Transfluid hibridni električni pogonski sustav za novi Ribcraft patrolni brod

Novi patrolni brod koji je Ribcraft upravo lansirao u Dubaiju pokreće ekskluzivni hibridni električni sustav koji isporučuju Transfluid i njegov distributer Elcome International.

 

Ribcraft 9.0 Patrol RHIB

Dvije su tvrtke surađivale na dizajnu i instalaciji ekonomičnog dizel-električnog sustava za profesionalni gumenjak Ribcraft od devet metara s čvrstim trupom. Patrolnom RHIB-u bio je potreban pogon za nadzor zaštićenih područja s nultim utjecajem štetnih emisija na okoliš, pri radnim brzinama većim od 40 čvorova.

Elcome je bio odgovoran za sve aspekte specifikacije, integracije, instaliranja, testiranja i puštanja u rad hibridnog sustava Transfluid, koji može raditi u čisto električnom, motornom ili booster načinu rada. Svi sustavi i oprema na brodu specificirani su i dizajnirani u suradnji s Ribcraftovim timom tehničkih dizajnera i pomorskih arhitekata.

Arhitektura sustava, koju je razvio Transfluid, uključuje spojku i prijenos koji omogućava brzo i besprijekorno prebacivanje između načina rada. Kada je spojka isključena, plovilo radi isključivo na bateriju, osiguravajući tihi rad bez emisija. Kada je u načinu rada "motor", spojka je uključena i dvostruki Volvo Penta D4 DPH Diesel pokreće brod, a također može napuniti baterije, ako je potrebno, samo pritiskom na jednu tipku. U "booster" načinu rada, električni motor na baterije i dizelski motori isporučuju maksimalni potisak za pogonski sklop.

Ribcraftov gumenjak može raditi učinkovito i tiho u električnom načinu rada dok patrolira malim brzinama ili u zaštićenim vodama i brzo se prebaciti na rad velikom brzinom prema potrebi.

Ribcraft 9.0 Patrol RHIB

Dizelske motore moguće je pokrenuti dok rade na električnu energiju kako bi se po potrebi napunile baterije i produžio radni domet. Litijske baterije također se mogu puniti iz priključka za napajanje s obale dok ste na molu.

Potpuno integrirano rješenje "ključ u ruke" koristi vlasnički elektronički upravljač koji komunicira sa svim komponentama putem protokola CAN sabirnice. Transfluid hibridne module, baterije i elektromotore odobrio je DNV.

Tri načina rada omogućuju operateru plovila korištenje manjih, jeftinijih i učinkovitijih dizelskih motora, čime se postižu značajne uštede u potrošnji goriva i dulji intervali održavanja bez žrtvovanja performansi. Sustav također pruža veću fleksibilnost za brodove koji rade u i izvan ekološki zaštićenih područja, dok pruža poboljšane radne uvjete za posadu, bez dizelskih isparenja ili buke kada rade u električnom načinu rada.

“Potražnja za brodskim električnim i hibridnim pogonskim sustavima brzo raste diljem svijeta, potaknuta sve većom sviješću o održivosti okoliša i željom da se smanje operativni troškovi i troškovi održavanja,” rekao je Jimmy Grewal, izvršni direktor Elcome Internationala.

"Transfluid dizel-električni hibridni sustav razvijen za novi patrolni brod Ribcraft uključuje jednostavan 'plug-and-play' dizajn koji se može isplativo instalirati na novoizgrađena ili postojeća plovila" rekao je Gianluigi Taroni, direktor prodaje, Transfluid SpA.

“Transfluid i Elcome bili su izvrsni partneri za Ribcraft 9.0 Patrol RHIB i veselimo se daljnjoj suradnji s njihovim talentiranim inženjerskim i aplikacijskim timovima na budućim projektima” rekla je Adelina Florescu, voditeljica poslovnog razvoja, Ribcraft.

Nautica portal