Zbog sudara na Rolex Fastnet regati Kostelić morao odustati

Netom nakon starta Rolex Fastnet regate u Cherbourgu, pri jakom vjetru 25 do 30 čvorova i uz velik broj brodova, Ivica Kostelić doživio je neugodan sudar s drugom jedrilicom.

ivica kostelic 4

Njegova Class40 startala je u istoj skupini s velikim Imoca jedrilicama veličine 60 stopa što je, uz snažan vjetar i brzinu Imoca jedrilica, dodatno kompliciralo situaciju na startu, ali i poslije starta.

Unatoč opasnim uvjetima start je bio uspješan, no nakon starta, kada mu je druga jedrilica Class40 #88 oduzela prednost prolaska, došlo je do incidenta. Pri pokušaju izbjegavanja sudara jedrilica koju su pokušali izbjeći neočekivano je okrenula svoj pramac prema Kostelićevoj jedrilici i udarila svom silinom u bok Kostelićeve Croatia Full Of Life.
Njihov baštun odnio je ogradu Kostelićeve jedrilice, probio prozor i zatim puknuo, a pramac broda udario je u lijevi bok Kostelićeve jedrilice, prouzročivši veliku štetu zbog koje su Kostelić i njegov tim morali odustati od regate.

Poslije povratka u Cowes i pregleda štete, ustanovili su da je osim uništene ograde i prozora na boku otvoreno oštećenje trupa na vanjskom sloju vodenog balasta. Koliko je ozbiljno ovo oštećenje znati će kada se u utorak vrate natrag u njihovu bazu Port Chantereyne i obave punu procjenu štete.

Jedrilica Class40 #88 "Earwen", koja je odgovorna za ovu nesreću, nije poštovala niti pravila, niti pomorske običaje, a niti sportsko ponašanje nego je nastavila regatu bez zaustavljanja i bez bilo kakvog kontakta s Kostelićevom posadom.

Ivica je na svom Facebook profilu iznio razočarenje nastalom situacijom jer je još danas ujutro bio 9. u poretku prvenstva Class 40, a sada je upitno hoće li moći završiti sezonu.

Iskreno se nadamo da će se ponovno izdići iznad nastale situacije, te da će mu pomisao na obitelj i prijatelje dati snage da izdrži dalje.

Nautica portal