Suradnja RORC s Yacht Club de France na Transatlantik regati 2022.

Transatlantik regata RORC-a 2022. godine ostvariti će se u suradnji dvaju eminentinh jedriličarskih klubova - The Royal Ocean Racing Club i Yacht Club de France. 

 

RORC and IMA collaborate with Yacht Club de France for Transatlantic Race - The 2022 RORC Transatlantic Race will start on 8th January from Lanzarote, Canary Islands to the Caribbean © James Mitchell

Foto: James Mitchell

Regata od 3.000 nautičkih milja (oko 5.500 kilometara), od Lanzarotea na Kanarskim otocima do Grenade na Karibima jedri se u suradnji s International Maxi Association i izvorno je zamišljena kao feeder utrka prije RORC Caribbean 600.

S ciljem proširenja programa regata, Yacht Club France sa sjedištem u Parizu teži suradnji s The Royal Ocean Racing Club i International Maxi Associatian kako bi svojim članovima i pridruženim klubovima promovirali Transatlantic RORC. Moderne IRC jedrilice, kao i one klasične bit će pozvane na sudjelovanje u 8. izdanju regate koja je do danas već privukla prijave iz cijelog svijeta.

„Uz još uvijek rastuću popularnost offshore utrka u Francuskoj i među našim članstvom, sretni smo što smo se pridružili jednom od najaktivnijih i najpoznatijih offshore regatnih klubova na svijetu - Royal Ocean Racing Club. Bit će nam čast uručiti pehar u ime našeg kluba i pomoći u promociji transatlantske utrke RORC našim članovima kroz naša pridružena 32 kluba u Francuskoj “, objašnjava predsjednik Yacht Cluba France, Philippe Heral. Najduža offshore utrka u RORC-ovom sezonskom bodovnom prvenstvu, koje se sastoji od preko 20 događaja, RORC Transatlantic Race primarno je postavljena kao feeder regata za popularni RORC Caribbean 600 kako bi se članovima RORC-a i vlasnicima Maxi brodova omogućila utrka preko Atlantika prije natjecanja u sezoni karipskih regata.

„Jako se radujemo što ćemo zajedno s našim kolegama iz Yacht Club de France, koji je jedan od najstarijih jedriličarskih klubova u Francuskoj (1867), promovirati regatu svim članovima i udrugama i prezentirati događaj široj publici ", komentirao je James Neville. "Ovo nije prvi put da surađujemo jer RORC koristi prestižno sjedište Yacht Club de Francea u Parizu za organizaciju večera za članove RORC-a sa sjedištem u Francuskoj." Od prve regate 2014. godine, RORC Transatlantic Race jedri se u suradnji s International Maxi Association koja svake godine dodjeljuje impresivan srebrni pehar pobjedniku Line Honors, a utrka 2022. nastavlja ovaj običaj.

The dramatic volcanic mountains of Lanzarote make an impressive backdrop as the RORC Transatlantic Race fleet head for the Caribbean © James Mitchell

Foto: James Mitchell

Glavni tajnik IMA-e, Andrew McIrvine, rekao je: „Otkako je Charlie Barr prvi put prešao Atlantik ranih 1900-ih u svojoj škuni, njegov podvig privukao je na desetke jedriličara koji imaju zajednički san. Bilo da je strastveni vlasnik Maxi jedrilice, moderne IRC ili one klasične ili iskusna ili početnička posada, oni koji su se natjecali na RORC Transatlantic Race ispunili su svoju ambiciju i drago nam je što radimo zajedno s RORC-om i Yacht Club de France kako bi se to ostvarilo."

Arriving in the sunny Caribbean after the Atlantic crossing in the RORC Transatlantic Race © Arthur Daniel

Foto: Arthur Daniel

Transatlantska RORC regata započeti će 8. siječnja 2022. iz Lanzarotea, a ciljni domaćin će biti Calero Marinas na Kanarskim otocima.

Nautica portal