Na Prokljanskom jezeru održana prva Skradinska regata krstaša

Prvom skradinskom regatom krstaša koja je okupila 19 jedriličarskih posada, u ACI marini Skradin simbolično je započela nova nautička sezona

 

Na Prokljanskom jezeru održana Prva skradinska regata krstaša FOTO ACI 1

Foto: ACI

U subotu, 10. travnja, u organizaciji Jedriličarskog kluba Kon Tiki Croatia i ACI marine Skradin, na regati međunarodnog karaktera posade su otplovile četiri štap plova, a najbrža je bila Furiosa iz JK Uskok. Ovom regatom Skradin je dobio izvrsnu priliku za pozicioniranje i predstavljanje bogatstva nautičkih potencijala. U proljetnim vremenskim uvjetima i vjetru u jedrima sudionici su uživali na potpuno siguran način, uz poštivanje svih epidemioloških preporuka i mjera. Tako je, za sudionike regate, sezona započela na najbolji mogući način - uz impresivnu flotu jedrilica i odlične vremenske uvjete. Jugo koje je puhalo i do 20 čvorova, posadama je omogućilo brzo jedrenje, u kojem se, uz Furiosu iz JK Uskok, isticao i ClubSwan 36 posade ACI Saila.

„Uvjeti za jedrenje su, iz perspektive jedriličara, bili izvanredni, a četiri trke vođene odličnim regatnim Odborom predstavljaju visoko postavljenu ljestvicu za Skradinsku regatu i sljedeće godine. Posada ACI Saila je odlično odradila regatu te smo završili na postolju, ali ipak iza većeg i bržeg broda iz Zadra. Na kraju, pobjedom u zadnjoj trci i s brzinama od gotovo 20 čvorova smo lijepo demonstrirali performanse našeg ClubSwana 36. Sretni smo što smo mogli uveličati Prvu skradinsku regatu kojom je ACI još jednom pokazao svoju snagu i, unatoč izazovnim vremenima, istaknuo jedrenje i nautiku kao naš najjači turistički adut“ rekao je Ivan Kljaković Gašpić, natjecatelj i voditelj projekta ACI Sail.

Na Prokljanskom jezeru održana Prva skradinska regata krstaša FOTO ACI 2

Foto: ACI

Uz to što će nautičari ovu regatu pamtiti po izvrsnim uvjetima za jedrenje, još boljoj lokalnoj kuhinji i posjeti predivnim slapovima Krke, organizatori su tijekom cijelog trajanja regate osigurali provođenje svih preporučenih mjera sigurnosti.
„Zbog epidemioloških uvjeta izbjegli smo veće okupljanje te smo regatu održali s dopusnicama nadležne lučke kapetanije i MUP-a. Međutim, moram naglasiti da je ova regata međunarodnog karaktera izazvala veliko zanimanje svih važnih sudionika u hrvatskom i slovenskom jedrenju te da su ACI i Skradin imali priliku pozicionirati se kao izvrsna destinacija i još bolji domaćin“, rekao je Slaven Bogut, direktor ACI marine Skradin.

Osim što je svijet regatnog jedrenja postao bogatiji za još jedan hrvatski nautički biser, ovakvo sjajno otvorenje sezone ulijeva optimizam za daljnji razvoj hrvatske nautike i nautičkog turizma, usprkos i dalje otežanim epidemiološkim uvjetima.

Skradinska regata krstaša 2021Skradinska regata krstaša 2021 1Skradinska regata krstaša 2021 2

Dodajmo kako se, unatoč restrikcijama vezanim uz COVID-19 te nepovoljnoj vremenskoj prognozi, prva Skradinska regata krstaša pokazala izvrsno organiziranom te smo sigurni da će naći svoje mjesto u budućim kalendarima regata i zasigurno povećavati broj posada iz godine u godinu. 

Na koncu, čestitke Igoru i posadi Furiose, svim ostalim natjecateljima, kao i organizatorima!

Vidimo se i dogodine!

 

ACI / Nautica portal