Objavljen nacrt protokola za 37. America's Cup

ROYAL NEW ZEALAND YACHT SQUADRON & ROYAL YACHT SQUADRON LTD objavili su nacrt protokola za sljedeći America's Cup s AC40 te sa zasebnim natjecanjima za žene i mlade.

 

37th Americas Cup

Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS) i branitelj naslova Emirates Team New Zealand (ETNZ) zajedno s Royal Yacht Squadron Ltd (RYSL) i izazivačem INEOS Team UK najavili su  uzbudljive inicijative koje će biti uključene u Protokol za 37. America's Cup, koji bi trebao bi biti objavljen 17. studenog.

Budući da se America's Cup bazira na AC75 jurilicama barem još sljedeća dva izdanja, nova klasa, ona s one design AC40 foiling jednotrupac, predstavljena je kao nova višenamjenska klasa koja će pomoći u proširenju puta dolaska do glavnog događaja.

AC40 će biti dinamična, moćna i superbrza smanjena verzija AC75 koja će s vremena na vrijeme dostizati slične brzine kao i njena starija sestra. Namjera je da nova klasa bude katalizator sudjelovanja na America's Cupu sudionika iz globalnog pula talenata, kako žena, tako i mladih jedriličara, putem odvojenih regata na AC37 u sklopu ukupnog rasporeda događanja za 37. America's Cup.

Izvršni direktor Emirates Team New Zealand, Grant Dalton, objašnjava detalje koji stoje iza klase i regata: „Svi natjecateljski timovi moraju kupiti barem jednu AC40 koja će se koristiti na izlučnim regatama, a zatim biti dostupne regatama žena i mladih, a koje će se održati tijekom AC37 natjecanja. Klubovi natjecateljskih AC timova moraju sudjelovati i na regatama za žene i na regatama za mlade, no prijave će biti otvorene i za druge zemlje i jedriličarske klubove. Nadalje, nakon što se timovi AC40 isporuče do kraja 2022. i početka 2023. godine, nadamo se da će privatni vlasnici kupiti i svoje AC40, kako bismo nastavili graditi uzbudljivu i pristupačnu klasu za budućnost.”

Direktor INEOS Team UK, Ben Ainslie, rekao je: „America's Cup ima važnu ulogu u proširenju pristupa i uključivanja svih sportaša u jedrenje. Regate America's Cupa za žene i mlade važan su korak naprijed i prijeko potrebna platforma koja svim nacijama omogućuje poboljšanje raznolikosti i uključivanje u naš sport. Radujemo se što ćemo stvoriti put u Velikoj Britaniji koji će podržati oba programa na vodi i izvan nje, dajući našim sportašima mogućnosti za uspjeh u natjecanju, dok će također pomoći u premošćivanju jaza u profesionalnom jedrenju."

 

Posljednjih mjeseci branitelji naslova i izazivač radili su na dogovaranju Protokola za sljedeći America's Cup koji bi trebao biti objavljen 17. studenog. Detaljni dokument prihvaća dogovor obje strane u stvaranju pravila i parametara sljedećeg događaja koji sve ekipe moraju prihvatiti kao uvjet za svoj ulazak u AC37. Obje strane mogu potvrditi da će sljedeći događaj biti događaj s više izazova, a ne jedan na jedan, kako se nagađalo.

 

Nautica portal