ELAN odlučio zaploviti i na električni pogon

ELAN je u suradnji s tvrtkom Oceanvolt, renomiraim proizvođačem hibridnih i električnih brodskih pogona, odlučio započeti elektrifikaciju pogona na svojim plovilima.

 

Elan Yachts Oceanvolt

Činjenica je da se približavamo ili smo možda čak prošli trenutak u povijesti u kojem većina kupaca razmišlja o kupnji električnog vozila. Faza ranog usvajanja odavno je prošla, kao i sumnja u električnu budućnost u svijetu automobila. Cijene polako padaju, razvoj i napredak sustava, kao i širina primjene rastu, a infrastruktura i zakonodavstvo žure da ih sustignu.

Jedrenje se nikad nije bavilo automobilizmom, nikad brzinom motornog pogona – tu je riječ o povezanosti s prirodom, vedrinom mora i izazovom. Pa zašto se ne riješiti "prljavog i glasnog" dizelskog motora i jednostavno ga zamijeniti za "čisti i tihi" električni pogon? Isploviti iz marine ili uvale u tišini, a zatim koristiti sunce, vjetar i valove za nastavak putovanja je upravo ono čemu većina jedriličara teži.

Pa, ispostavilo se da, kao i sve dobre stvari u životu, to nije tako jednostavno, ali može biti potpuno izvedivo ako se tom problemu pristupi na pravilan način, a Elan Yachts i Oceanvolt odlučili su se udružiti kako bi upravo to i ponudili.

Zašto se kod jedrilica to toliko razlikuje od automobila? Jedrilica je neovisni element na moru i za razliku od automobila morat će pružiti svom vlasniku mnogo više od pukog pogona. Stoga je imperativ uzeti u obzir sve, od načina izrade jahte, do opreme na brodu. Budući da jedriličari većinu svog vremena provode u jedrenju, potrebna im je jahta koja ima dobre performanse i kojom je lako ploviti. Dobar, pouzdan plan plovidbe i oprema, poput one na Elanovim jedrilicama, pružit će dovoljno mogućnosti za zamjenu praktičnosti dizelskog motora. Elanova VAIL tehnologija smanjuje težinu, pristup jedrenju i dizajn usmjeren na udobnost što bi trebalo zadovoljiti sve potrebe čak i tijekom duljeg jedrenja, a vrhunska elektronika dizajnirana je da smanji potrošnju. To je presudno jer se moraju imati na umu razne potrebe - kuhanje, hlađenje, grijanje vode i kabine te zabava, kao i dostupnost luka / marina s dobrom električnom infrastrukturom. Naravno, postoje rješenja za fosilna goriva za sve ove izazove, a partnerstvo Elana i Oceanvolta također nudi i hibridnu opciju s 48V istosmjernim generatorom, što je vrlo praktično u hitnim situacijama.

Potpuno električni pogon jedrilice znači pogon s nultom emisijom štetnih pojava - bez buke, bez ispuha, bez mirisa i bez zagađenja okoliša. Omogućuje plovidbu bez upotrebe fosilnih goriva. Namijenjen je ljudima koji žele iskoristiti trenutne prednosti snage električne energije u izvanrednim situacijama, bez dizanja okretaja motora, bez čekanja pred pokretanje i s niskim troškovima održavanja. Za ponovno punjenje treba se koristiti vjetar i sunce.
Sve su to stvarne prednosti električnog pogona, ali koji su nedostaci? Zapravo nema ih puno. Doseg rada vrhunskih električnih pogonskih sustava poput onog iz Oceanvolta je od 25 do 70 milja pri 5 čvorova brzine (i više, ovisno o opcijama baterija i proizvodnji energije), što je više nego dovoljno za ulazak i izlazak iz marina i uvala. Za ostatak energije se brinete sami jer plovite. Ako je jedrilica brza, vjetrovi su jaki i postižete brzine od 5 čvorova ili više, hidrogeneracija Oceanvolta pokreće se i stvara snagu za punjenje akumulatora. Trošak toga je smanjenje brzine manje od 0,5 čvorova. Ako možete jedriti brže, proizvodnja energije raste eksponencijalno.

Elan se odlučio udružiti s Oceanvoltom i ponuditi čitav niz električno pogonjenih jedrilica sa sustavima prilagođenim svim tipovima jedrenja i jedriličara. Rano prihvaćanje i implementiranje novih tehnologija preduvjet je za njihov daljnji razvoj i prilagodbu, a sasmim time i dostizanje ciljeva koje si svi nautičari postavljaju.

Elan Yachts / Oceanvolt

Nautica portal