Ocean Race Europe spektakl

Prvo događanje pod okriljem novih Ocean Race organizatora, Ocean Race Europe, započet će krajem svibnja. Događaj novog formata kreće od Lorienta u Francuskoj, preko Biskajskog zaljeva, zatim do Cascaisa u Portugalu, te ulazi u Mediterana prije sa završetkom u Genovi u Italiji.

 

Ocean Race

Foto: martinezpetrus /Volvo AB

Timovi će se natjecati u dvije klase: inovativna IMOCA klasa, bez ograničćenja, te VO65 one-design. Pripadnice nježnijeg spola biti će dio posade na svakoj od jedrilica.

U klasi VO65 očekuje se sedam timova, uključujući posade iz Austrije, Litve, Meksika, Nizozemske, Poljske i Portugala. Sve momčadi ovaj događaj vide kao prvu stanicu na putu prema The Ocean Race 2022-23 izdanju, koje će obilježiti 50. godišnjicu regate.

Na Ocean Race Europe nastupiti će jedriličari debitanti zajedno s veteranima utrka poput osmostrukog natjecatelja u Ocean Raceu, Bouwea Bekkinga, koji je nedavno predstavljen kao skiper Sailing Team Poland.

Također, biti će najmanje pet jedrilica u IMOCA floti, koje će predstavljati Francusku, Njemačku i SAD, u očekivanju da još dva tima potvrde sudjelovanje.

Ocean Race Europe

Foto: The Ocean Race

Ocean Race Europe startat će iz francuskog Lorienta 29. svibnja, kako smo već naveli, sa zaustavljanjima u Cascaisu u Portugalu i Alicanteu u Španjolskoj, prije samog cilja tri tjedna kasnije, u Genovi u Italiji. Svaka od offshore dionica bodovat će se jednako. Tijekom zaustavljanja održat će se dvije obalne utrke na kojima će bonus bodove dobiti tri najbolje plasirana.

 

Ocean Race Europe - važni datumi:

  • 29. svibnja - Start nogu - Lorient, Francuska
  • 5. lipnja - obalna utrka - Cascais, Portugal
  • 6. lipnja - Start nogu - Cascais, Portugal
  • 13. lipnja - Start nogu - Alicante, Španjolska
  • 19. lipnja - obalna utrka - Genova, Italija

Svaka zasebna dionica trajati će otprilike tri do četiri dana, ovisno o udaljenosti i vremenskim uvjetima. Obalne utrke imat će ciljano vrijeme od tri do pet sati.

Flote VO65 i IMOCA natjecati će se u odvojenim klasama za osvajnje vlastitog Ocean Race Europe trofeja.

Prije starta regate iz Lorienta, četiri momčadi VO65 sa sjedištem u Sjevernoj Europi na putu prema Francuskoj plovit će sa zaustavljanjima u Klaipedi u Litvi; Gdynia, Poljska; i Stockholmu u Švedskoj. 

Ocean Race Europe ima za cilj podići svijest o ekološkim pitanjima i pružiti kontinuitet svjetskih regata. 

Jedriti će se pod snažnim COVID-19 mjerama. Više informacija na Ocean Race web stranicama.

 

Nautica portal