Nenad Vlahović o samogradnji na Sajmu nautike

images

„Samogradnja broda, od planiranja do uspješne realizacije“ naslov je predavanja koje će Vlahović održati 16. veljače u okviru Sajma nautike u Zagrebu

images Još je malo ostalo do početka Zagrebačkog sajma nautike na Zagrebačkom velesajmu, koji se službeno otvara u srijedu 13. veljače i tijekom svojega trajanja ponudit će obilje zanimljivih događanja koja prate izložbeni dio manifestacije.

Jedno od takvih događanja koje ne smijete propustiti je i predavanje Nenada Vlahovića na temu samogradnje brodova. Naslov predavanja je „Samogradnja broda, od planiranja do uspješne realizacije“, održat će se u subotu 16. veljače u 11 sati u dvorani „Vis“ Zagrebačkog velesajma, a osim iskustava samogradnje samoga autora zainteresiranim će posjetiteljima, koji i sami razmišljaju o izazovu gradnje vlastitog broda, ponuditi i niz korisnih praktičnih savjeta. Osim samogradnje WEST sistemom u različitim varijantama, Vlahović će rado sa posjetiteljima podijeliti svoja znanja i informacije o samogradnji i drugim načinima, kao što je samogradnja čeličnog ili betonskog broda. Ulaz na predavanje je slobodan, a na njega možete doći i bez kupljene službene ulaznice za sajamsku priredbu.

Od ostalih popratnih događanja svakako treba izdvojiti dvodnevni tečaj sigurnosti i preživljavanja na moru, koji se održava 6. i 17. veljače u dvorani Kluba izlagača, a predavač je Šime Stipaničev, najbolji hrvatski solo jedriličar i prvi Hrvat koji je odjedrio "Mini Transat". Prvog dana tečaja na rasporedu su zanimljiva predavanja Šime Stipaničeva o sigurnosti na moru, predavanja o pružanju prve pomoći za jedriličare u režiji Zlatka Vodanovića, slijedi gašenje požara i paljenje baklji na poligonu, a za kraj prvog dana predviđeno je predavanje GSS-a o helikopterskom spašavanju s jedrilice.

Drugi dan tečaja održati će se predavanja o vremenskim prognozama, Aladinu, njihovoj točnosti i interpretaciji od Kristijana Horwatha iz DHMZ-a, a na kraju tečaja izvodi se praktični dio na bazenu koji je jedriličarima možda i najzanimljiviji dio tečaja. Svi polaznici tečaja ulaze u bazen u jedriličarskim odijelima s prslucima za spašavanje, ulaze u napuhnutu splav za spašavanje sa zadatkom da splav isprave iz prevrnutog položaja. Svi jedriličari koji prođu ovaj tečaj sigurno će početi potpuno drugačije doživljavati sigurnost na brodu, jer nije dovoljno samo imati najbolju opremu, nego ju treba znati i upotrijebiti.

Uz to, ne smijete propustiti ni napad na novi nacionalni rekord u ronjenju na dah, koji je najavio europski i svjetski prvak i rekorder u ronjenju na dah Goran Čolak. Nakon što je 31. siječnja u Termama Tuhelj odradio prerekvizit za rušenje nacionalnog rekorda uronom od 8.47.06 min, Čolak je ispunio uvjet za napad na nacionalni rekord, koji će pred licenciranim sucima pokušati oboriti u petak 15. veljače na samoj sajamskoj priredbi.

Nautica Portal/ZV

Foto: Nenad Vlahović