Rovinj domaćin jedne od najvećih 'one design' regata u povijesti Hrvatske

Svjetska jedriličarska elita stiže na Jadran, pa tako Rovinj postaje domaćin jedne od najvećih 'one design' regata u povijesti Hrvatske! Premijerna regata European Sailing Series u klasi Melges 24 na kojoj će nastupiti 30 posada iz sedam zemalja održava se od 1. do 3. travnja.

 

CRO melges 24

Foto: regate.com.hr

ACI Rovinj ljubiteljima jedrenja poznata je kao mjesto u kojem su proteklih godina održane brojne vrhunske regate. Devet izdanja ACI Match Race Cupa, tri RC44 regate i ClubSwan36 regata pretvorile su grad podno Svete Eufemije u respektabilnu jedriličarsku destinaciju. Novi jedriličarski spektakl u Rovinju je premijerna regata European Sailing Series u klasi Melges 24 koja će se u Hrvatskoj održati od 1. do 3. travnja uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa, EmergenSea i Sailing Pointa te podršku JK Maestral i ACI-ja.

S 30 prijavljenih brodova iz sedam zemalja (Hrvatska, Austrija, Italija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija) i mnogim proslavljenim jedriličarskim imenima ovo će biti jedna od najvećih 'one design' regata ikada održanih u Hrvatskoj.

CRO melges 24

Foto: regate.com.hr

Melges 24 jedan je od najpopularnijih svjetskih monotipova koji je proizveden u više od 900 primjeraka, a u Hrvatskoj je pravu renesansu doživio u proteklih godinu dana. S preko 20 ovih sportskih jurilica naša zemlja ima trenutačno treću najbrojniju flotu u svijetu, a upravo ta činjenica bila je presudna kod domaćinstva premijerne regate European Sailing Series.

"U manje od godinu dana Melges 24 u Hrvatskoj je postao najbrojnija i najjača jedriličarska serija koja je okupila najbolje od najboljih u hrvatskom jedrenju. Jako nam je drago što je naša vizija rezultirala domaćinstvom ovakve prestižne regate, a nadamo se da će Hrvatska u budućnosti imati priliku organizirati još ovakvih regata koje na najbolji način promoviraju naše more i vrhunski sport", ponosan je hrvatski jedriličar Filip Jurišić koji obnaša dužnost predsjednika hrvatskog udruženja klase Melges 24.

CRO melges 24

Foto: regate.com.hr

U Rovinj dolazi krema svjetskog jedrenja, a među brojnim velikim imenima ističu se sudionik America’s Cupa Karlo Kuret, trostruki europski prvak Ivan Kljaković Gašpić, jedan od najboljih svjetskih match race jedriličara Tomislav Bašić, sudionik brojnih vrhunskih regata Stjepan Vitaljić

"Rovinj je lijepa morska pozornica za ovakve vrhunske regate. Ovdje sam nekoliko puta jedrio na ACI Match Race Cupu i regatama u klasi RC44 tako da imam prekrasne uspomene na Istru. Hrvatski ‘boom’ Melgesa jako je odjeknuo na europskoj i svjetskoj sceni, tako da je lijepo kod nas vidjeti ovakav velik broj brodova", istaknuo je Tomislav Bašić, svjetski prvak u ClubSwanu 50 i taktičar na brodu Panjić koji je lani bio ukupni pobjednik CRO Melges 24 serije.

Rovinj je četvrta stanica hrvatskog jedriličarskog prvenstva koje se ove godine sastoji od sedam regata. U Dubrovniku i Opatiji slavio je Melges Panjić s kormilarem Lukom Šangulinom, a u Opatiji je pobjednik bio Ivan Kljaković Gašpić za kormilom Melgesa Universitas Nova. Na regatnom polju ispred Rovinja hrvatski će jedriličari prvi put na Jadranu zajedriti protiv nekih od najboljih svjetskih posada u Melgesu 24. Među njima je i aktualni pobjednik - European Sailing Seriesa, talijanska posada Melgina.

CRO melges 24

Foto: regate.com.hr

"Regata u Rovinju paradigma je osjećaja zajedništva koju je klasa Melges 24 uspjela izgraditi u zadnjih četvrt stoljeća. Drago nam je da je i Hrvatska postala dio Melges obitelji, a velik broj brodova potvrđuje panatletski moto ludis iungit – sport ujedinjuje", naglasio je vlasnik Melgine Paolo Brescia.

Regata u Rovinju traje od petka do nedjelje, a u planu je održati devet jedrenja.

Iskreno se veselimo ovom vrhunskom jedriličarskom događanju, a da li imamo svog favorita to vam nećemo otkriti! 

 

CRO Melges / Nautica portal