AC40 pristižu u Europu

Vijest kako je prvi AC40, Alinghi Red Bull Racing, prvi put zaplovio u vodama Barcelone, označava novo poglavlje u 37. America's Cupu jer u ovoj najuzbudljivijoj novoj klasi jedrilica počinju jedriti neki od najboljih svjetskih jedriličara.

 

AC37 INEOS Britannia Team

Tim INEOS Britannia je također isplovio sa svojim prvim AC40 u Palmi, a Emirates New Zealand je dovršio tjedan testiranja s dva AC40 tima.

U brojnim intervjuima jedriličari su jednoznačno hvalili "out f the box" izvedbu AC40 i to je potvrda McConaghy'sove precizne gradnje .

Grant Dalton, glavni izvršni direktor America's Cup Events Limited, govoreći o lansiranju prva četiri AC40 je komentirao: "Bilo je sjajno vidjeti kako Alinghi Red Bull Racing i INEOS Britannia startaju i jedre svojim AC40 istog dana. Osobito je lijepo vidjeti Švicarce kako tako dobro jedre u Barceloni, doista tjerajući brod da leti velikim brzinama i gotovo odmah stječu samopouzdanje i vještinu za brze manevre. To je ono što smo oduvijek predviđali za klasu, i to će biti savršena platforma za provođenje sljedeće generacije jedriličara u foilingu kroz natjecanja America's Cupa za žene i mlade. Također se veselimo što ćemo vidjeti seniorske timove koji će se međusobno susresti u prethodnim događajima koje smo planirali. Ovo je vrlo uzbudljiva sljedeća faza America's Cupa koja gleda u budućnost."

AC37 RedBull Racing

Ono što je impresioniralo mnoge gledatelje Kupa je brzina koju su AC40 uspjeli generirati. Najveće brzine zabilježene su na oznaci od 40 čvorova, a kada se poredaju jedrilica do jedrilice, to čini nevjerojatan spektakl jedrenja. 

Budući da Alinghi Red Bull Racing sada plovi svojim AC40 zajedno s timskim AC75 (BoatZero), nova platforma pruža timu veću fleksibilnost za rotiranje grupa plovidbe i snage i kao što Nils Frei, glavni trener Alinghi Red Bull Racinga kaže: “AC40 će nam pružiti sjajno jedrenje i jednostavniju brodsku logistiku.”Arnaud Psarofaghis, skiper švicarskog tima, ponovio je to, dodajući: “AC40 će nam omogućiti da razvijemo svoje jedriličarske vještine uz veću fleksibilnost i učinkovitost. Jedriličare ćemo rotirati i isključivati, to je predregatni brod, pa ga moramo naučiti iskoristiti u potopunosti prije prvog plova AC37. Važno je u potpunosti ući u sve pore AC40 jer će to također biti brod za Youth & Women's America's Cup."

Budući da momčadi America's Cupa sada dobivaju i jedre sa svojim AC40, pažnja se usmjerava na ženske i mlade momčadi koje će se formirati, neke unutar seniorskih momčadi, ali i iz momčadi jedriličarskih klubova iz cijelog svijeta. Do danas su tri tima dobila pozivnice za oba događaja sa snažnim i iskusnim izazovima od strane: Royal Vancouver Yacht Cluba, koji predstavlja Kanadu; Dutch Sail Team iz Royal Netherlands Yacht Cluba i Royal Maas Yacht Cluba predstavlja Nizozemsku; i Team BCN iz Real Club Náutico de Barcelona, ​​​​koji predstavlja Španjolsku, zemlju domaćina 37. America's Cupa.

Natjecanje na ženskom ili omladinskom America's Cupu "izlog" je za sljedeću generaciju talenata. Timovi će biti smješteni u Port Olimpicu, smještenom u srcu obale, omogućujući gledateljima da se približe i brodovima i sportašima i obećava da će to biti jedan od najživljih i najintenzivnijih natjecateljskih dijelova cijelog događaja.

 

Nautica portal