HReko 1000 na Zagrebačkom sajmu nautike

images

Projekt HReko 1000 službeno je predstavljen na štandu Nautica Portala na Zagrebačkom sajmu nautike.

images “Ploviti se mora, živjeti se ne mora!” kaže stara latinska izreka, svjedočeći tako o tisućljetnoj neraskidivoj povezanosti čovjeka i mora, plovidbe i života, naglašavajuci važnost znanja o brodogradnji u čovjekovoj povijesti. No HReko 1ooo primjer je jedrilice koja je svojim karakteristikama spremna nadići tradicionalna mišljenja u brodogradnji i hrabro zaploviti iza horizonta poznatoga i prihvaćenoga u suvremenom dizajnu jedrilica.

Hrvatski koncept hibridnog, ekološki neutralnog broda, pogonjenog vjetrom i električnom energijom prikupljenom putem solarnih panela i vjetra, rezultat je suvremenog promišljanja o neophodnosti drugačijeg i odgovornijeg odnosa prema moru i okolišu. Njegov autor i dizajner Joso Perković na specifičan je način iskoristio svoje pomorsko znanje i iskustvo kako bi stvorio moderan brod s brojnim tehničkim inovacijama i praktičnim rješenjima koja doprinose komforu, sigurnosti i efikasnosti, a time i potpunijem i superiornijem doživljaju mora i prirode. Kombinacijom izvrsnih jedriličarskih performansi laganog krstaša sa sposobnošću da dnevno iz sunca i vjetra proizvede prosječno 8 kWh električne energije, posve dovoljnih za dulji boravak na brodu uz puni komfor posade, HReko 1ooo je C02 neutralno plovilo. Dodatne su mu vrline izuzetna sigurnost broda, izvrsne maritimne karakteristike i laka upravljivost, zbog koje unatoč njegovoj veličini, s lakoćom upravlja samo jedna osoba.

Autoru projekta inspiracija je bio jedinstveni fenomen hrvatske jadranske obale, mediteranska klima i ljubav prema prirodi. Prototip HReka 1ooo trenutno se gradi u Nizozemskoj gdje autor privremeno živi i radi. Njegova želja je da brod postane hrvatski brend, te da serijska proizvodnja plovila zaživi u nekom od domaćih brodogradilišta. Testiranje prototipa predviđeno je za rujan 2013., a autor je uvjeren da će testovi potvrditi teoretske izračune i postavke, što će predstavljati malu revoluciju u dizajnu i gradnji te kategorije rekreacijskih plovila.

Projekt HReko 1000 službeno će biti predstavljen na štandu Nautica Portala na Zagrebačkom sajmu nautike, koji se od 13. do 17. veljače održava na Zagrebačkom velesajmu. Ukoliko želite saznati više o samom projektu i budućem brodu, čija je izgradnja pri kraju, posjetite nas u paviljonu 9 (štand br. 20).

Nautica Portal

Foto: HReko 1000