Filip Jurišić obranio naslov ispred Tončija Stipanovića

Hvaranin Filip Jurišić obranio je naslov prvaka Hrvatska u klasi ILCA 7 (bivši Laser) ispred dvostrukog srebrnog olimpijca Tončija Stipanovića na regati koju je protekli vikend u Splitu organizirao JK Mornar.

 

Filip Jurišić slavio ispred Tončija Stipanovića

Premda su zbog laganog vjetra održana samo dva jedrenja, Filip Jurišić je s pobjedom i drugim mjestom upisao treći naslov prvaka ispred vječnog rivala i klupskog kolege.

"Borba za naslov prvaka Hrvatske uvijek je žestoka, pogotovo između mog prijatelja Tončija i mene. Na Malti sam krajem prvoga mjeseca osvojio otvoreno prvenstvo Malte koje smo jedrili po dosta jakom vjetru, a proteklog vikenda i hrvatsko prvenstvo po laganijem vjetru", ispričao je Filip Jurišić koji je u protekle dvije godine osvojio broncu na SP-u i srebro na EP-u u najbrojnijoj svjetskoj olimpijskoj klasi.

Filip Jurišić slavio ispred Tončija Stipanovića

Rijetko koja regata za klasu ILCA 7 u Hrvatskoj može se pohvaliti ovako sjajnim jedriličarskim imenima, a na regatnom polju ispred Splita su osim, hrvatskih majstora Jurišića i Stipanovića, nastupili i srebrni s OI u Londonu te dvostruki svjetski prvak Cipranin Pavlos Kontides, Mađar Jonathan Vadnai, Talijani Claudio Vallesi i Giacomo Musone te brojni drugi. Ukupno 37 jedriličarki i jedriličara iz 14 zemalja.

"Bilo je dosta brodova i dobrih jedriličara. Brojna flota koju većinom čine stranci odlično je poslužila teške ispite koji me čekaju tijekom čitave godine. Uvodni period priprema u sezonu za sada ide super. Vremenski uvjeti nam posljednjih nekoliko tjedana ne idu na ruku, ali izvlačimo maksimum iz ovoga što imamo na moru", naglasio je Jurišić.

Filip Jurišić slavio ispred Tončija Stipanovića


Sezona u klasi ILCA 7 bit će duga i napeta. Kreće u ožujku Europskim prvenstvom u talijanskom gradu na obali Ligurije, Andori, a kulminacija je sredinom kolovoza kada se na Svjetskom prvenstvu u Haagu vade prve olimpijske norme.

"Prvi cilj hrvatskog tima je izboriti normu za naše jedrenje na OI 2024. godine, a potom ćemo Tonči i ja u međusobnim dvobojima odlučiti tko ide u Francusku. Beskrajno cijenim njegove sportske i ljudske kvalitete, ali napravit ću sve da ostvarim svoj san i jedrim za Hrvatsku na Olimpijskim igrama", naglasio je Filip Jurišić, najuspješniji sportaš u prošloj godini u izboru HOO-a.

Filip Jurišić, Tonči Stipanović i Jonathan Vadnai

Nautica portal