Emirates Team New Zealand potiče inicijativu korištenja vodika kao pogonskog goriva u nautičkoj industriji

Emirates Team New Zealand obvezao se poticati inovacije u korištenju vodika u nautičkoj industriji razvijanjem plovila s pogonom na vodik za potrebe 37. America's Cupa.

Emirates Team New Zealand Hydrogen power

Kako bi ostvario svoje ciljeve, Emirates Team New Zealand surađuje s AFCryo, inovativnom tvrtkom sa sjedištem u Christchurchu, tržišnim liderom u dizajnu, razvoju i proizvodnji kompozitnih kriostata za kriogenu i superprovodnu industriju. Trenutno Emirates Team New Zealand radi na prototipu plovila pogonjenog vodikom, koji će biti izgrađen u North Shore postrojenju, sposoban podnijeti zahtjeve za podrškom AC75 u svim aspektima kampanje America's Cupa.

Emirates Team New Zealand Hydrogen power

Jednom kada je pokrenut i verificiran, a uz podršku Challenger of Record Ineos Team UK, moguće je da će protokol za 37. America's Cup sadržavati odredbu da sve momčadi moraju koristiti plovila za potporu pogonjena vodikom. To bi se odnosilo na preko dvadeset plovila za podršku utrkama koji će, u tome slučaju, imati značajan utjecaj na smanjenje potrošnje fosilnih goriva tijekom događaja.

Izvršni direktor Emirates Team New Zealanda Grant Dalton rekao je: „Emirates Team New Zealand i dalje je u prvom planu inovacija i namjeravamo stvarno pokretati razvojnu krivulju nove i čiste tehnologije u nautičkoj industriji. Nadamo se da možemo napraviti seizmički pomak u korištenju vodika i korištenja održivih energetskih izvora. Ova inicijativa nije bez rizika jer imamo vrlo specifične operativne kriterije unutar momčadi i America's Cupa, tako da nije mali pothvat."

Emirates Team New Zealand Hydrogen power

Tehnički direktor Hugh Reynolds vodi projekt za AFCryo, „Kao organizacija već 17 godina radimo na kriogenici i rješenjima za čistu tehnologiju. Mi smo snažni zagovornik zelenog vodika i proizvodimo sustave za proizvodnju vodika na Novom Zelandu. Uzbudljivo je surađivati s Emirates Team New Zealand na tako agresivnoj razvojnoj krivulji i vremenskom slijedu koji su zamislili. Prilika za doprinos takvom uzbudljivom projektu savršeno se poklapa s našim viđenjem korištenja održive energije."

Ovo je svakako velik iskorak u korištenju, ali i popularizaciji korištenja tehnologije pogona na vodiik u nautičkom sektoru, te svakako zaslužuje podršku svih koji razmišljaju zeleno.

Nautica portal