Odjedrena 77. Rolex Sydney Hobart regata

Rolex Sydney Hobart Race jedna je od najtežih i najcjenjenijih oceanskih utrka 1. kategorije na svijetu. To je jedina velika utrka koja počinje u luci, prolazi kroz prolaz i završava u rijeci.

 

 Sydney Hobart 2022

Ovo je bilo 77. izdanje Rolex Sydney Hobart Race, sa startnom flotom od 109 jedrilica, u rasponu od 36 do 100 stopa duljine. Električnu atmosferu prije utrke u Cruising Yacht Club of Australia (CYCA) praćenu uzbuđenjem priprema za start u luci Sydney na Boxing Day teško je bilo opisati. Cilj je bio u Hobartu, glavnom gradu otoka Tasmanije, udaljenom od Sydneya 628 nautičkih milja

Sydney Hobart 2022

S tisućama plovila s gledateljima, helikopterima iznad glava i stotinama tisuća ljudi duž obale Sydneyja i vrhova litica, regata je, kao i svake godine, počela u 13 sati na tradicionalni australski Boxing Day. Okupljanje je bilo u Sydneyu kasno na Božić, s ciljem započeti regatu u 13:00 na Boxing Day i stići u Hobart na vrijeme za proslavu Nove godine, festival Taste of Tasmania i niz sjajnih lokalnih aktivnosti i znamenitosti. To je apsolutno jedinstveno iskustvo od trenutka slijetanja u Sydney do trenutka kada napustite Hobart.

Sydney Hobart 2022

Ove godine najbrža je bila jedrilica Andoo Comanche, klase Supermaxis, sa skiperom Johnom Winningom. Za prolazak ciljem, na rijeci Derwent, trebala je 1 dan, 11 sati, 56 minuta i 48 sekundi. Nažalost, nisu uspjeli srušiti rekord koji iznosi 1 dan, 9 sati, 15 minuta i 24 sekunde, a kojega je postavio isti brod 2017. godine, pod vodstvom skipera Jima Cooneyja. Treba napomenuti kako je ovo četvrta pobjeda ove jerilice, a prvo mjesto na Sydney Hobart regati su osvajali još i 2015., 2017. te 2019. godine. Drugo mjesto osovojila je posada jedrilice LawConnect, zaostavši 27 minuta za pobjednikom, posada jedrilice Black Jack, prošlogodišnjeg pobjednika, bila je treća, dok je deveterostruki pobjednik Hamilton Island Wild Oats, završio je na izvrsnom četvrtom mjestu, unatoč problemima s jedrima.

Kao ukupan pobjednik Rolex Sydney Hobart 2022. proglašena je jedrilica Celestial, pod vdstvom skipera Sama Haynesa, mada je kroz cilj prošla kao 14., ali zbog kompenzacije, odnsono hendikepa, na koncu je osvojila prvo mjesto.

 

Sydney Hobart 2022

Tijekom proteklih 77 godina, Rolex Sydney Hobart Yacht Race postala je ikona australskog ljetnog sporta, svrstavajući se uz nacionalne događaje kao što su Melbourne Cup, Australian Open tenis i Boxing Day. Niti jedan redoviti godišnji nautički događaj u svijetu ne privlači tako veliku medijsku pokrivenost kao start u luci Sydney.

 

Nautica portal