JK Val: 21. Šibenska regata krstaša

J.K.Val već dulje od 20 godina početkom prosinca, a povodom blagdana Sv.Nikole zaštitnika putnika i pomoraca, organizira jedriličarsku regatu pod nazivom “Šibenska regata krstaša”. Ovogodišnja 21. Šibenska regata krstaša održati će se 04.12.2021.

 

JK Val Šibenska regata

Foto: JK Val / Krešimir Lambaša Rambo

Prva regata je održana 2000. godine, od tada Šibenska regata je postala prepoznatljiva među jedriličarima jer se jedri u akvatoriju šibenske luke, što je čini posebnom iz više razloga. Najvažnije je što se regata kao malo koja druga može u cijelosti pratiti s obale, pa šibenska riva i tvrđave postaju svojevrsno gledalište a šibenska luka arena ili borilište jedrilica.

Prošle godine je zbog nepovoljne epidemiološke situacije i preporuke stožera Civilne zaštite regata otkazana i nije se održala prvi put nakon punih 20 godina.
Ove godine će se održati 21. Šibenska regata, a organizacijski odbor je pripremio prilagođeni program po kojemu se regata može održati, a da se pritom sudionici ne izlažu pretjeranom riziku od zaraze virusom. Važno nam je da se nastavi ova lijepa tradicija.

Sve jedrilice koje će sudjelovati u regati stići će na startnu liniju u predviđeno vrijeme bez ikakvih prethodnih međusobnih fizičkih kontakata između posada.

Prijave posada za regatu su isključivo “on line”.

Sastanak skipera će se održati na otvorenom prostoru uz poštivanje mjera distance od 2 metra između prisutnih i uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Otkazana su sva događanja na šibenskoj rivi, tradicionalno druženje sudionika u petak uvečer, kao i svečanost dodjele nagrada i zabavni program.
Otkazano je i jedrenje predviđeno u nedjelju u kojemu su posade pobjednici po skupinama (ORC i OPEN) između sebe jedrili na istovjetnim jedrilicama za titulu ukupnog pobjednika Šibenske regate krstaša. To izuzetno zanimljivo i napeto natjecanje nosi naziv “Kup Branka Iljadice Rape” u spomen na našeg prerano preminulog proslavljenog jedriličara i člana JK Val. To je natjecanje otkazano jer je nemoguće organizirati dezinfekciju jedrilica prije svake izmjene posada.

Dodjela nagrada najboljima nakon regate će se obaviti također na rivi na otvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških mjera.

Start regate će po tradiciji označiti pucanj iz topa Gradske straže, a okidač će po tradiciji povući gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić.

Prema dogovoru, isti pucanj označit će i start “Runesco” - šibenskog polumaratona” kojeg organizira Društvo sportske rekreacije “Sport za sve” 08 Forca Šibenik.

Teško je procijeniti koliko će se jedrilica pojaviti na startu u subotu 04. prosinca s obzirom na izvanredno stanje u kojem živimo već 2 godine.

Jedriti će se kao i uvijek na potezu: riva – šibenski most – Mandalina – riva.

JK Val Šibenska regata 2017

Foto: JK Val / Krešimir Lambaša Rambo

Svi koji su zainteresirani oglas regate mogu pronaći ovdje oglas XXI. Šibenske regate krstaša, dok je ovdje prijavnica u word formatu.

 

Grad Šibenik je, od prvog izdanja Šibenske regate 2000. godine, Generalni pokrovitelj.

 

JK Val / Nautica portal