Crvenog križa. Naime, vježbom je iscenirano kako je došlo do potresa magnitude 4,9 po Richteru, a slijedom čega i do urušavanja nekolicine starijih objekata i pada električnog stupa koji je prouzrokovao požar otvorenog prostora na predjelu rta Poluge.

LK Dubrovnik vježba

Snage HGSS iskrcavale su se uz pomoć pomoćne brodice broda "Danče" na stjenovitu obalu otoka Lopuda u koordinaciji sa vatrogasnim snagama na terenu, koji su išli u potragu za nestalim osobama u ruševinama.

Osoblje Crvenog Križa sa opremom je, šatorima i trijažnom opremom, prebačeno u luku Lopud gdje je uspostavljen centar za prihvat unesrećenih osoba. Također je izvedeno prebacivanje unesrećene osobe sa požarišta u luku Lopud.

Cilj ove vježbe, koju je organizirao Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika, bilo je uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Dubrovnika te, među ostalim, provjera učinkovitosti postupaka i koordinacije sudionika u uvjetima velikih nesreća, provjera sustava prenošenja informacija i obavijesti o događaju na lokalnoj i regionalnoj razini i drugo.

LK Dubrovnik vježba 3

U vježbu je bilo uključeno ukupno više od 45 osoba, a osim pripadnika Stožera civilne zaštite i Lučke kapetanije, uključeni su bili i pripadnici vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lopud, tim hitne medicinske pomoći, pripadnici Crvenog križa i HGSS-a te jedan potražni pas.

Zaključak sudionika jest da je ovakve i slične vježbe učinkovito organizirati i u buduće te kako za komunikaciju između svih navedenih službi, koje su bile uključene u akciju, postoji još mjesta za napredak.

MMPI / Nautica portal